Kako izbrati vgradni set?

largeimagekako izbrati vgradni setlargeimagekako izbrati vgradni set

Vgradni seti so sestavljeni iz kompleta vgradne pečice in vgradne kuhalne plošče. So odlična izbira kjer za ceno enega izdelka dobite dva aparata bele tehnike.Glavna elementa vsake kuhinje sta kuhalna površina in pečica. Odločite se lahko za nakup posamezne pečice in kuhalne plošče, štedilnika ali vgradnega seta. Predstavljamo vam ključne lastnosti, ki jih morate vedeti pred nakupom vgradnega seta.


Vrste glede na ceno

Ob nakupu večjih in cenovno dražjih izdelkov si vedno postavite cenovno omejitev, koliko ste pripravljeni odšteti za želen izdelek. Cenovni razpon vgradnih setov je kar velik.

Odločite se lahko za ugodno izbiro, za katero boste odšteli okrog 300 €, ali pa dražji set katerih cena sega tudi čez 800 €. Dražji seti poleg pečice in kuhalne plošče lahko vsebujejo tudi vgradni pomivalni stroj ali napo. Zatorej je dražja cena razumljiva – saj z enim nakupom prejmete kar 3 kuhinjske aparate. Cena v večini primerov narašča z večjim številom osnovnih in dodatnih funkcij, kuhalnih plošč in pečice, ki jih vgradni set vsebuje in tako uporabniku olajšajo delo.


Vrste glede na izvedbo

Na trgu so številne kombinacije kuhalnih plošč in pečic, tako da boste zagotovo našli primeren set za vaše potrebe in želje. Kuhalne plošče so običajno dimenzije med 56 in 60 cm širine, med 51 in 53 cm globine ter med 4 in 11 cm višine. Kuhalna plošča je sestavljena iz štirih kuhališč, ki so lahko indukcijska, steklokeramična, električna, plinska in kombinacija dveh vrst. Kuhališča se razlikujejo po velikosti, zato da lahko uporabite najprimernejšega glede na posodo v kateri kuhate. Če gre za kombinacijo plina in elektrike so kuhališča po navadi v razmerju 2:2 ali 3:1. Lahko izberete tudi kombinacijo indukcijske in steklokeramične plošče.

Tudi pečice se med seboj razlikujejo glede na dimenzije in vrsto. Vgradni set po navadi vključuje električno pečico višine 59 cm, širine 59 oz. 60 cm in globine pa med 54 in 57 cm.

vgradni setvgradni set

Pomivalni stroji, ki so del vgradnega seta, imajo širino 45 cm, višino 82 cm in globino 55 cm.


Kuhalne površine

Običajno imajo kuhalne površine 4 kuhališča:

 • Električne kuhalne plošče v dveh dimenzijah
 • Indukcijsko kuhališče v dveh dimenzijah
 • Steklokeramična kuhalna površina v več različnih dimenzijah
 • Plinsko kuhališče – običajno so 4, pri manjših modelih sta 2, pri večjih pa 5
 • Kombinirane kuhalne površine - največkrat plinske in steklokeramične površine, lahko pa tudi plinske in indukcijske površine, ali indukcijske in steklokeramične površine. Razmerje med posameznimi vrstami je različno, štedilnik ima lahko 3 površine plinske in eno električno ali dve od vsake vrste kuhališča.

Razlika med steklokeramično in indukcijsko kuhalno površino

Indukcijska površina ne segreva celotne površine kot steklokeramična, temveč greje le v dimenzijah posode, ki je postavljena na kuhališče. 

Indukcijska kuhalna površina

Zagotavljajo kuhanje z nižjo porabo energije in časa. Indukcijska kuhalna plošča takoj doseže želeno stopnjo toplote, ohladi pa se hitro po izklopu plošče. To jo uvršča med najvarnejše, saj ne delujejo, če na površini ni posode.

Indukcijska plošča ima steklokeramično površino, na njej pa je potrebno uporabljati posodo z magnetnim dnom, ki se prime na površino. Temperatura na kuhalni plošči se regulira na dotik ali preko vrtljivih gumbov.

Steklokeramična kuhalna površina

Steklokeramična kuhališča so izredno odporna na odrgnine in se enostavno čistijo. Imajo dvojna ali trojna območja, ki ustrezajo različnim velikostim posod. Temperatura na kuhalnih ploščah se regulira na dotik ali preko vrtljivih gumbov.

Ko posamezno kuhalno območje izklopite, je še vedno vroče in kuha dalje, zato je posodo potrebno odstaviti s kuhališča. Za vsako kuhališče je dodana kontrolna lučka, ki sveti dokler je kuhališče še toplo in tako še ni varno na dotik. V tem stanju je površina primerna za odtaljevanje jedi. Grelna plošča se hitro segreje na želeno temperaturo, okolica plošče pa ostane hladna.

Plinska kuhalna površina

Plinske površine omogočajo hitro pripravo hrane in takojšnje ogrevanje. Kuhanje poteka na odprtem plamenu, nastavitev plamena določa jakost kuhanja in se ga regulira s pomočjo vrtljivih gumbov.

Poznamo dve vrsti plinskih kuhalnih plošč:

 • gorilniki, ki so nameščeni na nerjavečo ploščo
 • gorilniki, ki so postavljeni na steklokeramično površino

Plinsko kuhališče je izredno močno, saj prične delovati takoj, ob ugasnitvi pa vretje preneha. Sodobni modeli imajo vgrajena varovala za preprečevanje uhajanja plina ob morebitni ugasnitvi plamena.

plinska kuhalna površinaplinska kuhalna površina

Pečica

Večina pečic pri vgradnih setih je ventilacijskih. Pečica vsebuje krožni grelec in ventilator, ki zagotavljata peko različnih jedi. Hkrati je možno peči do tri različne jedi s podobnimi nastavitvami temperature, pri tem pa se vonji ali okusi med seboj ne bodo mešali. Veliko pečic v vgradnih setih ima tudi možnost pečenja z dodatkom pare.


Energetska poraba

Energijski razred se razbere s pomočjo barvne skale in prikazuje indeks učinkovitosti. Pečice in kuhalne površine se delijo v razrede od A+++ do D, pri čemer je razred A+++ najvarčnejši, razred D pa ima največjo porabo. Vsak + pomeni 10 % nižjo porabo od deklariranega razred A. Torej A + pomeni 10 % nižjo porabo, A ++ pomeni 20 % nižjo porabo in A +++ pomeni 30 % nižjo porabo od energijskega razreda A.

Iz energijske nalepke boste razbrali še:

 • vrsto pečenja
 • porabo energije pri enem ciklu za pečenje po klasičnem postopku
 • porabo energije pri enem ciklu za pečenje z ventilatorskim načinom
 • količino uporabne prostornine v litrih

Pri nakupu vgradnega seta lahko z izbiro enega iz najvišjih energetskih razredov privarčujete pri porabi energije. 


Dodatne lastnosti vgradnega seta

Zamik vklopa in nastavitev izklopa

Pri vgradnih setih z elektronskim zaslonom in uro je možno nastaviti čas pečenja. Tako se pečica po končanem pečenju sama izklopi, hkrati pa tudi signalno sporoči konec peke. V večini primerov poleg dolžine peke lahko nastavite tudi začetek pečenja, torej zamik vklopa.

Pečenje v več nivojih

Takšen način pečenja je možen pri 3D in ventilacijski peki, saj v teh primerih ventilator omogoča dobro kroženje zraka po pečici. Seveda lahko pečete v več nivojih tudi v drugih pečicah, a boste morali na vsake toliko časa menjavati nivoje. Ventilator pa poskrbi za enakomerno kroženje med posameznimi elementi v pečici, s tem se zmanjša porabo energije in poveča hitrost pečenja.

Odmrzovanje

Veliko sodobnih pečic vsebuje že funkcijo odmrzovanja. Tako bodo zmrznjene jedi hitro in zdravo odmrznjene. S tem programom se vključi ventilator in kroženje zraka omogoči odmrzovanje.

Statična peka

peka v več nivojihpeka v več nivojih

Statično pečenje deluje po principu sočasnega delovanja obeh grelcev – spodnjega in zgornjega.

Zaznavanje ugasnjenega plamena

Če se zaradi različnih razlogov zgodi, da se ugasne plamen na gorilniku, se bo aktiviral varnostni sistem. Ta samodejno prekine dovod plina in prepreči njegovo uhajanje.

Integriran elektronski vžig

Zagotavlja varno in enostavno vžiganje plinskih gorilnikov.

Ohranjanje zmerne temperature na vratih pečice

Danes ima večina pečic že vgrajeno funkcijo ohlajevanja vrat, ta so sicer topla, vendar ne vroča oz. se na njih ne morete speči.

Samočistilne obloge

Nekatere vgradne pečice imajo samočistilne – katalitične obloge. Na njih ob visoki temperaturi poteka oksidacija in maščobni delec pade na oblogo. Tam spremeni strukturo in maščoba na dotik ni več mastna.

3D peka

3D peka omogoča kakovostno pečenje na vseh nivojih, saj kroženje zraka poteka v vseh smereh ne glede na to ali pečete na enem ali več nivojih. Gre za sodoben način peke pri kateri hkratno delujejo vsi grelci v pečici in zato se temperatura enakomerno porazdeli po vsej pečici. Velika prednost takšnega načina pečenja je hkratna peka več različnih jedi brez mešanja vonjav in okusov.

4D peka

Enakomerna porazdelitev toplote za popolne rezultate – na kateri koli ravni. To pomeni, da lahko hrano položite na katero koli raven, od prve do četrte, in rezultat bo vsakokrat popoln. Lahko tudi pečete na do štirih ravneh hkrati, rezultat pa je od vrha do dna odličen.

Enoročni vžig

Plinski gorilnik prižgete tako, da z eno roko enostavno pritisnete gumb in ga obrnete na želeno stopnjo, pri čemer je vaša druga roka povsem prosta.

Timer

Kuhališče se lahko s pomočjo programske ure samodejno izklopi po nastavljenem številu minut.

Hitro segrevanje

Funkcija hitrega predgretja je še posebej priročna za pripravo jedi, pri katerih mora biti pečica predhodno že dobro segreta.

Dodatek pare

Ta program ustvarja popolno okolje za peko z paro in zagotavlja, da bodo vaše jedi popolno vzhajale oziroma imele popolno skorjico, in sočno notranjost. Vse kar morate storiti je, da v plitev pladenj/dno pečice vlijete nekaj vode, izberete program z dodatkom pare in pustite pečici, da opravi svoje delo.

Aquaclean (čiščenje s pomočjo vodne pare)

S to funkcijo za čiščenje ne boste porabili veliko časa. V pekač vlijte pol litra vode in vklopite funkcijo. Po 30 minutah se madeži in ostanki maščobe zmehčajo, zato jih lahko enostavno obrišete.


Garancija in najbližji servis

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Candy

2 leti

povsod po Sloveniji

Gorenje

5 let

Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Velenje

Korting

2 leti

servisna mesta Gorenje

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca. 

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.


Are Your Sure?

Exit