Kako izbrati zamrzovalnik?

kako izbrati zamrzovalnik

Radi kuhate? Če so obroki tudi v vašem domu pomemben del preživljanja skupnega časa, ne pozabite na kakovostne aparate, s katerimi boste pripravljali vse jedi, ki ste jih vedno želeli poizkusiti. V vaši kuhinji ne sme manjkati zamrzovalnik, v katerem bodo živila in jedi ostale sveže še dolgo časa. V primeru, da nimate veliko prostora, lahko zamrzovalnik kombinirate s hladilnikom in mu namenite manj prostora, če pa nameravate zamrzovati večje število živil, pripravljati ozimnico in zamrznjeno hrano, je za vas boljša izbira zamrzovalnik.


Zamrzovalnik vam bo koristil za shranjevanje živil, saj kupljene hrane pogosto ne moremo porabiti v roku, hkrati pa v njem zdrži dlje časa kot sicer. Zamrzovalnik bo podaljšal obstojnost živil in ohranil njihovo prehransko ter hranilno vrednost. Zaradi nizkih temperatur bo zmanjšal in preprečil razvoj mikroorganizmov.

Vrste zamrzovalnikov glede na ceno

Prvi kriterij, ki bo zagotovo vodil vašo izbiro, je cenovni rang, v katerem boste kupovali vaš zamrzovalnik. Cena je odvisna od velikosti, energetskega razreda in dodatnih tehnologij za udobnejšo uporabo.

CENA         OPIS IN FUNKCIJE
100-300 EUR  osnovni zamrzovalniki manjših dimenzij, s policami in posodami 
300-600 EUR zamrzovalne omare in skrinje, SmartFrost, NoFrost, energijski razred A++ 
600-1000 EUR vrata iz nerjavečega jekla, digitalni prikazovalnik, odstranljive police 
od 1000 EUR dalje                        energijski razred A+++, nadstandardni zamrzovalniki za zahtevnejše uporabnike, mehko zapiranje vrat, večje dimenzije (v 24 urah zamrzne 24 kg živil) 

Vrste zamrzovalnikov glede na velikost

Pred nakupom odgovorite na nekaj vprašanj:

  • Koliko članov sestavlja vaše gospodinjstvo?
  • Koliko prostora boste namenili zamrzovalniku?
  • Kakšne so vaše navade shranjevanja – boste shranjevali veliko živil?
  • Kakšna živila boste shranjevali – bodo to zelenjava, sadje ali večji kosi mesa?

V eno- ali dvočlanskem gospodinjstvu bo zadostoval zamrzovalni prostor, kombiniran s hladilnikom, za štiri- ali več člansko družino pa bo ta zamrzovalni prostor najverjetneje premajhen. Gospodinjstva največkrat shranjujejo led, sadje, zelenjavo, meso in sladoled.

Ali imate doma zelenjavni vrt in pridelate veliko zelenjave? Nakupujete ali  večkrat letno shranjujete velike kose mesa (npr. ovčje, svinjsko in goveje meso)? Ali vaša družina poje veliko zamrznjenih obrokov, ki jih kupite ali vnaprej pripravite sami? Potem vam zagotovo ne bo zadostoval le kombinirani hladilnik z zamrzovalnikom, kjer je zamrzovalni predel manjši kot pri zamrzovalni omari ali skrinji.

Dolga svežina in prihranek časa

Zamrzovanje omogoča prihranek časa, saj lahko jedi pripravimo tudi za cel teden vnaprej in enostavno poskrbimo za zdrava kosila in večerje. Hkrati lahko shranimo pridelke z lastnega vrta, ne da bi jih bili primorani zaradi pomanjkanja zamrzovalnega prostora zavreči ali hitreje porabiti.

Če bo vaš zamrzovalnik stal v kuhinji, boste postavitvi verjetno namenili manj prostora; v kolikor pa se bo nahajal v ločenem prostoru (npr. v kleti), mu lahko namenite večji predel.


Izbrati zamrzovalno omaro ali skrinjo?

Skladno z izbiro velikosti se pojavi vprašanje razlik med zamrzovalnimi omarami in skrinjami. Preverite nekaj ključnih lastnosti obeh vrst zamrzovalnikov. Glavna razlika med omarami in skrinjami je, da prve ponujajo večjo urejenost in preglednost, druge pa so bolj energijsko ekonomične.

Zamrzovalna omara

Cena, prostornost in energija

V nekaterih gospodinjstvih je zamrzovalnik dopolnilo kombiniranemu hladilniku, zato je boljša izbira pokončni model – zamrzovalna omara. Omara je bolj pregledna za shranjevanje živil in omogoča večjo organiziranost in urejenost shranjene hrane.

Zamrzovalne omare so dražje od skrinj, hkrati pa nudijo manj prostora za shranjevanje. Na višje cene vplivajo kapaciteta, sistemi shranjevanja in funkcije, kot sta ročno ali samodejno odmrzovanje.

Uporaba

Glavna prednost zamrzovalnih omar je možnost boljše organizacije in razporeditve živil. Živila so bolj dostopna, pregledno shranjena, zato jih lahko hitro poiščemo ali prestavimo. Nekateri modeli omar imajo vsestranske shranjevalne sisteme s prilagodljivimi in odstranljivimi vrati in koši ter drsne police z možnostjo prilagoditve.

zamrzovalnik-velikost

možnostjo premikanja in nastavitve polic je sortiranje in shranjevanje poenostavljeno. Problem nastopi pri večjih živilih, kot so veliki kosi mesa, za katere bi bilo potrebno police odstraniti.

Namestitev

Namestitev zamrzovalnika poteka podobno kot namestitev hladilnika, saj zamrzovalna omara zaradi oblike spominja nanj. Omara potrebuje prostor v dimenzijah njene višine in širine in prostor za odpiranje vrat. Pred nakupom preverite, v katero smer se odpirajo vrata in če se morda lahko nasprotno namestijo.  

PREDNOSTI SLABOSTI
v kuhinji zasede manj prostora  ročno odtajevanje 
omogoča lažjo organizacijo zaradi posod in polic police in posode zavzamejo prostor 
možnost samo- ali ročnega odtajevanja   hrupnejši samoodtajevalni zamrzovalniki 
na voljo v več izvedbah                                        samoodtajevanje vpliva na nihanje temperature

Zamrzovalna skrinja

Cena, prostornost in energija

Skrinja zaradi svoje oblike in neomejenosti s policami ponuja najboljši izkoristek zamrzovalnega prostora, saj je vsak del notranjosti namenjen shranjevanju. Sodobni modeli skrinj imajo vključeno samodejno odtalitev, nekatere modele pa je potrebno odmrzniti ročno.

Skrinje zaradi v zid vgrajene izolacije zelo učinkovito vzdržujejo mrzle temperature in zato za delovanje porabijo manj energije. V primeru prekinitve električnega toka lahko zamrzovalne skrinje zadovoljivo zamrzujejo še dva do tri dni. Poleg izredno učinkovitega zamrzovanja pa jih odlikuje tudi daljša življenjska doba, ki presega dobo zamrzovalnih omar.

Uporaba

Skrinje so zaradi svoje oblike primerne za shranjevanje večjih in daljših živil, ki v omaro s policami ne bi sodile. V skrinje je običajno vstavljena mrežna košara za lažjo organizacijo notranjosti, sami pa lahko uporabite kartonaste škatle za lažje ločevanje živil.

zamrzovalna skrinja

Namestitev

Zamrzovalno skrinjo postavite v dovolj velik prostor, ki se bo prilegal njeni dolžini in širini. Upoštevajte tudi prostor, ki ga potrebujete za odpiranje skrinje. Priporočamo, da natančno preverite mere zamrzovalnika in prostora, kjer ga boste namestili.

PREDNOSTI SLABOSTI
več prostora za shranjevanje težja organizacija živil 
temperature so konstantno nizke namestitev zavzame več prostora
delujejo kljub izpadu energije ročno odtajevanje je edina možnost 
tišji kot samoodtajevalni modeli                    

Energetska poraba

Največji vpliv na energetsko porabo zamrzovalnikov imajo razred energetske učinkovitosti, starost in stanje aparata, temperatura zamrzovanja, izkoriščenost zamrzovalnega prostora, velikost aparata in shranjevalne navade.

Zamrzovalnik je prižgan vse dni v letu, hkrati pa trajno vzdržuje zelo nizko temperaturo (- 18 °C), zato porabi veliko energije. Sodi med največje porabnike električne energije v gospodinjstvu, zato priporočamo nakup energetsko varčnega modela. Energijski razred vašega zamrzovalnika je viden iz energijske nalepke.

  • modeli od A do A+++
  • A+++ = najmanjša poraba, A = večja poraba
  • razlika med A+++ in A razredom = A++ porabi 30 % manj energije

Kako lahko sami pripomorete k varčni uporabi?

  • Obloge ivja in ledu je potrebno redno odtaljevati, če zamrzovalnik nima samodejne odtalitve.
  • Poskrbite za dobro tesnjenje vrat.
  • Zagotovite zadostno kroženje zraka in hlajenje kondenzatorja in kompresorja. Če se kondenzator segreje, porabi več energije in vpliva na hitrejšo okvaro aparata.
energetska-poraba

Garancija in servisi

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Bosch

2 leti

Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Koroška, Celje

Candy

2 leti

povsod po Sloveniji

Coolstar

2 leti

Ljubljana

Gorenje

5 let

Murska Sobota, Kranj, Maribor, Novo mesto, Ljubljana, Koper, Velenje

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.


Slovar izrazov

LED osvetlitev: LED osvetlitev je bolj učinkovita in zdrži dlje kot običajna osvetlitev.  Premišljeno izbrana pozicija elegantno osvetli celotno notranjosti in zagotavlja maksimalni izkoristek prostora.

Tehnologija NoFrost: Hladilni sistem, ki učinkovito onemogoča nabiranje ledu v notranjosti zamrzovalnika. NoFrost s pomočjo kroženja hladnega zraka odstranjuje vlago in preprečuje nastajanje ivja v notranjosti zamrzovalnika. Zamrzovalnika vam ni potrebno odtaljevati.

SuperFreezing / FastFreeze: Funkcija je primerna za hitro zamrzovanje hrane ob večjih nakupih. Gre za pospešeno hlajenje, ki deluje pri nižji temperaturi kot sicer.  Živila na ta način ohranijo barvo, aromo in hranilno vrednost.

StopFrost: Tehnologija zmanjša nabiranje ledu v zamrzovalnem prostoru in na živilih ter poskrbi, da po odpiranju in zapiranju pokrova skrinje ne pride do nastajanja podtlaka.

Antibakterijski filter proti neprijetnim vonjavam: Posebni sloj filtra preprečuje nabiranje bakterij, ki povzročajo neprijetne vonjave.

VarioZone: odstranljive police za več prostora.


Are Your Sure?

Exit