Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Kako pravilno uporabljati zamrzovalnik?

pravilna-uporaba-zamrzovalnika

Z zamrzovanjem varno shranimo in poskrbimo za svežino hrane, na njej pa se zaradi nizkih ne morejo množiti bakterije.  Vsa živila, ki jih shranite v zamrzovalniku, opremite z datumom, da boste imeli boljši nadzor in boste živilo pravočasno uporabili.

Ob shranjevanju hrane v zamrzovalniku embalažo opremite z datumom, da boste vedno vedeli, koliko časa je zamrznjena. Po določenem času se kakovost zamrznjenih živil namreč precej zmanjša.  


Kako in katera živila lahko zamrznemo?

Zelenjava

Zamrznite le svežo in prvovrstno zelenjavo. Svežo zelenjavo (razen pora, čebule in zelene paprike) pred zamrzovanjem prekuhajte ali prelijte z vrelo vodo, da deaktivirate encime, ki bi lahko spremenili strukturo, okus ali barvo.

Sadje

Pazimo, da sadje pred zamrzovanjem ni preveč zrelo ali nagnito. Priporočamo, da sadje in zelenjavo zamrznete takoj po obiranju, saj takrat vsebuje največ vitaminov. Manjše sadeže lahko ohranimo cele, pomembno pa je, da je sadje čisto in zdravo.

Priporočene temperature skladiščenja nekaterih vrst živil

Vrsta živila Temperatura shranjevanja Rok trajanja - obstojnost
ribe -18 °C 7 mesecev
sadje -18 °C 8 mesecev
zelenjava -18 °C 8-10 mesecev
govedina -18 °C 10-12 mesecev 
sveže testenine     -18 °C 6 mesecev 

Zamrzovanje ledenih kock

V vašem domu ne smejo manjkati vsestransko uporabne ledene kocke. Z njimi se lahko pohladite v toplih dneh ali pa jih uporabite za omilitev oteklin.

  • Model za ledene kocke napolnite z vodo do ¾ in položite v zamrzovalnik.
  • Ko se voda spremeni v led, lahko kocke vzamete ven.
  • Kocke lahko vzamete ven tako, da jih za kratek čas odtalite ali postavite v toplo vodo.

Katerih živil ni priporočljivo zamrzniti?

Preden zamrznete živilo, se prepričajte, ali je namenjeno za shranjevanje v zamrzovalniku. Preglejte seznam živil, ki ne sodijo v zamrzovalnik:

  • Surova jajca med zamrzovanjem počijo.
  • Sadje, ki vsebuje veliko vode, z zamrzovanjem postane kašasto (redkvice, kumare, solata, jabolka, grozdje).
  • Navadni jogurt, kisla smetana in kremni se lahko sesirijo.
  • Želatina, žolca in trdi siri razpadejo.
  • Zamrzovanje slabo prenašajo krompir, kuhane testenine in riž, kremni in smetanovi namazi in ocvrta hrana.
  • Zelišča slabo prenašajo zamrzovanje, zato ne shranjujte koriandra, peteršilja in bazilike.

Skrbno zamrzovanje

Živila in hrano, ki jo nameravate shraniti v zamrzovalnik, skrbno in nepropustno zavijte v vrečke in postavite v embalažo, ki ne prepušča vlage.

  • Suha živila, sadje, meso in zelenjavo shranite v plastične vrečke, ki jih je mogoče tesno zapreti.
  • Pripravljene jedi shranite v tesno zaprte posodice.
  • Pecivo in kruh pokrijte z alu folijo.
  • Živila z močnim vonjem shranite v dve vrečki, da se ostala ne navzamejo vonja.

Označevanje z nalepko

Vsako shranjeno živilo na vidnem mestu označite z nalepko, ki vsebuje podatke o vsebini, količini in datumu pakiranja. V kolikor ga lahko določite (živila z originalno embalažo), zapišite tudi predviden datum uporabnosti živila.

Poln zamrzovalnik

Pri shranjevanju živil bodite pozorni, da bo zamrzovalnik poln, saj tako porabi manj energije kot prazen. Prazen hladilnik namreč porabi več energije za kroženje hladnega zraka. Količina živil pa ne sme presegati zmogljivosti zamrzovalnika. Najbolje je, da je zamrzovalnik napolnjen do dveh tretjin.


Pomembno

  • Ne zamrzujte pijač, ki se penijo, saj lahko v zamrzovalniku raznese steklenico.
  • Ravnokar zamrznjena živila vedno ločite od že zamrznjenih.
  • Ledenih kock nikoli ne jemljite ven z ostrimi predmeti, saj se lahko poškodujete