Kako vzdrževati pralno-sušilni stroj?

vzdrževanje-stroja

Pravilno in redno vzdrževanje aparata sta pomembna dejavnika za njegovo dolgo življenjsko dobo, pravilno ter učinkovito delovanje. Seveda se bolj specifični načini vzdrževanja ločijo od modela do modela stroja, a osnovne metode vzdrževanja so za vse stroje ne glede na model in blagovno znamko enake.


Čiščenje predala za detergente

V predel, kamor se vstavlja praške in detergente, se postopno nabirajo delci detergentov. Obloge se začnejo nabirati tako v predalu, kot tudi okoli njega in na šobah skozi katere odtekajo. Priporočljivo je, da se hitrega čiščenja lotite po vsakem pranju (obrišete z vlažno krpo). A večina tega ne počne redno. Če se vam mudi ali niste tako vestni, da bi po vsakem pranju očistili predal, se čiščenja poslužujte na vsake toliko časa. Načeloma stroju to ne škoduje, le vi boste takrat porabili kakšno minuto več, saj je detergent sedaj že zasušen in boste za njegovo odstranitev potrebovali nekoliko več moči.

čiščenje predala

Vse površine očistite z vodo. Predal popolnoma potegnite iz stroja ven, očistite ga z vodo in posušite. Če zasušeni detergent nikakor ne gre iz površine, si lahko pomagate s staro zobno ščetko in narahlo podrgnete, da odstranite ostanke. Obrišite tudi notranjost kamor predal vstavite in pustite nekaj časa odprto, da se celotna površina posuši.


Čiščenje bobna

Včasih se v bobnu pralnega stroja lahko pojavijo madeži rje. To je nujno potrebno odstraniti, saj vam le čist boben omogoča kakovostno delovanje stroja in čista oblačila. Očistite jo s sredstvi za čiščenje rje, ki ne vsebujejo klora. Nikoli ne uporabljajte jeklene mrežice, saj boste tako površino bobna še bolje opraskali. Po pranju ne zaprite vratc bobna takoj, ampak jih nekoliko priprete, saj tako bobnu omogočite »dihanje«. Po pranju boben ostane vlažen, počakajte da se posuši in šele nato vratca bobna zaprite. Tako ne boste imeli več težav z rjo v bobnu.

Čeprav boben izgleda čist, pa temu ni vedno tako. Na njem se nabirajo ostanki detergentov in vodni kamen. Obloge je možno odstraniti s pralno sodo, ki jo je mogoče dobiti v vseh večjih trgovinah. Pri čiščenju vedno uporabljajte zaščitne rokavice! Sodi dodajte nekaj vode in s krtačo (ali staro zobno ščetko) rahlo drgnite po bobnu. Po končanem čiščenju je potrebno čistilo še izprati – vklopite program za izplakovanje in zaženite ožemanje.


Praznjenje posode z vodo

Po vsakem sušenju izpraznite posodo, kjer se nabira voda. Tako se izognete prepolni posodi. Sicer vas na poln


Čiščenje filtra

Po vsakem sušenju je potrebno očistiti filter kjer se nabirajo vlakna. Filter odstranite iz sušilnega stroja, previdno ga odprite in odstranite vlakna. Za boljše čiščenje lahko uporabite tudi mehko krtačo in vodo.

pravilno-čiščenje

Čiščenje zunanjosti stroja

Ogrodje pralnega stroja obrišite s krpo, ki naj bo mehka, lahko je tudi nekoliko vlažna, ne sme pa biti preveč mokra, saj imate na določenih predelih opravka z električnimi kabli. Pred vsakim čiščenjem stroj vedno izklopite in iztaknite iz elektrike. Če vam na ohišje stroja kapne detergent, tega odstranite takoj, saj je še sveže in se bo enostavno očistilo. Čez čas se bo posušilo in prijelo na površino stroja. Takrat bo odstranjevanje težje in pri tem lahko uničite površino stroja. Nikoli ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev in razredčil.


Pranje pri nizkih temperaturah

Če velikokrat perete pri nižjih temperaturah in pri tem uporabljate tekoča pralna sredstva, je možno, da se bodo v vašem pralnem stroju razvile bakterije. Pranje pri nizkih temperaturah ustvarja odlične pogoje za razvoj bakterij. Zato občasno izberite samočistilni program, ki poteka na višji temperaturi. Razvoj bakterij povzroča smrdeča oblačila po pranju.


Trda voda

Preverite kakšna je trdota vode v vašem kraju! Če je ta večja od 14 dH, potem je priporočljiva uporaba mehčalca vode. Zaradi pretrde vode se lahko poškoduje grelec.


Are Your Sure?

Exit