Kako pravilno uporabljati pralni stroj?

pravilna-uporaba-pralnega-stroja

Pravilna uporaba pralnega stroja bo vam zagotovila čista in dišeča oblačila, ki bodo po pranju ohranila svojo obliko, hkrati pa vas bo pralni stroj s sveže opranimi oblačili razveseljeval dolgo časa. Življenjska doba stroja je odvisna od njegove pravilne uporabe.

Preverite naše namige za pravilo uporabo stroja!


Kaj storiti pred pranjem?

  • Iz oblačila vedno odstranite vse stvari, ki jih ne želite oprati – papirnati robčki, ključi, denar… Predvsem pozorni bodite pri belih oblačilih, saj lahko kakšen nezaželen element, ki ste ga pozabili v žepu obarva vaša oblačila.
  • Pri pranju nedrčkov je priporočljivo, da jih pospravite v prevleko za blazino ali v posebno oblikovane mrežice in skupaj s tem operete. Priporočamo, da vedno zaprete tudi kaveljčke, saj se tako ne bodo zatikali v druge perilo. V namenski vrečki perite tudi vse ostalo občutljivo perilo.
  • Oblačila iz jeansa pred pranjem obrnite, tako da bo notranjost sedaj navzven. S tem preprečite nastanek belih prog na jeans oblačilih.
  • Pred pranjem belih oblačil vedno preglejte boben, saj se velikokrat zgodi, da je v njem ostala kakšna obarvana nogavica, ki jo niste videli.
uporaba pralnega stroja
  • Oblačila razvrstite po vrsti tkanin/pletenin, barvi, stopnji umazanosti in dovoljeni temperaturi pranja, ki jo ima priporočeno vsako oblačilo na svoji všivni etiketi.
  • Oblačila z zadrgami in gumbi vedno zapnite – tako preprečite uničevanje bobna (predvsem pri kovinskih zadrgah), ropotanje med pranjem in uničevanje drugih oblačil, saj so zadrge grobe. Odstranite tudi vse kovinske priponke na oblačilih.

Količina detergenta

Vedno dodajte priporočeno količino detergenta v zato namenjen predal oz. dozirno posodo. Če je detergenta preveč, lahko na opranem perilu ostanejo njegove sledi, saj bi za izpiranje potrebovali tudi večjo količino vode. Ob premajhni količini detergenta, perilo ne bo oprano kakovostno in na njem še vedno lahko ostanejo trdovratnejši madeži. Hkrati pa se bo na grelec pralnega stroja naložilo več vodnega kamna kot sicer.

Kot detergent vedno uporabljajte sredstva namenjena za strojno pranje, saj so le ti tako pripravljeni da omogočajo kakovostno čiščenje oblačil in zagotavljajo, da se oblačila ne bodo obarvala zaradi detergenta.


Količina perila

Vedno upoštevajte maksimalno količino perila, ki jo je vaš pralni stroj sposoben očistiti. Prevelika količina perila zmanjšuje učinkovitost pranja, hkrati pa bodo oblačila živih barv postajala vedno bolj nežnih odtenkov.

Med pranjem pri pralnih strojih s sprednjim polnjenjem ne smete in ne morate odpirati vrat. Pri pralnih strojih z zgornjim polnjenjem je to mogoče in dovoljeno.

Slepo pranje

Strokovnjaki priporočajo, da se na določen čas (priporočljivo 5 tednov) opravi »slepo pranje«. Boben pralnega stroja naj bo popolnoma prazen, v predal za detergente dodajte ustrezno količino detergenta in izberite program z najvišjo temperaturo pranja. S tem se iz stroja odstranijo vse nečistoče, kasnejša pranja pa bodo efektivnejša.

kako-uporabljati-pralni-stroj

Po končanem pranju vedno pustite vrata bobna odprta, da se njegova notranjost posuši. S tem preprečite nastanek rje in smrad bobna. Prav tako po končanem pranju pralni stroj vedno iztaknite iz električnega omrežja.


Are Your Sure?

Exit