Nasveti za zdravo kavo z Eirene

Eirene je Merkurjeva ambasadorka zdrave prehrane. Kot svetovalka za zdravo domačo kulinariko nam s koristnimi nasveti in uporabnimi domačimi triki svetuje pri bolj kakovostni pripravi hrane.

Kot diplomirana mikrobiologinja razume biokemijo telesa. Ima certifikat prehranske svetovalke AFP in niprehranska svetovalka, ki bi zagovarjala štetje kalorij. Zagovarja pravilen odnos do hrane in do sebe - to prinese najboljše rezultate. 

Kava

Tudi vi brez nje ne morete začeti svojega jutra? Z začimbami lahko pri pripravi kave poudarimo dobre učinke in vplivamo na naše razpoloženje. Kavo smo pripravili z avtomatskim kavnim aparatom za espresso Philips 5000 LatteGo.

Kava s kardamomom

Če nas čaka naporen dan v službi, si lahko pripravimo kavo s kardamomom. Kardamom upočasni delovanje kofeina, zato ta deluje bolj konstantno in dalj časa, taka kava poskrbi za dosti bolj jasno in hitro delovanje možganov. Kardamom deluje zaščitno za sluznice in tako zaščiti želodec pred draženjem s kavo, poskrbi pa tudi za zobe – kardamom krepi dlesni in osveži dah.

Kava s cimetom in vanilijo

To je okus, ki je pisan na kožo osebam, ki imamo radi bolj tople in sladke okuse. Obe začimbi grejeta. Cimet uravnava prebavo, uravnava nivo sladkorja v krvi (zelo priporočljiv za diabetike), deluje protivnetno in vsebuje veliko antioksidantov. Vanilija blagodejno vpliva na živčevje – sprošča in dviguje razpoloženje, tudi sama malo poživlja, zato je odličen dodatek k kavi.

Kava s čilijem (kajenskim poprom)

Čili deluje protivnetno, odličen je za srce in ožilje ter za dihala, zato ga je priporočljivo dodajati tudi različnim jedem in ga redno vključevati v prehrano.

Domače sladilo za kavo

Kdor ne more piti kave brez sladkanja si lahko pripravi tudi malo bolj zdravo sladilo za kavo: majhen kozarček (1 – 2 dl) presnega medu, 1 – 2 žlički cimeta v prahu, ¼ žličke vanilije v prahu – vse premešamo in uporabljamo kot sladilo za kavo.

Kava z zlatim mlekom

Za pripravo kave z zlatim mlekom boste potrebovali:
¼ žličke kurkume v prahu
¼ žličke naribanega svežega ingverja ali ščep suhega
¼ žličke cimeta
ščepec klinčkov in popra
1 žlička gheeja ali kokosove maščobe
1 - 2 dl mleka (kravjega ali rastlinskega napitka)
½ žličke nesegretega medu

Vse sestavine, razen medu, damo v lonček segrejemo in odstavimo. Pokrijemo in pustimo 10 minut. Če smo dodali svež ingver in kurkumo, vsebino precedimo. Vsebino lončka zlijemo v skoledico kave, primešamo med in uživamo v tem zdravem kavnem napitku, ki bo s kombinacijo začimb poskrbel za zdrav imunski sistem.

Are Your Sure?

Exit