Kako izbrati zamrzovalnik?

kako izbrati zamrzovalnikkako izbrati zamrzovalnik

V vaši kuhinji ne sme manjkati zamrzovalnik, v katerem bodo živila in jedi ostale sveže še dolgo časa. V primeru, da nimate veliko prostora, lahko zamrzovalnik kombinirate s hladilnikom in mu namenite manj prostora, če pa nameravate zamrzovati večje število živil, pripravljati ozimnico in zamrznjeno hrano, je za vas boljša izbira samostojni zamrzovalnik.


Zamrzovalnik vam bo koristil za shranjevanje živil, saj kupljene hrane pogosto ne moremo porabiti v roku, hkrati pa v njem zdrži dlje časa kot sicer. Zamrzovalnik bo podaljšal obstojnost živil in ohranil njihovo prehransko ter hranilno vrednost. Zaradi nizkih temperatur bo zmanjšal in preprečil razvoj mikroorganizmov.

Vrste zamrzovalnikov glede na ceno

Prvi kriterij, ki bo zagotovo vodil vašo izbiro, je cenovni rang, v katerem boste kupovali vaš zamrzovalnik. Cena je odvisna od velikosti, energetskega razreda in dodatnih tehnologij za udobnejšo uporabo.

Zamrzovalniki nad 300 € imajo večinoma že običajne funkcije, police in predale za shranjevanje živil in so primerni za veččlanska gospodinjstva .

 • Povprečnemu gospodinjstvu bodo zadoščali zamrzovalniki, ki cenovno segajo do 700 EUR, dražji zamrzovalniki pa so namenjeni zahtevnejšim uporabnikom.
 • Prostostoječi zamrzovalniki so cenejši od vgradnih, saj je pri teh odvisna tudi cena vgradnje omarice.

Vrste zamrzovalnikov glede na velikost

Pred nakupom odgovorite na nekaj vprašanj:

 • Koliko članov sestavlja vaše gospodinjstvo?
 • Koliko prostora boste namenili zamrzovalniku?
 • Kakšne so vaše navade shranjevanja – boste shranjevali veliko živil?
 • Kakšna živila boste shranjevali – bodo to zelenjava, sadje ali večji kosi mesa?

V eno- ali dvočlanskem gospodinjstvu bo zadostoval zamrzovalni prostor, kombiniran s hladilnikom, za štiri- ali več člansko družino pa bo ta zamrzovalni prostor najverjetneje premajhen. Gospodinjstva največkrat shranjujejo led, sadje, zelenjavo, meso in sladoled.

Dolga svežina in prihranek časa

Zamrzovanje omogoča prihranek časa, saj lahko jedi pripravimo tudi za cel teden vnaprej in enostavno poskrbimo za zdrava kosila in večerje. Hkrati lahko shranimo pridelke z lastnega vrta, ne da bi jih bili primorani zaradi pomanjkanja zamrzovalnega prostora zavreči ali hitreje porabiti.

Če bo vaš zamrzovalnik stal v kuhinji, boste postavitvi verjetno namenili manj prostora; v kolikor pa se bo nahajal v ločenem prostoru (npr. v kleti), mu lahko namenite večji predel.


Izbrati zamrzovalno omaro ali skrinjo?

Skladno z izbiro velikosti se pojavi vprašanje razlik med zamrzovalnimi omarami in skrinjami. Preverite nekaj ključnih lastnosti obeh vrst zamrzovalnikov. Glavna razlika med omarami in skrinjami je, da prve ponujajo večjo urejenost in preglednost, druge pa so bolj energijsko ekonomične.

Zamrzovalna omara

Cena, prostornost in energija

V nekaterih gospodinjstvih je zamrzovalnik dopolnilo kombiniranemu hladilniku, zato je boljša izbira pokončni model – zamrzovalna omara. Omara je bolj pregledna za shranjevanje živil in omogoča večjo organiziranost in urejenost shranjene hrane.

Zamrzovalne omare so dražje od skrinj, hkrati pa nudijo manj prostora za shranjevanje. Na višje cene vplivajo kapaciteta, sistemi shranjevanja in funkcije, kot sta ročno ali samodejno odmrzovanje.

Uporaba

Glavna prednost zamrzovalnih omar je možnost boljše organizacije in razporeditve živil. Živila so bolj dostopna, pregledno shranjena, zato jih lahko hitro poiščemo ali prestavimo. Nekateri modeli omar imajo vsestranske shranjevalne sisteme s prilagodljivimi in odstranljivimi vrati in košarami ter drsne police z možnostjo prilagoditve.

Namestitev

Namestitev zamrzovalnika poteka podobno kot namestitev hladilnika, saj zamrzovalna omara zaradi oblike spominja nanj. Omara potrebuje prostor v dimenzijah njene višine in širine in prostor za odpiranje vrat. Pred nakupom preverite, v katero smer se odpirajo vrata in če se morda lahko nasprotno namestijo.  

zamrzovalnik-velikostzamrzovalnik-velikost
PREDNOSTI SLABOSTI

v kuhinji zasede manj prostora 

pri osnovnih modelih je potrebno ročno odtajevanje 

omogoča lažjo organizacijo zaradi posod in polic

police in posode zavzamejo prostor 

možnost samo- (no frost) ali ročnega odtajevanja  

hrupnejši samoodtajevalni zamrzovalniki 

na voljo v več izvedbah 

 

Zamrzovalna skrinja

Cena, prostornost in energija

Skrinja zaradi svoje oblike in neomejenosti s policami ponuja najboljši izkoristek zamrzovalnega prostora, saj je vsak del notranjosti namenjen shranjevanju. Sodobni modeli skrinj imajo vključeno samodejno odtalitev, nekatere modele pa je potrebno odmrzniti ročno.

Skrinje zaradi v zid vgrajene izolacije zelo učinkovito vzdržujejo mrzle temperature .V primeru prekinitve električnega toka lahko zamrzovalne skrinje zadovoljivo zamrzujejo še dva do tri dni. Poleg izredno učinkovitega zamrzovanja pa jih odlikuje tudi daljša življenjska doba, ki presega dobo zamrzovalnih omar. Veliko zamrzovalnih skrinj omogoča delovanje tudi v hladnejših prostorih, in je tako primernih za postavitev v klet oziroma prostore z nižjimi temperaturami.

Uporaba

Skrinje so zaradi svoje oblike primerne za shranjevanje večjih in daljših živil, ki v omaro s policami ne bi sodile. V skrinje je običajno vstavljena mrežna košara za lažjo organizacijo notranjosti, sami pa lahko uporabite kartonaste škatle za lažje ločevanje živil.

zamrzovalna skrinjazamrzovalna skrinja

Namestitev

Zamrzovalno skrinjo postavite v dovolj velik prostor, ki se bo prilegal njeni dolžini in širini. Upoštevajte tudi prostor, ki ga potrebujete za odpiranje skrinje. Priporočamo, da natančno preverite mere zamrzovalnika in prostora, kjer ga boste namestili.

PREDNOSTI SLABOSTI
več prostora za shranjevanje težja organizacija živil 
temperature so konstantno nizke namestitev zavzame več prostora
delujejo kljub izpadu energije ročno odtajevanje je edina možnost 

Energetska poraba

Največji vpliv na energetsko porabo zamrzovalnikov imajo razred energetske učinkovitosti, starost in stanje aparata, temperatura zamrzovanja, izkoriščenost zamrzovalnega prostora, velikost aparata in shranjevalne navade.

Zamrzovalnik je prižgan vse dni v letu, hkrati pa trajno vzdržuje zelo nizko temperaturo (- 18 °C), zato porabi veliko energije. Sodi med največje porabnike električne energije v gospodinjstvu, zato priporočamo nakup energetsko varčnega modela. Energijski razred vašega zamrzovalnika je viden iz energijske nalepke.

 • modeli od A do G
 • A = najmanjša poraba, G = večja poraba

Kako lahko sami pripomorete k varčni uporabi?

 • Obloge ivja in ledu je potrebno redno odtaljevati, če zamrzovalnik nima samodejne odtalitve.
 • Poskrbite za dobro tesnjenje vrat.
 • Zagotovite zadostno kroženje zraka in hlajenje kondenzatorja in kompresorja. Če se kondenzator segreje, porabi več energije in vpliva na hitrejšo okvaro aparata.
energetska-porabaenergetska-poraba

Garancija in servisi

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Bosch

2 leti

Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Koroška, Celje

Candy

2 leti

povsod po Sloveniji

Coolstar

2 leti

Ljubljana

Gorenje

5 let

Murska Sobota, Kranj, Maribor, Novo mesto, Ljubljana, Koper, Velenje

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.


Slovar izrazov

LED OSVETLITEV

LED osvetlitev je bolj učinkovita in zdrži dlje kot običajna osvetlitev.  Premišljeno izbrana pozicija elegantno osvetli celotno notranjosti in zagotavlja maksimalni izkoristek prostora.

TEHNOLOGIJA NOFROST

Hladilni sistem, ki učinkovito onemogoča nabiranje ledu v notranjosti zamrzovalnika. NoFrost s pomočjo kroženja hladnega zraka odstranjuje vlago in preprečuje nastajanje ivja v notranjosti zamrzovalnika. Zamrzovalnika vam ni potrebno odtaljevati.

SUPER FREEZING / FAST FREEZE

Funkcija je primerna za hitro zamrzovanje hrane ob večjih nakupih. Gre za pospešeno hlajenje, ki deluje pri nižji temperaturi kot sicer.  Živila na ta način ohranijo barvo, aromo in hranilno vrednost.

STOP FROST

Tehnologija zmanjša nabiranje ledu v zamrzovalnem prostoru in na živilih ter poskrbi, da po odpiranju in zapiranju pokrova skrinje ne pride do nastajanja podtlaka.

ANTIBAKTERIJSKI FILTER PROTI NEPRIJETNIM VONJAVAM

Posebni sloj filtra preprečuje nabiranje bakterij, ki povzročajo neprijetne vonjave.

VARIO ZONE

večja fleksibilnost s pomočjo večnamenskih steklenih polic in predalov v zamrzovalnem prostoru.

ODMIČNI ROČAJ

Ergonomsko oblikovan ročaj aparata za lažje in bolj intuitivno odpiranje vrat. Vrata se tako lažje odprejo, saj z pomočjo potega ročaja sprostite vakum, ki drži vrata.

PREDAL Z VEČJO PROSTORNINO

Posebej globok predal zamrzovanje večjih živil, kot so torte ali pice. Ne glede na to, ali morate prirediti otroško rojstnodnevno zabavo ali zamrzniti poročno torto – v tem predalu boste našli dovolj prostora za večja zamrznjena živila.


Are Your Sure?

Exit