Kako vzdrževati vgradni set?

kako vzdrževati vgradni set

Oba elementa vgradnega seta sta skoraj vsakodnevno v uporabi, zato je njuno vzdrževanje pomembno za učinkovito delovanje tudi v prihodnosti. Že s preprostimi in hitrimi triki lahko učinkovito vzdržujemo aparate bele tehnike. Sprotno čiščenje in vzdrževanje pa vam bo časovno vzelo manj časa, kot enkratno čiščenje, ko se vsa umazanija že pritrdi na površino. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli za čistejše površine. Pred vsakršnim čiščenjem štedilnik izključite iz električne napeljave, ob ponovnem vklopu pa preverite, da so vsi gumbi na OFF.


Čiščenje kuhalne površine

Čiščenje kuhalne površine se razlikuje od modela do modela – drugače se čisti indukcijsko površino od steklokeramične in tudi od plinske površine.

Indukcijska kuhalna površina

Takšna kuhalna površina je enostavna za čiščenje, saj se površina namenjena kuhanju hitro shladi. Razlita tekočina in hrana se na takšno površino ne prime in zasuši. Zato velikokrat zadostuje, da se jo očisti s pomočjo blago vlažne krpe.

Steklokeramična kuhalna površina

Tudi steklokeramična površina je enostavna za čiščenje, saj gre za podobno površino. Priporočljivo je, da vsakič po končanem kuhanju površino obrišete in tako preprečite zasušitev hrane na kuhalnih površinah. Za čiščenje uporabite negovalna sredstva, ki ustvarijo film pred umazanijo. Ploščo čistite le, ko je na dotik hladna, pred čiščenjem pa jo izklopite iz napajanja. Za čiščenje uporabite blage detergente in jo očistite z mehko krpo.

čiščenje kuhalne površine

Plinska kuhalna površina

Ta kuhalna površina je nekoliko zahtevnejša za čiščenje. Za učinkovito čiščenje gorilnikov, mreže in plošč lahko uporabite vročo vodo in detergent za pomivanje posode. Pri tem pazite, da voda ne gre pretirano v notranje dele naprave, saj boste imeli kasneje velike težave pri prižigu plina. Pred nadaljnjo uporabo posušite vse elemente in preverite ali so vsi elementi pravilno nameščeni.


Čiščenje pečice

  • Pred čiščenjem počakajte da se pečica popolnoma ohladi.
  • Dno v pečici je pripravljen za zbiranje sokov, ki odtekajo med samo peko. Predal enostavno odstranite in maščobo očistite s pomočjo čistilnega sredstva in vode. Preden ga vstavite nazaj pod pečico ga je potrebno posušiti in obrisati do suhega.
  • Za trdovratnejše madeže uporabite za to primerna čistila.
  • Grelni element obrišite z vlažno krpo.
  • Po končanem čiščenju celotno pečico dobro obrišite. Preverite tesnila vratc, saj bodo le suha zagotavljala popolno zatesnitev.

Klasično čiščenje pečice

Če vaša pečica nima možnosti pirolize ali funkcije AquaClean, se lahko poslužite klasičnega čiščenja. Pri tej vrsti čiščenja uporabite sredstva za čiščenje pečice, po čiščenju pa temeljito izperite ostanke čistil.

Pekače in rešetke ter ostali pribor umivajte z vročo vodo in pomivalnimi sredstvi. Nikoli ne uporabljajte agresivnih čistil, grobih gobic ali grobih sredstev za čiščenje. Pri čiščenju z namenskimi čistilnimi sredstvi sledite navodilom proizvajalca in prilagodite čas delovanja čistil.

Pečico lahko očistite z:

  • detergentom za posodo,
  • izdelki za umivanje steklokeramičnih plošč
  • pripravki, kot je soda bikarbona.
čiščenje pečice

Čiščenje delov iz umetnih mas

Madeže na gumbih in ročajih čistite z nežno krpo in vodo, da ne pride do poškodb na površini. Uporabite lahko tudi čistila, namenjena za tovrstne površine, a morate pri tem upoštevati napotke proizvajalca. Zunanje površine iz nerjavečega jekla, lakirane in emajlirane površine očistite z namenskimi čistili ali mlačno milnico. Odsvetujemo uporabo abrazivnih čistil, ker bi lahko poškodovala vaš aparat.

Čiščenje s funkcijo AquaClean

Nekateri modeli pečic imajo na voljo funkcijo AquaClean, ki proces čiščenja pospeši in ga poenostavi. Sistem uporabljajte, ko je pečica popolnoma ohlajena. Izberite gumb AquaClean, temperaturo pa  nastavite na 60-70 °C. V plitvi ali stekleni pekač vlijte pol litra vode in ga vstavite v spodnjo vodilo. Po 30 minutah se ostanki hrane na emajlu zmehčajo, zato jih lahko obrišete in odstranite z vlažno krpo.

Are Your Sure?

Exit