Kako pravilno namestiti pralni stroj?

montaža-stroja

Po nakupu pralnega stroja, ki je najbolj ustrezen za vaše gospodinjstvo in potrebe, ga je sedaj potrebno še ustrezno montirati in priklopiti. Če ste nekoliko tehničen tip to lahko storite sami, drugače pa je bolje da pokličete za to usposobljenega mojstra, ki bo svoje delo opravil hitro in učinkovito.


Kje začeti?

Pralni stroj je ob nakupu ustrezno zaščiten, saj tako proizvajalci kot tudi trgovci ne želimo, da bi kupec prejel poškodovan izdelek. Zato ga je najprej potrebno osvoboditi vseh zaščitnih folij, stiropora in kartona. Vedno preglejte vsa navodila in jih temeljito preberite – velikokrat v njih natančno piše kje so še »skrite« zaščite, ki jih je pred uporabo potrebno odstraniti.


Sprostitev bobna

Pralne stroje že v tovarni ustrezno zaščitijo in s tem preprečijo nepravilno delovanje (čeprav na ven ni vidnih prask in poškodb stroja, pa je ta lahko znotraj in je nam nevidna – opazili bi jo šele pri prvem pranju). Boben in kad je potrebno sprostiti, saj sta zaščitena in fiksirana, da se med transportom ne premikata. Varovala ju držijo v sredinskem položaju. To zagotavlja pravilno in uravnoteženo delovanje. Vsaka znamka pralnega stroja ima različno število blokad (koliko jih ima in kje so, boste prebrali v navodilih).

  • večina blagovnih znamk: od 2 do 4 blokade – plastični čepi
  • Gorenje: 2 blokadi – dolgi kovinski palici

Blokade odstranite s pomočjo izvijača in jih potegnite iz luknje. Po odstranitvi jih načeloma ne boste potrebovali več, ni pa odveč, da jih vseeno shranite za primer ponovnega transporta.

boben

Izbira mesta kjer bo pralni stroj

Ustrezno izberite mesto, kjer bo vaš novi prali stroj stal. Ta naj bo dovolj blizu dovodne pipe in tudi električne vtičnice. Postavimo ga na izbrano mesto in pričvrstimo noge, ki po navadi tovarniško niso vedno stabilne in do konca privite. Poskrbite, da bo stroj v ravni legi, saj je to ključnega pomena pri centrifugi in ožemanju. S tem boste preprečili glasno delovanje stroja, njegovo tresenje in premikanje. Da bo lega stroja zares prava si pomagajte z vodno tehtnico, ki bo pokazala ali je stroj v vodoravnem položaju.


Izpraznitev bobna

Po navadi so vsi dodatni elementi in cevi shranjeni v bobnu. Zato temeljito preglejte boben, da pred prvo uporabo v njem ne ostane še kakšen del. Cev je potrebno pritrditi v pralni stroj in jo povezati na dovodno pipo, ki bo dovajala vodo.


Namestitev odvodne cevi

Odvodna cev je cev po kateri voda odteka iz stroja. Ta je običajno že pritrjena na stroj, mi pa jo moramo pritrditi še na cev za odvajanje vode. Za boljši oprijem vam priporočamo uporabo kovinske objemke, ki bo omogočila dodatno stabilnost in čvrstost. Paziti morate, da ta ni montirana previsoko (maksimalna dovoljena višina je zapisana v navodilih). V večini primerov je dovoljena višina do 1 m.


Pred prvim pranjem

Preden boste v novem pralnem stroju oprali prva oblačila, je pred tem potrebno opraviti še slepo pranje. Izberite poljuben program, v boben vlijte nekaj tekočine za razmaščevanje ter odstranitev neprijetnega vonja in stroj prižgite. Lahko počakate, da se program izteče do konca (če ste izbrali krajši program) ali pa tega prekinete kar sami.

odvodna-cev

To storite po nekaj minutah, ko boben že opravi nekaj vrtljajev. Seveda morate pri tem ustrezno pritisniti tudi gumb za izpraznitev oz. izliv vode iz bobna. Ko v bobnu ni več vode, ga lahko odprete in vstavite umazana oblačila. 


Are Your Sure?

Exit