Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Izbira posode za kuhanje

naslovna-slika-posode-za-kuhanje

Vas prevelika izbira posode in različnih materialov zmede in enostavno ne veste več, kaj bi uporabili za pečenje, kuhanje, praženje ali cvrtje, ter kakšne materiale bi pri tem uporabljali?

Če ste na to vprašanje prikimali, vam priporočamo, da si vzamete nekaj minut in se poučite o osnovnih značilnostih različnih materialov.

Izbira posode je odvisna od vaše kuhalne plošče - bodisi je plinska, električna, steklokeramična klasična ali steklokeramična indukcijska. Poškodbam kuhalnika se boste izognili s posodo, ki je primerna za kuhanje na vseh vrstah površin.  


ALU-GUS z neoprijemljivim premazom

Alu-gus posoda je posoda, ki je vlita v originalni aluminijev kalup, kar pomeni, da je narejena iz enega samega kosa. Ta zagotavlja, da se toplota enakomerno razporedi po celotni posodi, hrana pa ostane topla še dolgo časa po tem, ko smo jo odstavili s štedilnika, ter je pokrita s posebnim slojem proti prijemanju in praskam. Na dnu posode ima običajno prevodnik za uporabo na indukcijskem kuhališču. Tovrstna posoda je odlična za peko, pečenje in cvrtje.

Vrste kuhališč, na katerih se ALU-GUS posoda lahko uporablja

Indukcijsko kuhališče

Pri uporabi posode na indukcijskem kuhališču se ustvari močno magnetno polje na popolnoma zlitem indukcijskem dnu posode. Toplota se ustvari točno tam, kjer je potrebna in se enakomerno razporedi po posodi. To pomeni, da prihranite energijo, segrejete hitreje in bolj natančno.

  • Da preprečite poškodbe na kuhalni plošči štedilnika in dnu posode, vedno dvignite posodo preden jo želite prestaviti.
  • Ne kuhajte na grelni plošči, ki je večja od dna posode, saj se tako veliko energije izgubi.
  • Zaradi hitrejšega segrevanja kot na ostalih kuhališčih nikoli ne segrevajte praznih posod, prav tako uporabite srednjo moč plošče.
posoda-1
Plinsko kuhališče
  • Pri uporabi na teh štedilnikih naj bo premer plamena manjši od dna posode.

Steklo-keramično kuhališče 

  • Bodite pozorni, da s posodo ne podrsavate po plošči, da ne bi majhni delci umazanije poškodovali plošče.

Električno kuhališče

  • Uporabite grelno ploskev primerne velikosti in jo premaknite na sredino vira toplote.

Čiščenje ALU-GUS posode

Za čiščenje tovrstne posode potrebujete le vročo vodo in detergent za posodo, seveda jo lahko perete tudi v pomivalnem stroju, ne uporabljajte pa abrazivnih sredstev.   


Aluminij z neoprijemljivim premazom

Tovrstna posoda je zaradi lastnosti aluminija zelo lahka in je dober toplotni prevodnik.

Neoprijemljiv premaz omogoča enostavno uporabo, še posebej za pripravo jedi, ki se izredno rade primejo (npr. jajca ali ribe), poskrbi, da hrana obdrži več vlage, mineralov in vitaminov in je tako tudi bolj okusna. Posoda je prav tako enostavna za čiščenje.

posoda-2

Emajlirana posoda

Emajlirana posoda ima odlično odpornost na vročino in obrabo. Odlična je za pripravo vseh vrst jedi, zelo dobro se izkaže tudi pri uporabi v pečici.

Povsem gladka površina ji preprečuje naselitev bakterij, zato jo svetovna organizacija (WHO) priporoča vsem, ki so nagnjeni k alergijam.

Hrana v emajlirani posodi ne sproža nobenih kemičnih reakcij in ne spreminja okusa. Če se hrana zažge, posodo najprej namočite v vodi in nežno odstranite ostanke. 

Po uporabi počakajte, da se posoda shladi in vanjo ne vlivajte mrzle vode. 

posoda-3

Nerjaveče jeklo (inox)

Posoda iz nerjavečega jekla je odlična za pripravo jedi, ki potrebujejo velike  temperaturne spremembe, saj lahko zdrži visoko vročino, zato je tudi odlična za uporabo v pečici. Prav tako je izredno dober toplotni prevodnik.

Je zelo trpežen in odličen za čiščenje v pomivalnem stroju. Ni pa jih priporočljivo čistiti z grobimi gobicami, da se ne delajo raze.  

Posode iz nerjavečega jekla so v notranjosti popolnoma gladke, zato se živilo nanje ne prime.

posoda-4

Posoda s keramičnim premazom

Keramika omogoča učinkovito in zdravo kuhanje, primerna pa je tudi za peko, dušenje, cvrtje in praženje. Keramične posode odlično prevajajo toploto, zato se temperatura hitro razporedi po celotni površini. 

posoda-5

Ker se keramična posoda enakomerno segreva, se hrana ne bo prijela na površino, zato za pripravo ne boste potrebovali toliko olja, jedi pa bodo bolj zdrave. Keramika je zaradi neprijemljive površine enostavna za čiščenje.


Učinek vročega kamna

Aluminijasta posoda z učinkom vročega kamna je idealna za vse, ki imajo radi hitro in preprosto kuhanje, hkrati pa odličen okus jedi, saj posoda omogoča pripravo hrane z minimalno količino maščob, istočasno pa zadrži vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje.

Posode z učinkom vročega kamna so enostavne za vzdrževanje in čiščenje, prevleka pa onemogoča prijemanje, zato jo je povsem preprosto očistiti, operete pa jo lahko tudi v pomivalnem stroju. 

posoda-6

Ali ste vedeli?

  • za kuhanje v vodi in dušenje živil so primerne posode s tanjšim dnom. 
  • za cvrtje, praženje in pečenje so primernejše posode z debelejšim dnom. 
  • so za izrabo energije je pomembno razmerje med višino posode in dnom. 
  • toploto najbolje izkorišča posoda, ki ima premer dna enak ali večji svoji višini