Kako pravilno uporabljati štedilnik?

kako pravilno uporabljati štedilnik

Le ob pravilni uporabi štedilnika bo njegova učinkovitost zagotovljena. Poskrbite, da se boste držali nekaterih osnovnih nasvetov o uporabi in zagotovo vam bo tako kuhalna površina kot tudi pečica koristila dolgo časa. S preprostimi koraki jo zavarujte pred poškodbami in jo vzdržujte v odličnem stanju. Štedilnik je aparat, ki ga vsakodnevno uporabljamo, če ne pečice pa vsaj kuhalno površino, zato je skrbno ravnanje z njim ključnega pomena.


Kuhanje

Uporaba indukcijske kuhalne plošče

Za kuhanje na indukcijski kuhalni plošči je potrebno uporabljati posodo z magnetnim dnom. Z uporabo neustrezne posode plošča ne bo zaznala posode in zato ne bo delovala. Primerna je posoda iz nerjavečega jekla, emajliranega jekla ali litoželezne površine. Posoda iz aluminija, keramike, stekla ali bakra pa ni ustrezna za takšen tip kuhalne površine.

Izbrano posodo postavite na sredino kuhalne površine, vedno pa se ravnajte tudi po tem, da posoda ni prevelika od kuhalne površine. Grelna področja so različnih velikosti zato preprosto izberete najbolj primernega glede na velikost posode. Ne uporabljajte kovinskih zajemalk in prijemalk, raje se odločite za silikonske ali lesene.

kuhanje na indukciji

Uporaba steklokeramične plošče

Posoda, ki se uporablja za kuhanje na steklokeramični površini mora biti čista in suha sicer segrevanje ne bo učinkovito, hkrati pa se lahko poškoduje tudi kuhalna površina. Tudi pri tej vrsti kuhalne površine je najbolje če je premer posode podobnih dimenzij kot tudi kuhališče, posodo pa vedno postavite na njegovo sredino.

Za kuhanje uporabljajte posodo iz nerjavečega jekla, litega železa, emajliranega jekla ali bakra. Nikoli pa ne uporabljajte glinenih in steklenih posodo. Za dodaten prihranek energije je priporočljivo, da najprej izberete višjo stopnjo kuhanja, ko pa se kuhališče segreje izberite nekoliko nižjo temperaturo segrevanja.  

STOPNJA MOČI

VRSTE ŽIVIL IN KUHARSKI POSTOPKI

1-2

segrevanje, taljenje čokolade in masla

3-4

kuhanje omak, pudinga, golaža

5-6

kuhanje zamrznjenih jedi, segrevanje vode, fižola

7-8

priprava sveže zelenjave, testenin, rib

9-10

intenzivno kuhanje, zrezki, palačinke

11-12

cvrenje, priprava zrezkov

Uporaba plinske kuhalne plošče

Za kuhanje na plinski kuhalni plošči je možno uporabljati največ različnih vrst kuhinjske posode. Zanjo je najbolje, da ima ravno dno in nima vbočena ali izbočene površine. Tudi tu je potrebno velikost posode prilagoditi premeru plamena. Kuhalne površine imajo plamena različnih premerov, tako da enostavno izberete najbolj ustreznega. Posodo vedno postavite na sredino rešetk in jakost plamena prilagodite tako, da ta ne bo segal izpod posode.


Pečenje

Izbira pekačev

Pri nakupu štedilnika pečica vsebuje določene pekače, ki jih uporabite za pripravo okusnih jedi. Za raznolike jedi, pa boste morali določene pekače naknadno kupiti.

Steklen pekač se uporablja za peko jedi v vseh tipih pečic z najrazličnejšimi sistemi. Seveda pa lepo oblikovan pečak lahko uporabite tudi kot servirni pladenj.

Nizek pekač je primeren za peko kolačev ali peciva.

Globok pekač uporabite za peko mesa ali vlažnega peciva. Učinkovit pa bo tudi kot posoda za prestrezanje maščobe.

Rešetke v pečici koristijo za postavitev manjših pekačev oz. pekačev posebnih oblik, kateri sami ne bi mogli stati na vodilih pečice.

Pri jemanju vročih pekačev iz pečice vedno uporabljajte kuhinjske rokavice ali prijemalke, ki bodo vaše dlani zaščitile pred opeklinami, saj so odporne na toploto.

pekači

Peka na različnih delih pečice

Nekatere jedi potrebujejo intenzivnejšo peko pri viši temperaturi in manj časa, druge pa se pečejo dalj časa pri manjši intenziteti. Zato je odvisno na katerem nivoju boste kaj pekli – to pa se razlikuje tudi od posameznega modela do modela, saj imajo različne pečice različno razporejene grelne cevi.

Spodnja reža

Če so grelne cevi na dnu pečice, potem bo vročina tam najintenzivnejša, zato je to mesto najboljše za peko jedi, katerih velik del predstavlja testo.

Sredinska reža

Na tem mestu je temperatura najbolj enakomerno razporejena in je primerna za peko največ jedi. To režo tudi največkrat uporabljamo. Na srednji reži pečemo pecivo, pite, piškote, lazanje, različno meso… Peka na sredinski reži zagotavlja, da se jedi ne bodo preveč zapekle.

Zgornja reža

Če se grelne cevi nahajajo na vrhu pečice, potem je temperatura pečenja tu najintenzivnejša. Na tej višini pecite zrezke, zelenjavo, ribe oz. vse kar bi želeli na hitro popeči. Vendar pazite, da jedi ne zapečete preveč, saj tu hitro dobijo zlato skorjico.


Ostali uporabni napotki za peko

  • Hrano pred peko odmrznite, saj tako prihranite na času pečenja, porabi energije in pridobite na okusu jedi.
  • Če recept zahteva predhodno segreto pečico, to tudi upoštevajte.
  • Med pečenjem vratc pečice ne odpirajte preveč pogosto, saj se s tem izgublja temperatura v pečici, zatorej pa je poraba elektrike večja.
  • Če je možno hkrati v pečici pecite več jedi (v več nivoji). To je možno pri ventilacijskih pečicah in pečicah z možnostjo uporabo 3D programa. Če pa te možnosti nimate, potem pecite jedi eno za drugo, saj pečica ostaja ogreta in tako porablja manj energije.
  • Za peko so najboljša izbira temni pekači, emajlirani ali lakirani. Ti najbolje absorbirajo in zadržujejo toploto.
  • Pekačev med peko nikoli ne polagajte na dno pečice. S tem se uničita tako pekač kot tudi pečica.
  • Za prihranek energije lahko pečico nekoliko pred koncem izklopite, saj bo v njej ostalo še dovolj toplote, da se bo jed kakovostno spekla.

Are Your Sure?

Exit