Kako izbrati štedilnik?

kako izbrati štedilnikkako izbrati štedilnik

Pri opremljanju kuhinje so glavnega pomena kuhinjski aparati. Brez njih pravzaprav kuhinje ni. Pomemben element je tudi štedilnik. Je osrčje kuhinje, saj z njegovo pomočjo pripravljamo okusne in omamno dišeče jedi. Štedilnik je odlična izbira pri zapolnitvi prostora med kuhinjskimi omaricami, saj v eni enoti vsebuje tako kuhalno površino kot tudi pečico. Če pa na enem delu nimate toliko prostora, potem je boljša odločitev posamezen nakup kuhalne plošče in pečice. Širok nabor različnih modelov omogoča izbor pravega glede na vaše potrebe in želje.


Vrste glede na ceno

Pri nakupu novega štedilnika je eden izmed pomembnejših kriterijev zagotovo cena. Po navadi si določimo maksimalni znesek, ki smo ga pripravljeni dati za določen aparat. Razpon cen štedilnikov je velik, tako boste našli ugodne kot tudi dražje izvedbe. Cena v večini primerov narašča z večjim številom osnovnih in dodatnih funkcij, kuhalnih površin in pečice, ki jih štedilnik vsebuje in tako uporabniku olajša delo.

Prav tako so cenejši štedilniki običajno dimenzijsko manjši od dražjih izvedb. Štedilniki se med seboj ločijo glede na vrsto kuhališča (električno, indukcijsko, kombinirano, plinsko, steklokeramično), prostornino pečice (od 40 l do 112 l) in vrsto pečenja (3D sistem, večfunkcijska, ventilacijska pečica). Temu primerno pa se giblje tudi cena.


Vrste glede na izvedbo

Prostostoječi štedilniki imajo običajno višino 85 cm, globino 60 cm in širino med 50 ter 60 cm. Na trgu je moč najti tudi drugačne izvedbe štedilnikov, ki so oblikovani za manj prostorne kuhinje. Primerni so za manjša gospodinjstva do dva člana družine. Za večja gospodinjstva pa so na razpolago seveda tudi večje – razširjene izvedbe klasičnih štedilnikov.


Kuhalne površine

Običajno imajo kuhalne površine 4 kuhališča:

 • Električne kuhalne plošče v dveh dimenzijah
 • Indukcijsko kuhališče v dveh ali večih dimenzijah
 • Steklokeramična kuhalna površina v več različnih dimenzijah
 • Plinsko kuhališče – običajno so 4, pri manjših modelih sta 2, pri večjih pa 5
 • Kombinirane kuhalne površine - največkrat plinske in steklokeramične površine, lahko pa tudi plinske in indukcijske površine, ali indukcijske in steklokeramične površine. Razmerje med posameznimi vrstami je različno, štedilnik ima lahko 3 površine plinske in eno električno ali dve od vsake vrste kuhališča.

Razlika med steklokeramično in indukcijsko kuhalno površino

Indukcijska površina ne segreva celotne površine tako kot steklokeramična, temveč greje le v dimenzijah sklede, ki je postavljena na kuhališče. 

Indukcijska kuhalna površina

Zagotavljajo kuhanje z nižjo porabo energije in časa. Indukcijska kuhalna plošča takoj doseže želeno stopnjo toplote, ohladi pa se hitro po izklopu plošče. To jo uvršča med najvarnejše, saj ne delujejo če na površini ni posode.

Indukcijska plošča ima steklokeramično površino, na njej pa je potrebno uporabljati posodo z magnetnim dnom, ki se prime na površino. Temperatura na kuhalni plošči se regulira na dotik ali preko vrtljivih gumbov.

Steklokeramična kuhalna površina

štedilnik z indukcijoštedilnik z indukcijo

Odlika takšnega tipa kuhalne površine je izredna odpornost na odrgnine in enostavno čiščenje. Imajo dvojna ali trojna območja, ki ustrezajo različnim velikostim posod. Temperatura na kuhalnih ploščah se regulira na dotik ali preko vrtljivih gumbov.

Ko posamezno kuhalno območje izklopite, je še vedno vroče in kuha dalje, zato je posodo potrebno odstaviti s kuhališča. Na vsakem kuhališču je kontrolna lučka, ki se obarva in pove, ali je kuhališče varno za dotik. Grelna plošča se hitro segreje na želeno temperaturo, okolica plošče pa ostane hladna.

Plinska kuhalna površina

Plinske površine omogočajo hitro pripravo hrane in takojšnje ogrevanje. Kuhanje poteka na odprtem plamenu, nastavitev plamena določa jakost kuhanja in se ga regulira s pomočjo vrtljivih gumbov.

Poznamo dve vrsti plinskih kuhalnih plošč:

 • gorilniki, ki so nameščeni na nerjavečo ploščo
 • gorilniki, ki so postavljeni na steklokeramično površino

Plinsko kuhališče je izredno močno, saj prične delovati takoj, ob ugasnitvi pa vretje preneha. Sodobni modeli imajo vgrajena varovala za preprečevanje uhajanja plina ob morebitni ugasnitvi plamena.


Pečica

Plinska pečica

Plinska pečica je dobra izbira kadar ni možnosti priključitve v električno omrežje, namreč tudi pečica deluje na plin. Enostavno se jo priklopi na plinsko jeklenko.

3D peka

3D peka omogoča kakovostno pečenje na vseh nivojih, saj kroženje zraka poteka v vse smeri ne glede na to ali pečete na enem ali več nivojih. Gre za sodoben način peke pri kateri hkratno delujejo vsi grelci v pečici in zato se temperatura enakomerno porazdeli po vsej pečici. Velika prednost takšnega načina pečenja je hkratna peka več različnih jedi brez mešanja vonjav in okusov.

Statična peka

Statično pečenje deluje po principu sočasnega delovanja obeh grelcev – spodnjega in zgornjega.

Večfunkcijska peka

Takšna pečica omogoča več različnih načinov pečenja.

plinski štedilnikplinski štedilnik

Ventilacijska peka

Pečica vsebuje krožni grelec in ventilator, ki zagotavljata peko različnih jedi. Hkrati je možno peči do tri različne jedi s podobnimi nastavitvami temperature, pri tem pa se vonji ali okusi med seboj ne bodo mešali.

Peka z dodatkom pare

Program dodane pare ustvarja pravo količino pare, ki zagotavlja, da bo kruh lepo narastel in imel hrustljavo skorjico. Vse, kar morate storiti, je, da v pečico dodate nekaj vode, izberete program z dodatkom pare in pustite pečici, da naredi vse ostalo.


Energetska poraba

Energijski razred se razbere s pomočjo barvne skale in nam pove indeks učinkovitosti. Štedilnike se deli v razrede od A+++ do D, pri čemer je razred A+++ najvarčnejši, razred D pa ima največjo porabo. Vsak + pomeni 10 % nižjo porabo od deklariranega razred A. Torej A + pomeni 10 % nižjo porabo, A ++ pomeni 20 % nižjo porabo in A +++ pomeni 30 % nižjo porabo od energijskega razreda A.

Iz energijske nalepke boste razbrali še:

 • način priklopa, ki je prikazan z ikono štedilnika in kabla za priklop v električno omrežje
 • porabo energije pri enem ciklu za pečenje po klasičnem postopku
 • porabo energije pri enem ciklu za pečenje z ventilatorskim načinom
 • količino uporabne prostornine pečice v litrih

Pri nakupu štedilnika lahko z izbiro enega iz najvišjih energetskih razredov privarčujete pri porabi energije.


Dodatne lastnosti štedilnika

Zamik vklopa in nastavitev izklopa

Pri štedilnikih z elektronskim zaslonom in uro je možno nastaviti čas pečenja. Namreč pečica se po končanem pečenju sama izklopi, hkrati pa tudi signalno označi konec peke. V večini primerov poleg dolžine peke lahko nastavite tudi začetek pečenja, torej zamik vklopa pečenja.

Pečenje v več nivojih

Takšen način pečenja je možen pri 3D in ventilacijski peki, saj v teh primerih ventilator omogoča dobro kroženje zraka po pečici. Seveda lahko pečete v več nivojih tudi v drugih pečicah, a boste morali na vsake toliko časa menjavati nivoje. Ventilator pa poskrbi za enakomerno kroženje med posameznimi elementi v pečici, s tem se zmanjša porabo energije in poveča hitrost pečenja.

Odmrzovanje

Veliko sodobnih štedilnikov vsebuje že funkcijo odmrzovanja v pečici. Tako bodo zmrznjene jedi hitro in zdravo odmrznjene. S tem programom se vključi ventilator in kroženje zraka omogoči odmrzovanje.

Statična peka

Statično pečenje deluje po principu sočasnega delovanja obeh grelcev – spodnjega in zgornjega.

pečenje v več nivojihpečenje v več nivojih

Zaznavanje ugasnjenega plamena

Če se zaradi različnih razlogov zgodi, da se ugasne plamen na gorilniku, se bo aktiviral varnostni sistem. Ta samodejno prekine dovod plina in prepreči njegovo uhajanje.

Integriran elektronski vžig

Zagotavlja varno in enostavno vžiganje plinskih gorilnikov.

Ohranjanje zmerne temperature na vratih pečice

Danes ima večina pečic že vgrajeno funkcijo ohlajevanja vrat, ta so sicer topla, vendar ne vroča oz. se na njih ne morete speči.

Samočistilne obloge

Nekatere vgradne pečice imajo samočistilne – katalitične obloge. Na njih ob visoki temperaturi poteka oksidacija in maščobni delec pade na oblogo. Tam spremeni strukturo in maščoba na dotik ni več mastna.


Garancija in najbližji servis

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Bosch

2 leti

Ljubljana

Candy

2 leti

povsod po Sloveniji

Gorenje

5 let

Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Velenje

Korting

2 leti

Servisna mesta Gorenje.

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.


Slovarček izrazov

AQUACLEAN (čiščenje s pomočjo vodne pare)

S to funkcijo za čiščenje ne boste porabili veliko časa. V pekač vlijte pol litra vode in vklopite funkcijo. Po 30 minutah se madeži in ostanki maščobe zmehčajo, zato jih lahko enostavno obrišete.

KATALITIČNO ČIŠČENJE

Pri temperaturi nad 85 °C in več katalitične plošče v notranjost pečice absorbirajo nečistočo in maščobo.

MEHKO ZAPIRANJE

Tiho in lahko zapiranje vrat pečice, za zaprtje je potreben le nežen dotik.

PIROLIZA

Funkcija, ki pečico segreje na tako visoko temperaturo, da se umazanija sežge in spremeni v pepel. Pepel preprosto obrišete s krpo.

3 D PEKA

Napredni sistem omogoča peko treh jedi hkrati. Pri tem ne prihaja do mešanja vonjev. 3 D sistem oskrbuje vsak pladenj ločeno, vroč zrak pa se prenese na zadnjo steno pečice.

4D PEKA

enakomerna porazdelitev toplote za popolne rezultate – na kateri koli ravni. To pomeni, da lahko hrano položite na katero koli raven, od prve do četrte, in rezultat bo vsakokrat popoln. Lahko tudi pečete na do štirih ravneh hkrati, rezultat pa je od vrha do dna odličen.

SLOWBAKE

S funkcijo počasnega pečenja se jedi pri nizkih temperaturah pečejo do šest ur. Meso in ribe se zmehčajo in ohranijo svojo aromo.

AIRFRY/PEČENJE Z VROČIM ZRAKOM

Metoda pečenja (»cvrtja«) z vročim zrakom ne zahteva maščob za doseganje hrustljave zlate skorje. Omogoča zdravo pripravo živil z manj maščob. Tako so živila pripravljena v krajšem času in odličnega okusa. Primerno za vnaprej pripravljenih zamrznjenih izdelkov, kot so pomfrit in piščančji medaljončki.

DODATEK PARE

Ta program ustvarja popolno okolje za peko z paro in zagotavlja, da bodo vaše jedi popolno vzhajale oziroma imele popolno skorjico, in sočno notranjost. Vse kar morate storiti je, da v plitev pladenj/dno pečice vlijete nekaj vode, izberete program z dodatkom pare in pustite pečici, da opravi svoje delo.

PERFECT GRIL

Kombinacija večjega in manjšega zgornjega grelca, omogoča optimalno porazdelitev toplote, kar vodi v najboljše rezultate pečenja, tako da je hrana vedno hrustljava od zunaj in mehka od znotraj.

STEP BAKE - KORAČNO PEČENJE

Način priprave v korakih zagotovi povsem samodejno uravnavanje temperature med izbranim načinom peke. Ker odpiranje vrat med peko ni potrebno, ta program pomeni tudi dodaten prihranek energije. Takšen način peke je idealen za spretnejše uporabnike ter za jedi, kot sta na primer kruh ali lazanja, pri katerih je med peko potrebno spreminjati temperaturo.

SENZOR PEČENJA

Z nadziranjem temperature znotraj jedi, sonda s pomočjo senzorja vodi cel proces in aktivira alarm, ko je le-ta pečena.

HITRO SEGREVANJE

Funkcija hitrega predgretja je še posebej priročna za pripravo jedi, pri katerih mora biti pečica predhodno že dobro segreta.

GRATIN

Opcija Gratin ustvari popolno skorjico na lazanji, mesu in gratiniranem krompirju in ostalih gratiniranih jedeh.

FUNKCIJA ZA OHRANJANJE TOPLOTE

ohrani toploto jedi in omogoča segrevanje skodelic in krožnikov .

POGREZLJIVI GUMBI

za enostavno čiščenje upravljalne plošče.

SISTEM ZA ZAZNAVANJE UGAŠANJA PLAMENA

Če se plamen na gorilniku ugasne zaradi prepiha ali drugega razloga, se samodejno aktivira varnostni sistem, ki prekine dovod plina. Tako ni skrbi po nepotrebnem uhajanju.

CHILDLOCK

Če imate doma majhne otroke, vas bo ta funkcija razveselila, saj z zaklepanjem preprečuje, da bi spreminjali nastavitve.

ALLBOOST / POWERBOOST / BOOSTER

Funkcija, ki poveča zmogljivost segrevanja in skrajša čas. Močno segrevanje kuhalne površine in zadrževanje konstante na nastavljeni temperaturi.

TIMER

Kuhališče se lahko s pomočjo programske ure samodejno izklopi po nastavljenem številu minut.

PRIKAZOVALNIKI PREOSTALE TOPLOTE

Prikazovalniki z lučkami opozarjajo, da so določena polja topla – dokler so lučke prižgane, se teh polj ne dotaknite.

SAMODEJNI VARNOSTNI IZKLOP

Plošča samodejno prekine delovanje, če na ploščo dalj časa ne postavite posode.

ZDRUŽITEV KUHALNIH POLJ

Dve grelni površini se lahko združita v večjo, na katero namestite podolgovat pekač ali več posod. Senzor se prilagodi celotnemu dnu posode.

SAMODEJNO ZAZNAVANJE POSODE

Kuhališče po vklopu samodejno zazna položaj lonca in aktivira prav to kuhalno polje, ki je glede na velikost lonca lahko enojno ali povezano.

FISHZONE

Ob vklopu se tradicionalno okroglo kuhalno polje spremeni v večjo in ovalno površino, ki je primerna zlasti za širše lonce.

ENOROČNI VŽIG

Plinski gorilnik prižgete tako, da z eno roko enostavno pritisnete gumb in ga obrnete na želeno stopnjo, pri čemer je vaša druga roka povsem prosta.


Are Your Sure?

Exit