Kako varčevati pri uporabi pralnega stroja?

kako varčevati pri uporabi sušilnega stroja

Čeprav ste se odločili za energetsko zelo varčen pralni stroj, pa še vedno veliko lahko postorite sami, da boste pri njegovi uporabi privarčevali še nekaj več. Velja, da je pralni stroj eden izmed večjih porabnikov električne energije v gospodinjstvu.


Pranje pri nižjih temperaturah

Največ energije se porabi za ogrevanje vode, zato vedno izberite program z nižjo temperaturo. Tudi pri nižjih temperaturah se oblačila dobro operejo – vendar to velja za oblačila, ki vsebujejo manjšo umazanijo. S pranjem pri nižjih temperaturah lahko prihranite tudi do 50% električne energije. Detergenti pa so enako učinkoviti tudi pri nižji temperaturi. Priporočamo vam pranje pri 40° C, ki je v večini primerov zelo učinkovito.


Napolnitev pralnega stroja

Priporočamo vam, da pralni stroj napolnite do maksimalne dovoljene količine oblačil. To ni zato, da bi pol prazen stroj porabil preveč vode in energije, a pomislite, da če perete dvakrat napol prazen stroj (kar bi enostavno oprali v enem stroju) bo poraba vode in elektrike dvojna.

kako napolniti pralni stroj

po napolnitvi stroja

Eko program

Večina sodobnih pralnih strojev ima eko program, ki porabi manj vode in elektrike, čeprav perejo in izpirajo dalj časa.


Po uporabi

Po končanem pranju je priporočljivo, da pralni stroj izklopite iz elektrike (iztaknete iz električne vtičnice). Tako ne bo porabljal električne energije.

Are Your Sure?

Exit