Kako izbrati pralno-sušilni stroj?

izbira-stroja

Pralno-sušilni stroji so nekoliko manj razširjeni kot pralni ali sušilni stroji posamezno, pa vendar je vedno več povpraševanja po njih. So odlična rešitev, ko nam doma primanjkuje prostora za oba stroja. Če imate le tega dovolj in ste v dilemi kakšen model izbrati, vam priporočamo, da pretehtate prednosti vsakega in glede na vaše potrebe oz. potrebe gospodinjstva izberete primernega.


Načeloma velja, da če je v gospodinjstvu dovolj prostora, se raje poslužujte ločenih modelov, torej pralnega stroja in sušilnega stroja. Ker so ti oblikovani za eno funkcijo, je ta izpopolnjena, pri pralno-sušilnih strojih pa lahko pride do številnih pomanjkljivosti. Med njimi je tudi večja energijska poraba.

Pralno-sušilni stroj je v osnovi pralni stroj, ki ima dodan sušilni del. Tak stroj ni namenjen vsakodnevnemu sušenju ampak le občasnemu, saj je boben v takšnem stroju manjši in hitreje poškoduje oblačilo. Prav tako naj bi veljalo, da so oblačila bolj zmečkana in velikokrat potrebujejo še likanje.


Za koliko denarja

Pralno-sušilni stroji so cenovno ugodnejši kot če bi kupovali posamično pralni in sušilni stroj. Pralno-sušilni stroji energijskega razreda A z zmogljivostjo pranja 8 kg in zmogljivostjo sušenja 5 kg stanejo približno od 500 do 700 €.

Pralni stroji energijskega razreda A+ z zmogljivostjo pranja 7 kg stanejo od 500 do 700 €. Sušilni stroji razreda A+ z zmogljivostjo sušenja 7 kg  pa stanejo od 450 do 600 €.

Torej cenovno so pralno-sušilni stroji ugodnejši od nakupa obeh posamičnih strojev. A je tudi zmogljivost pranja oz. sušenja v večini primerov manjša. Zmogljivost pranja je v večini primerov od 5 do 9 kg, zmogljivost sušenja pa je vedno manjša od zmogljivosti sušenja. Giblje se med 3 in 7 kg.

Pri pralno-sušilnih strojih nikoli ne bo enake zmogljivosti pri pranju in sušenju.

izbira-stroja

Vrste glede na izvedbo

Večina strojev je na slovenskem trgu oblikovana tako, da je možnost polnjenja s sprednje strani. Odločite pa se lahko tudi za nakup stroja z zgornjim polnjenjem. Načeloma se med seboj ne razlikujejo po kvaliteti. Razlikujejo se samo po zmogljivosti količine pranja in postavitve v prostor. Namreč stroje s sprednjim polnjenjem lahko vgradite pod delovno površino, do čimer stroji z zgornjim polnjenjem morajo imeti prostor za odpiranje pokrova.

Pralno-sušilni stroji so glede na dimenzije podobni klasičnim sušilnim ali pralnim strojem. Njihova širina je približno 60 cm, višina med 80 in 85 cm, globina pa se razlikuje od stroja do stroja – torej od 42 do 60 cm. Tako je tudi med tem tipom strojem možno izbrati najbolj ustreznega glede na razpoložljiv prostor. Čeprav je globina stroja manjša, pa je še vedno sposoben oprati oz. posušiti spodobno količino perila.


Funkcije, ki poenostavijo pranje ali sušenje

Fuzzy logic funkcija

Pomembna funkcija, ki bo poskrbela za vaše prihranke in manjše stroške. Omogoča zaznavanje količine perila v bobnu temu prilagodi količino vode, čas pranja, izpiranja in ožemanja. Četudi imate manjše gospodinjstvo, se zato lahko odločite za pralno-sušilni stroj z zmogljivostjo pranja nekje 7 kg. To vam bo koristilo pri pranju večjih kosov, kot je posteljnina, debelejše jakne, deke, pregrinjala za sedežne, saj jih boste lahko oprali naenkrat in jih ne bo potrebno ločevati na dva količinsko manjša dela.

Senzorsko sušenje

Senzorsko sušenje je prisotno pri klasičnih sušilnih strojih, kot tudi pri kombiniranih pralno-sušilnih strojih. Takšen tip strojev ima obilo prednosti, predvsem pa poskrbi za ustrezno posušena oblačila. Ko nastavite ustrezen program, vam stroj določi okviren čas sušenja, a le tega kasneje prilagaja s pomočjo senzorja. Sušilni stroj bo med svojim delovanjem neprestano meril vlažnost perila. Če imajo oblačila še preveč vlage v oblačilih se bo program podaljšal, oz. če so oblačila hitreje suha, se bo program predčasno zaključil. Tako oblačila ostanejo ohranjena, se ne presušijo in ne izgubijo na kvaliteti kot tudi izgledu.

Informacijski zaslon

Večina sodobnih strojev ima na svojem ohišju informacijski zaslon, kjer je prikazan program in preostali čas pranja in sušenja.

Večina strojev omogoča tudi nastavitev zamika vklopa. Informacijski zaslon se deli na tekstovnega in številčnega.

Številčni prikazuje preostali čas do izteka programa. Tekstovni zaslon pa poda podatke o programu s simboli, ki olajšajo upravljanje stroja.

Invertni motor

Prednost stroja je, če le ta vsebuje invertni motor. Gre za poseben tip motorja, ki poskrbi za tiho delovanje pri ožemanju. Prav tako je kakovostno izdelan in ima dolgo življenjsko dobo.

info-zaslon

Boben za nežno pranje

Posebno oblikovan boben omogoča nežnejše rokovanje s perilom v bobnu. Takšen tip bobna boste našli v kvalitetnejših in boljših modelih pralno-sušilnih strojev. Med perilom in bobnom se ustvari poseben vodni film, po katerem perilo drsi in tako boben perila ne poškoduje.

Klasični bobni

Pri pralno-sušilnih strojih je priporočljivo, da se perilo suši le občasno. Saj pralni boben vsebuje številne luknjice, ki so grobe do perila med sušenjem. Oblačilo se lahko tako hitreje poškoduje.


Energetska poraba

Pri vseh električnih aparatih je ključnega pomena njihova energetska poraba. Velikokrat je treba temeljito premisliti preden se odločite za nakup, saj je lahko določen stroj prvotno dražji, a boste z njegovim nakupom skozi leta prihranili veliko več, kot če bi se odločili za cenejšo izvedbo stroja, ki bi vam vsako leto prinesel veliko več stroškov zaradi porabe energije in vode.

Energijski razred se razbere s pomočjo barvne skale in nam pove indeks učinkovitosti. Razdeljeni so  v energijske razrede od A do G. A pomeni najmanjšo porabo energije, G pa najvišjo porabo energije.

Za pralno-sušilne stroje velja, da so pri nakupu cenovno ugodnejši od nakupa obeh posamičnih strojev, a ima večjo energijsko in vodno porabo. Torej so nadaljnji stroški večji. Stroji glede na pranje porabijo manj energije in prinesejo manj dodatnih stroškov, pri sušenju pa je večina strojev v nižjem energetskem razredu, torej porabijo več energije. Največ stroškov se nabere pri sušenju perila, saj za to opravilo porabijo skoraj enako količino vode kot jo je namenjene za pranje.

Zmogljivost ožemanja

To je podatek, ki nam poda informacije s kakšno hitrostjo se boben obrača po končanem sušenju. Več je vrtljajev na minuto, bolj bo perilo suho in obratno – manj je vrtljajev na minuto, bolj bo perilo še mokro (v perilu je več vlage). Tako se bo v prvem primeru perilo sušilo manj časa, v drugem primeru pa dalj. Stroji naj bi imeli med 1200 in 1500 vrtljaji na minuto.

Zmogljivost ožemanja je razvidna iz energetske nalepke. Ločimo razrede od A do G, pri čemer je razred A najboljši in varčnejši, razred G pa prinese največ stroškov in je najmanj zmogljiv. Zmogljivost ožemanja ja podana z ikono ožetega perila in poudarjene črke pripadajočega razreda.

energetska-poraba

Garancija in najbližji servis

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Bosch

2 leti

Ljubljana

Candy

Od 24 do 40 mesecev

povsod po Sloveniji

Gorenje

5 let

Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Velenje

Hoover

2 leti

povsod po Sloveniji

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.


Slovarček izrazov

AQUA STOP: je funkcija, ki zagotavlja popolno varovanje stroja proti izlitju vode. Ta funkcija pride prav predvsem uporabnikom, ki imajo pralni stroj v prostorih kjer ni talnega odtoka vode (npr. kuhinja). Funkcija zazna vsakršno iztekanje vode iz stroja. Stroji, ki vsebujejo AQUA STOP so na spodnji strani zaprti in voda v primeru izlitja steče na njegovo dno. Senzor zazna vodo in zapre dotok vode na dotočni cevi in jo hkrati izčrpa iz stroja.

ZAMIK VKLOPA: je funkcija, ki omogoča nastavitev začetka pranja na vam poljuben čas. Določite ga lahko v razponu 24 ur.

POPOLNA IZRABA PRALNEGA SREDSTVA: je funkcija za ekološki in varčevalni sistem. Preprečuje preveliko porabo in izgubo pralnega sredstva. Omogoča manjšo porabo detergenta.

SAMOČISTILNI PROGRAM: je funkcija za vzdrževanje pralnega stroja. Pri nižjih temperaturah lahko v bobnu nastanejo bakterije, ki povzročajo smrad tako pralnega stroja kot tudi perila, ki se v njem pere.

SISTEM ZA URAVNOTEŽENJE BOBNA: je sistem, ki perilo v bobnu enakomerno porazdeli in stroj uravnoteži. Tako stroji ne bodo več »skakali« po prostoru, njihovo delovanje pa bo tišje.

DIRECT DRIVE: motorji s tem sistemom delujejo na direktni pogon motorja. Taki motorji ne vsebujejo oglenih krtačk ter klinastih jermenov. Delovanje motorja je zelo tiho, imajo manjšo porabo energije, daljšo življenjsko dobo tako motorja kot tudi pralno-sušilnega stroja.

PROGRAM ZA ODSTRANJEVANJE DLAK: sodobna funkcija omogoča odstranjevanje dlak hišnih ljubljenčkov, ki se zelo rade primejo oblačila.

SAMOČISTILNI KONDENZATOR: sušilni stroj s samočistilnim kondenzatorjem se med vsakim postopkom sušenja samodejno očisti, zato ročno čiščenje ni potrebno.

SUŠENJE IN OSVEŽEVANJE S PARO: to je program, ki poskrbi za gladkost oblačil, zato ta po končanem sušenju ne potrebujejo likanja. Para učinkovito zravna zmečkano perilo, hkrati pa poskrbi tudi za neprijetne vonjave na oblačilih, ki so bila nošena le kratek čas in zato potrebujejo le osvežitev.

ODZRAČEVALNI SUŠILNI STROJ: takšen tip stroja ima nameščeno odvodno cev, skozi katero se odvaja para že med samim sušenjem. Cev mora imet ustrezen odvod pare skozi odprtino, ki vodi na prosto.


Are Your Sure?

Exit