Kako izbrati sušilni stroj?

susilni-strojsusilni-stroj

Čeprav so dandanes sušilni stroji že zelo razširjeni po Slovenskih gospodinjstvih, pa vseeno najdemo dva nasprotujoča pola – privržence sušilnih strojev in močne nasprotnike, ki jih le stežka prepričamo v učinkovitost uporabe sušilca. Prvi ga uporabljajo za skoraj vsako vrsto oblačil in jim je sušenje perila na tak način postalo nekaj vsakdanjega – pravzaprav si v hladnih zimskih dneh težko predstavljajo sušenje brez sušilca. Drugi pa najdejo veliko izgovorov za neuporabo sušilnega stroja oz. najdejo mnogo težav.


Zakaj izbrati sušilni stroj?

Ljudje imajo radi, da stroji delajo namesto njih. Prihranite čas pri sušenju oblačil in uporabljajte sušilni stroj. S pravim strojem boste lažje poskrbeli za čista in dobro negovana oblačila v gospodinjstvu. Večina oblačil je narejena za enostavno uporabo in vzdrževanje, zato se tudi veliko oblačil lahko suši v sušilnem stroju, pri tem pa se ne poškoduje njihov izgled in sestava. Pri uporabi sušilnega stroja morate paziti le to, da izberete pravilne programe (večja oz. manjša stopnja občutljivosti) glede na perilo, ki ga sušite.

SUŠENJE NA ZRAKUSUŠENJE V SUŠILNEM STROJU

pomeni ničelno porabo električne energije, a je sušenje daljše

omogoča hitro sušenje oblačil, poraba električne energije pa je majhna

lahko povzroči smrad oblačil po onesnaženem okolju

ker so oblačila hitro suha ta ne smrdijo in ohranjajo prijeten vonj

sušenje na soncu povzroči obledelost oblačil

oblačila v sušilnem stroju ne bodo izgubila barvne intenzivnosti

perilo se pri obešanju lahko raztegne

perilo se pri sušenju ne bo raztegnilo oz. skrčilo ali kakorkoli spremenilo obliko (pri uporabi ustreznega programa)

posušeno perilo je zmečkano in ga je obvezno potrebno zlikati

posušeno perilo ni zmečkano in le redko potrebuje likanje (glede na program, ki ga nastavite in oblačila, ki jih sušite)

Za koliko denarja

Cenovni razpon sušilnih strojev je podoben kot pri pralnih strojih. Tako je moč dobiti cenejše izvedbe (cca 300€) kot tudi dražje, ki dosežejo več kot 1000€. Cena se spreminja glede na blagovno znamko, količino perila, ki jo je možno posušiti, raznolikostjo funkcij, ki jih stroj omogoča, kot tudi ali ima elektronsko površino za upravljanje ali se to izvede s pomočjo gumbov.

Pri sušilnih strojih velikokrat velja, da cenejši stroj prinese kasneje večje stroške. Namreč tak stroj je bolj dovzeten do hitrejših okvar in potreb po servisiranju, kar pa prinese dodatne stroške, ki se na koncu kaj hitro približajo osnovni ceni dražjega aparata. Velikokrat so cenejši stroji tudi večji porabniki energije.

sušilni strojsušilni stroj

Vrste glede na izvedbo

Ker ima vsako gospodinjstvo doma že pralni stroj velikokrat za sušilnega ni primernega prostora. Če imate nad pralnim strojem dovolj prostora, lahko brez težav sušilni stroj postavite kar nanj. Oba sta oblikovana tako, da tudi ob takšni postavitvi nemoteno delujeta. Običajno so dimenzije sušilnih strojev podobne dimenzijam pralnih strojev. Njihova širina je 60 cm, globina od 46,5 cm do 65,5 cm in višina od 84,2 cm do 85 cm. 

V Merkurjevih trgovskih centrih boste našli sušilne stroje s polnjenjem iz sprednje strani. Zakaj? Veliko ljudi zaradi prihranka prostora sušilec postavlja na pralni stroj. V tem primeru je skoraj nemogoče vstavljati perilo iz zgornje strani.

Kondenzacijski sušilni stroji

Večina sodobnih strojev je kondenzacijskih, saj so veliko bolj varčni in prijazni okolju. Prednost kondenzacijskih strojev je, da jih je za njihovo uporabo potrebno le priključiti na elektriko, para pa se nabira v zato pripravljenem predalu, kjer se pretvori v vodo. 

Po končanem sušenju posodo z vodo odstranite in odlijte v umivalnik, potrebno je odstraniti tudi vlakna, ki se naberejo na filtrih. Princip delovanja je dovajanje segretega zraka.

Sušilni stroj s toplotno črpalko

Sušilni stroj ima lahko tudi toplotno črpalko, ki prav tako skrbi zamanjše stroške (manjša poraba energije) in ugodnejšo uporabo sušilca. Takšen sušilec suši s skoraj 20°C nižjimi temperaturami, zato je njegovo sušenje nežnejše in primerno tudi za občutljivejše materiale. Toplotna črpalka omogoča konstantno temperaturo sušilnega zraka.

Kondenzacijski sušilni stroj s toplotno črpalko

Največ strojev na trgu sodi v to kategorijo. Predstavlja prednost kondenzacijskega in stroja s toplotno črpalko naenkrat. Sušenje je nežnejše in primerno tudi za občutljivejše materiale, para pa se nabira v zato pripravljenem predalu, kjer se pretvori v vodo. 

Odzračevalni sušilni stroj

Takšen tip stroja ima nameščeno odvodno cev, skozi katero se odvaja para že med samim sušenjem. Cev mora imet ustrezen odvod pare skozi odprtino, ki vodi na prosto.

sušilni strojsušilni stroj
sušilni strojsušilni stroj

Energetska poraba

Pri vseh električnih aparatih je ključnega pomena njihova energetska poraba. Velikokrat je treba temeljito premisliti preden se odločite za nakup, saj je lahko določen stroj prvotno dražji, a boste z njegovim nakupom skozi leta prihranili veliko več, kot če bi se odločili za cenejšo izvedbo sušilnega stroja, ki bi vam vsako leto prinesel veliko več stroškov zaradi porabe energije in vode.

Energijski razred se razbere iz energijske nalepke s pomočjo barvne skale in nam pove indeks učinkovitosti. Sušilni stroji so razdeljeni v energijske razrede od A +++ do D. A +++ pomeni najmanjšo porabo energije, D pa najvišjo porabo energije. Vsak + pomeni 10 % nižjo porabo od deklariranega razred A. Torej A + pomeni 10 % nižjo porabo, A ++ pomeni 20 % nižjo porabo in A +++ pomeni 30 % nižjo porabo od energijskega razreda A.

Poraba električne energije se pri uporabi sušilnega stroja ne poveča drastično. Mesečni strošek na položnici je le nekaj evrov večji. Če pa prištejemo prihranek energije, ki bi jo sicer porabili za likanje, pa na koncu lahko celo nekaj privarčujemo.

Iz energetske nalepke je poleg zmogljivosti in energetskega razreda možno razbrati tudi:

  • Čas trajanja sušenja za cikel – ikona ure
  • Glasnost med delovanjem – ikona zvočnika
  • Razred kondenzacijske učinkovitosti – ikona posode s kapljicami – razredi od A do G
  • Letna poraba energije v kWH – podana s številko in nima ikone

 

energetska-porabaenergetska-poraba

Garancija in najbližji servis

BLAGOVNA ZNAMKAGARANCIJA*SERVIS**
Beko 5 let povsod po Sloveniji
Bosch 2 leti Ljubljana
Candy Od 24 do 40 mesecev povsod po Sloveniji
Gorenje 5 let Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Velenje
Hoover 2 leti povsod po Sloveniji
Indesit 2 leti povsod po Sloveniji

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.


Slovar izrazov

SAMOČISTILNI KONDENZATOR

sušilni stroj s samočistilnim kondenzatorjem se med vsakim postopkom sušenja samodejno očisti, zato ročno čiščenje ni potrebno.

SUŠENJE IN OSVEŽEVANJE S PARO

to je program, ki poskrbi za gladkost oblačil, zato ta po končanem sušenju ne potrebujejo likanja. Para učinkovito zravna zmečkano perilo hkrati pa poskrbi tudi za neprijetne vonjave na oblačilih, ki so bila nošena le kratek čas in zato potrebujejo le osvežitev.

ODZRAČEVALNI SUŠILNI STROJ

takšen tip stroja ima nameščeno odvodno cev, skozi katero se odvaja para že med samim sušenjem. Cev mora imet ustrezen odvod pare skozi odprtino, ki vodi na prosto.

PRALNO – SUŠILNI STROJ

je stroj, ki opravlja funkcije sušilnega in pralnega stroja. Je odlična rešitev za gospodinjstva, ki imajo manj prostora in za oba stroja ne bi nikakor spravili v stanovanje. Običajno je zmogljivost pranja večja od zmogljivosti sušenja.

IONIZATOR

Zrak, poln negativno nabitih ionov, posuši perilo na način, ki znatno zmanjša zmečkanost vaših oblačil. Prav tako odstranjuje alergene, ostanke dima, cvetnega prahu in elektrostatičnega naboja, ki nastaja med postopkom sušenja.

TWINAIR

Tudi največji kosi perila so mehki, enakomerno posušeni in manj zmečkani, naravnost iz sušilnika, zahvaljujoč dvosmernemu sistemu pihanja zraka.

ZAMIK VKLOPA

je funkcija, ki omogoča nastavitev začetka sušenja na vam poljuben čas. Določite ga lahko v razponu 24 ur.

ANTICREASE

Odlična funkcija, če ne uspete takoj vzeti perila iz sušilnika. Funkcija občasno obrne perilo in to do 3 ure po končanem sušenju, da se perilo ne bi po nepotrebnem mečkalo.

STABILIZATORJI VIBRACIJ

Te posebne stranice zmanjšujejo vibracije sušilnika, da je manj glasen med postopkom sušenja in bolj stabilen.

INTEGRIRAN ODVOD KONDENZATA - AUTODRAIN

Nič več praznjenja posode s kondenzatom. Določene sušilnike lahko s cevjo priključite na vaš vodovodni sistem. Težave z ročnim praznjenjem posode za kondenzat so odpravljene.

OTROŠKA KLJUČAVNICA

Čelno ploščo lahko zaklenete s pritiskom na posebno kombinacijo tipk, kar preprečuje, da bi otroci uporabljali aparat, ko niste v bližini in s tem onemogočite nenamerno spreminjanje nastavitev.

SENZORSKO SUŠENJE

Pametni senzor samodejno nadzira postopek sušenja glede na izbrani program, vrsto perila in želeno raven suhosti. Senzorji zaustavijo sušenje, ko oblačila dosežejo to raven, torej niso preveč posušena.


Are Your Sure?

Exit