Kako pravilno uporabljati vgradni set?

kako pravilno uporabljati vgradni set

Pravilna uporaba vseh aparatov bele tehnike je ključnega pomena za njihovo dolgo življenjsko dobo in učinkovito delovanje. Preprosti prijemi bodo zavarovali aparate pred poškodbami in jih hkrati vzdrževali v odličnem stanju. Kuhalno ploščo uporabljate vsakodnevno, zato je pravilna uporaba obvezna, če jo želite uporabljati več let, celo 10 let. Pečice sicer verjetno ne boste uporabljali vsakodnevno, a je njena uporaba kar velikokrat vključena v postopek priprave obroka. Le pravilno delovanje bo prineslo okusne in dobro pečene jedi ali sladice.


Kuhanje

Uporaba indukcijske kuhalne plošče

Za kuhanje na indukcijski kuhalni plošči je potrebno uporabljati posodo z magnetnim dnom. Če nanjo položite posodo, ki nima magnetnega dna, plošča ne bo pričela delovati. Dobre posode so iz nerjavečega jekla, emajliranega jekla in litoželezne površine. Ne uporabljajte pa posode iz aluminija, keramike, stekla, bakra oz. brez magnetnega dna. Posode naj bodo primerne velikosti za posamezno kuhališče, vedno pa jih namestite na sredino kuhališča, s tem zagotovili njegov visok izkoristek.

Kuhanje z indukcijsko kuhalno ploščo je hitrejše kot pri drugih kuhalnih ploščah, saj se odziva izjemno hitro in toploto ustvari v trenutku. Na ta način prihranite čas in porabite manj električne energije. Pri kuhanju na indukcijski plošči ne uporabljajte kovinskega pribora. Tok potuje po prevodnih materialih, zato kovinske zajemalke in prijemalke zamenjajte s silikonskimi ali lesenimi materiali.

uporaba indukcijske pečice

Uporaba steklokeramične plošče

Pri kuhanju na steklokeramični plošči bodite pozorni, da je posoda čisto in suha, sicer lahko poškoduje ognjišče. Prenos toplote bo najboljši, ko sta kuhalno mesto in dno posode enakih dimenzij, posoda pa je postavljena na sredino kuhališča. Za takšno kuhalno površino so primerne posode iz nerjavečega jekla, litega železa, bakra in emajliranega jekla. Neprimerne pa so posode iz gline in stekla.

STOPNJA MOČI

VRSTE ŽIVIL IN KUHARSKI POSTOPKI

1-2

segrevanje, taljenje čokolade in masla

3-4

kuhanje omak, pudinga, golaža

5-6

kuhanje zamrznjenih jedi, segrevanje vode, fižol

7-8

priprava sveže zelenjave, testenin, rib

9-10

intenzivno kuhanje, zrezki, palačinke

11-12

cvrenje, priprava zrezkov

Uporaba plinske kuhalne plošče

Za kuhanje na plinski kuhalni plošči uporabljajte posode z ravnim dnom. Posode morajo biti po velikosti usklajene z velikostjo plamena. Posodo postavite na sredino rešetk in plamen prilagodite, da se ne bo širil izpod posode. Posode in ponve pokrivajte s pokrovkami, saj tako porabite manj energije in hitreje dosežete želeno toploto.


Pečenje

Izbira pekačev

Pri nakupu štedilnika pečica vsebuje določene pekače, ki jih uporabite za pripravo okusnih jedi. Za raznolike jedi, pa boste morali določene pekače naknadno kupiti.

Stekleni pekač se uporablja za peko jedi v vseh tipih pečic z najrazličnejšimi sistemi. Seveda pa lepo oblikovan pečak lahko uporabite tudi kot servirni pladenj.

Nizek pekač je primeren za peko kolačev ali peciva.

Globoki pekač uporabite za peko mesa ali vlažnega peciva. Učinkovit pa bo tudi kot posoda za prestrezanje maščobe.

Rešetke v pečici koristijo za postavitev manjših pekačev oz. pekačev posebnih oblik, kateri sami ne bi mogli stati v pečici.

Pri jemanju vročih pekačev iz pečice vedno uporabljajte kuhinjske rokavice ali prijemalke, ki bodo vaše dlani zaščitile pred opeklinami, te so namreč odporne na toploto.

peka

Peka na različnih delih pečice

Nekatere jedi potrebujejo intenzivnejšo peko pri viši temperaturi in manj časa, druge pa se pečejo dalj časa pri manjši intenziteti. Zato je odvisno na katerem nivoju boste kaj pekli – to se razlikuje tudi od posameznega modela do modela, saj imajo pečice različno razporejene grelne cevi.

Spodnja reža

Če so grelne cevi na dnu pečice, potem bo vročina tam najintenzivnejša, zato je to mesto najboljše za peko jedi, katerih velik del predstavlja testo.

Sredinska reža

Na tem mestu je temperatura najbolj enakomerno razporejena in je primerna za peko največ jedi. To režo tudi največkrat uporabljamo. Na srednji reži pečemo pecivo, pite, piškote, lazanje, različno meso… Peka na sredinski reži zagotavlja, da se jedi ne bodo preveč zapekle.

Zgornja reža

Če se grelne cevi nahajajo na vrhu pečice, potem je temperatura pečenja tu najintenzivnejša. Na tej višini pecite zrezke, zelenjavo, ribe oz. vse kar bi želeli na hitro popeči. Vendar pazite, da jedi ne zapečete preveč, saj jedi tu hitro dobijo zlato skorjico.


Ostali uporabni napotki za peko

  • Hrano pred peko odmrznite, saj tako prihranite na času pečenja, porabi energije in pridobite na okusu jedi.
  • Če recept zahteva predhodno segreto pečico, to tudi upoštevajte.
  • Med pečenjem vratc pečice ne odpirajte preveč pogosto, saj se s tem izgublja temperatura v pečici, zatorej pa je poraba elektrike večja.
  • Če je možno hkrati v pečici pecite več jedi (v več nivoji). To je možno pri ventilacijskih pečicah in pečicah z možnostjo uporabo 3D programa. Če pa te možnosti nimate, potem pecite jedi eno za drugo, saj pečica ostaja ogreta in tako porablja manj energije.
  • Za peko so najboljša izbira temni pekači, emajlirani ali lakirani. Ti najbolje absorbirajo in zadržujejo toploto.
  • Pekačev med peko nikoli ne polagajte na dno pečice. S tem se uničita tako pekač kot tudi pečica.
  • Za prihranek energije lahko pečico nekoliko pred koncem izklopite, saj bo v njej ostalo še dovolj toplote, da se bo jed kakovostno spekla.

Are Your Sure?

Exit