Kako izbrati štedilnik?

kako izbrati štedilnik

Pri opremljanju kuhinje so glavnega pomena kuhinjski aparati. Brez njih pravzaprav kuhinje ni. Pomemben element je tudi štedilnik. Je osrčje kuhinje, saj z njegovo pomočjo pripravljamo okusne in omamno dišeče jedi. Štedilnik je odlična izbira pri zapolnitvi prostora med kuhinjskimi omaricami, saj v eni enoti vsebuje tako kuhalno površino kot tudi pečico. Če pa na enem delu nimate toliko prostora, potem je boljša odločitev posamezen nakup kuhalne plošče in pečice. Širok nabor različnih modelov omogoča izbor pravega glede na vaše potrebe in želje.


Vrste glede na ceno

Pri nakupu novega štedilnika je eden izmed pomembnejših kriterijev zagotovo cena. Po navadi si določimo maksimalni znesek, ki smo ga pripravljeni dati za določen aparat. Razpon cen štedilnikov je velik, tako boste našli ugodne kot tudi dražje izvedbe. Cena v večini primerov narašča z večjim številom osnovnih in dodatnih funkcij, kuhalnih površin in pečice, ki jih štedilnik vsebuje in tako uporabniku olajša delo. Prav tako so cenejši štedilniki običajno dimenzijsko manjši od dražjih izvedb. Štedilniki se med seboj ločijo glede na vrsto kuhališča (električno, indukcijsko, kombinirano, plinsko, steklokeramično), prostornino pečice (od 39 l do 112 l) in vrsto pečenja (3D sistem, statična, večfunkcijska, ventilacijska, plinska pečica). Temu primerno pa se giblje tudi cena.


Vrste glede na izvedbo

Prostostoječi štedilniki imajo običajno višino 85 cm, globino 60 cm in širino med 50 ter 60 cm. Na trgu je moč najti tudi drugačne izvedbe štedilnikov, ki so oblikovani za manj prostorne kuhinje. Primerni so za manjša gospodinjstva do dva člana družine. Za večja gospodinjstva pa so na razpolago seveda tudi večje – razširjene izvedbe klasičnih štedilnikov. Te imajo lahko dve pečici, dodatne kuhalne površine, pomivalno korito, mini hladilnik in dodatne shranjevalne predale.


Kuhalne površine

Običajno imajo štedilniki 4 kuhalne površine, te pa se razlikujejo od modela štedilnika:

 • Električne kuhalne plošče v dveh dimenzijah
 • Indukcijsko kuhališče v dveh dimenzijah
 • Steklokeramična kuhalna površina v več različnih dimenzijah
 • Plinsko kuhališče – običajno so 4, pri manjših modelih sta 2, pri večjih pa od 5 do 8
 • Kombinirane kuhalne površine - največkrat plinske in električne površine, lahko pa tudi plinske in indukcijske površine. Razmerje med posameznimi vrstami je različno, štedilnik ima lahko 3 površine plinske in eno električno ali dve plinski in dve električni oz. indukcijski.

Razlika med steklokeramično in indukcijsko kuhalno površino

Indukcijska površina ne segreva celotne površine tako kot steklokeramična, temveč greje le v dimenzijah sklede, ki je postavljena na kuhališče. 

Indukcijska kuhalna površina

Zagotavljajo kuhanje z nižjo porabo energije in časa. Indukcijska kuhalna plošča takoj doseže želeno stopnjo toplote, ohladi pa se hitro po izklopu plošče. To jo uvršča med najvarnejše, saj ne delujejo če na površini ni posode.

Indukcijska plošča ima steklokeramično površino, na njej pa je potrebno uporabljati posodo z magnetnim dnom, ki se prime na površino. Temperatura na kuhalni plošči se regulira na dotik ali preko vrtljivih gumbov.

Steklokeramična kuhalna površina

štedilnik z indukcijo

Odlika takšnega tipa kuhalne površine je izredna odpornost na odrgnine in enostavno čiščenje. Imajo dvojna ali trojna območja, ki ustrezajo različnim velikostim posod. Temperatura na kuhalnih ploščah se regulira na dotik ali preko vrtljivih gumbov.

Ko posamezno kuhalno območje izklopite, je še vedno vroče in kuha dalje, zato je posodo potrebno odstaviti s kuhališča. Na vsakem kuhališču je kontrolna lučka, ki se obarva in pove, ali je kuhališče varno za dotik. Grelna plošča se hitro segreje na želeno temperaturo, okolica plošče pa ostane hladna.

Plinska kuhalna površina

Plinske površine omogočajo hitro pripravo hrane in takojšnje ogrevanje. Kuhanje poteka na odprtem plamenu, nastavitev plamena določa jakost kuhanja in se ga regulira s pomočjo vrtljivih gumbov.

Poznamo dve vrsti plinskih kuhalnih plošč:

 • gorilniki, ki so nameščeni na nerjavečo ploščo
 • gorilniki, ki so postavljeni na steklokeramično površino

Plinsko kuhališče je izredno močno, saj prične delovati takoj, ob ugasnitvi pa vrenje preneha. Sodobni modeli imajo vgrajena varovala za preprečevanje uhajanja plina ob morebitni ugasnitvi plamena.


Pečica

Plinska pečica

Plinska pečica je dobra izbira kadar ni možnosti priključitve v električno omrežje, namreč tudi pečica deluje na plin. Enostavno se jo priklopi na plinsko jeklenko.

3D peka

3D peka omogoča kakovostno pečenje na vseh nivojih, saj kroženje zraka poteka v vse smeri ne glede na to ali pečete na enem ali več nivojih. Gre za sodoben način peke pri kateri hkratno delujejo vsi grelci v pečici in zato se temperatura enakomerno porazdeli po vsej pečici. Velika prednost takšnega načina pečenja je hkratna peka več različnih jedi brez mešanja vonjav in okusov.

Statična peka

Statično pečenje deluje po principu sočasnega delovanja obeh grelcev – spodnjega in zgornjega.

Večfunkcijska peka

Takšna pečica omogoča več različnih načinov pečenja.

plinski štedilnik

Ventilacijska peka

Pečica vsebuje krožni grelec in ventilator, ki zagotavljata peko različnih jedi. Hkrati je možno peči do tri različne jedi s podobnimi nastavitvami temperature, pri tem pa se vonji ali okusi med seboj ne bodo mešali.


Energetska poraba

Energijski razred se razbere s pomočjo barvne skale in nam pove indeks učinkovitosti. Štedilnike se deli v razrede od A+++ do D, pri čemer je razred A+++ najvarčnejši in ugodnejši, razred D pa ima največjo porabo. Vsak + pomeni 10 % nižjo porabo od deklariranega razred A. Torej A + pomeni 10 % nižjo porabo, A ++ pomeni 20 % nižjo porabo in A +++ pomeni 30 % nižjo porabo od energijskega razreda A.

Iz energijske nalepke boste razbrali še:

 • način priklopa, ki je prikazan z ikono štedilnika in kabla za priklop v električno omrežje
 • porabo energije pri enem ciklu za pečenje po klasičnem postopku
 • porabo energije pri enem ciklu za pečenje s prisilnim kroženjem zraka
 • količino uporabne prostornine v litrih

Pri nakupu štedilnika lahko z izbiro enega iz najvišjih energetskih razredov privarčujete pri porabi energije. Velikost in pogostost uporabe bo vplivala na račun za elektriko ali plin. Zato so priporočljivi tisti štedilniki, ki imajo pečice, v katerih se naenkrat lahko peče več jedi.

Glede kuhalne površine, pa bo najmanj stroškov z indukcijskim kuhalnikom. Indukcijske kuhalne plošče delujejo tako, da magnetna tuljava pod ploščo inducira električni tok v dno posode, ki se zato segreje ter preneha delovati, ko na njeni površini ni posode. Ogrevanje in delovanje ne potekata postopoma, temveč je moč v trenutku povečana ali zmanjšana na želeno stopnjo pripravljenosti, zato dosega le minimalno porabo električne energije. Na ta način indukcijske plošče porabijo 40 % manj energije kot plinska kuhališča.


Dodatne lastnosti štedilnika

Zamik vklopa in nastavitev izklopa

Pri štedilnikih z elektronskim zaslonom in uro je možno nastaviti čas pečenja. Namreč pečica se po končanem pečenju sama izklopi, hkrati pa tudi signalno označi konec peke. V večini primerov poleg dolžine peke lahko nastavite tudi začetek pečenja, torej zamik vklopa pečenja in tako vas bo vedno čakalo sveže pečeno kosilo.

Pečenje v več nivojih

Takšen način pečenja je možen pri 3D in ventilacijski peki, saj v teh primerih ventilator omogoča dobro kroženje zraka po pečici. Seveda lahko pečete v več nivojih tudi v drugih pečicah, a boste morali na vsake toliko časa menjavati nivoje. Ventilator poskrbi za enakomerno kroženje med posameznimi elementi v pečici, pri tem pa zmanjšuje porabo energije in povečuje hitrost pečenja.

Odmrzovanje

Veliko sodobnih štedilnikov vsebuje že funkcijo odmrzovanja v pečici. Tako bodo zmrznjene jedi hitro in zdravo odmrznjene. S tem programom se vključi ventilator in kroženje zraka omogoči odmrzovanje.

pečenje v več nivojih

Zaznavanje ugasnjenega plamena

Če se zaradi različnih razlogov zgodi, da se ugasne plamen na gorilniku, se bo aktiviral varnostni sistem. Ta samodejno prekine dovod plina in prepreči njegovo uhajanje.

Integriran elektronski vžig

Zagotavlja varno in enostavno vžiganje plinskih gorilnikov.

Ohranjanje zmerne temperature na vratih pečice

Problem vročih vrat je predvsem pri štedilnikih, saj se pečica nahaja na dnu, s tem pa omogoča enostaven doseg otrokom. Danes ima večina štedilnikov sedaj že vgrajeno funkcijo ohlajevanja vrat, ta so sicer topla, vendar ne vroča oz. se na njih ne moremo opeči.

Samočistilne obloge

Nekatere vgradne pečice imajo samočistilne – katalitične obloge. Na njih ob visoki temperaturi poteka oksidacija in maščobni delec pade na oblogo. Tam spremeni strukturo in maščoba na dotik ni več mastna.


Garancija in najbližji servis

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Bosch

2 leti

Ljubljana

Candy

2 leti

povsod po Sloveniji

Gorenje

5 let

Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Velenje

Korting

2 leti

Servisna mesta Gorenje.

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.


Slovarček izrazov

AQUACLEAN: S to funkcijo za čiščenje ne boste porabili veliko časa. V pekač vlijte pol litra vode in vklopite funkcijo. Po 30 minutah se madeži in ostanki maščobe zmehčajo, zato jih lahko enostavno obrišete.

KATALITIČNO ČIŠČENJE: Pri temperaturi nad 85 °C in več katalitične plošče v notranjost pečice absorbirajo nečistočo in maščobo.

GENTLECLOSE: Tiho in lahko zapiranje vrat pečice, za zaprtje je potreben le nežen dotik.

PIROLIZA: Funkcija, ki pečico segreje na tako visoko temperaturo, da se umazanija sežge in spremeni v pepel. Pepel preprosto obrišete s krpo.

SLOWBAKE: S funkcijo počasnega pečenja se jedi pri nizkih temperaturah pečejo do šest ur. Meso in ribe se zmehčajo in ohranijo svojo aromo.

PERFECTBAKE: Pečica s senzorjem za peko meri količino vlage in regulira nastavitve. Tako ni potrebno nastavljati načina gretja, temperature in časa priprave – izberete le vrsto jedi. Funkcija je primerna za peko pit, slastnega kruha in drugih vrst peciva.

CHILDLOCK: Če imate doma majhne otroke, vas bo ta funkcija razveselila, saj z zaklepanjem preprečuje, da bi spreminjali nastavitve.

ALLBOOST / POWERBOOST / BOOSTER: Funkcija, ki zmogljivost kuhanja poveča za 25 %. Močno segrevanje kuhalne površine in zadrževanje konstante na nastavljeni temperaturi.

PRIKAZOVALNIKI PREOSTALE TOPLOTE: Prikazovalniki z lučkami opozarjajo, da so določena polja topla – dokler so lučke prižgane, se teh polj ne dotaknite.

SAMODEJNI VARNOSTNI IZKLOP: Plošča samodejno prekine delovanje, če na ploščo dalj časa ne postavite posode.

FLEX INDUKCIJA: Indukcijska funkcija Flex omogoča poljubno izbiro velikosti kuhalne površine. Dve grelni površini se lahko združita v večjo, na katero namestite podolgovat pekač ali več posod. Senzor se natančno prilagodi celotnemu dnu posode.


Are Your Sure?

Exit