Kako pravilno namestiti pralno-sušilni stroj?

montaža-pralno-sušilnega-stroja

Po nakupu pralno-sušilnega stroja je le tega potrebno še ustrezno namestiti in zmontirati. Če ste nekoliko tehničen tip se tega lahko lotite sami ali pa se odločite, da to namesto vas naredi usposobljen mojster.

Postopek priključitve pralno-sušilnega stroja je enak priklopu pralnega stroja.


Kje začeti?

Pralno-sušilni stroj je najprej potrebno osvoboditi vse embalaže in zaščite. Ker je ključnega pomena, da stroj deluje perfektno, so ti zato močno zaščiteni s stiroporom in kartonom. Vedno preglejte vsa navodila in jih temeljito preberite – velikokrat v njih natančno piše kje so še »skrite« zaščite, ki jih je pred uporabo potrebno odstraniti.


izbira-ustreznega-mesta

Izbira ustreznega mesta

Izberite ustrezno mesto, kjer želite pralno-sušilni stroj imeti. Izpraznite mesto in ga primerno pripravite za namestitev pralnega stroja. Seveda naj bo blizu dovodne pipe in električne vtičnice.

Pričvrstite noge na dnu stroja, tako da bo ta v čim bolj vodoravni legi. Vodoravni položaj je ključen za tiho delovanje stroja, učinkovito centrifugo in ožemanje.

S tem boste preprečili tresenje stroja in njegovo premikanje iz osnovnega mesta.

Da bo lega stroja zares prava si pomagajte z vodno tehtnico, ki bo pokazala ali je stroj v vodoravnem položaju.


Sprostitev bobna

Pralno-sušilne stroje ustrezno zaščitijo v tovarni in s tem preprečijo nepravilno delovanje (čeprav na ven ni vidnih prask in poškodb stroja, pa je ta lahko znotraj in je nam nevidna – opazili bi jo šele pri prvem pranju). Boben in kad sta fiksirana s posebnimi varovali, zato ju je pred prvim pranjem potrebno osvoboditi. Zaščitena sta z namenom, da se med transportom ne premikata. Varovala ju držijo v sredinskem položaju. To zagotavlja pravilno in uravnoteženo delovanje. Vsaka znamka pralnega stroja ima različno število blokad (koliko jih ima in kje so, boste prebrali v navodilih). Blokade odstranite s pomočjo izvijača in jih potegnite iz luknje. Po odstranitvi jih shranite za primer ponovnega transporta.


Namestitev odvodne cevi

Odvodna cev je cev po kateri voda odteka iz stroja. Ta je običajno že pritrjena na stroj, potrebno pa jo je še pritrditi na cev za odvajanje vode. Za boljši oprijem uporabite kovinske objemke, ki bodo omogočile dodatno stabilnost in čvrstost. Paziti morate, da ta ni montirana previsoko (maksimalna dovoljena višina je zapisana v navodilih). V večini primerov je dovoljena višina do 1 m.


Izpraznitev bobna

Večinoma so vsi dodatni elementi in cevi shranjeni v bobnu. Zato temeljito preglejte boben, da pred prvo uporabo v njem ne ostane še kakšen del.

namestite-odvodne-cevi

Prvo pranje

Preden boste v novem pralnem stroju oprali prva oblačila, je pred tem potrebno opraviti še slepo pranje. Izberite poljuben program, v boben vlijte malo tekočine za razmaščevanje oz. odstranitev neprijetnega vonja in stroj prižgite. Če ste izbrali krajši program lahko počakate, da se ta izteče do konca, če pa ste izbrali daljši program, potem le tega lahko prekinete po nekaj minutah (boben naj opravi nekaj vrtljajev). Program morate ustrezno ustaviti – s pritiskom na gumb za izpraznitev oz. izliv vode iz bobna. Ko v bobnu ni več vode, ga lahko odprete.


Are Your Sure?

Exit