Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Domača mineštra s parmezanom in opečenimi kruhki

naslovna-slika-minestra

Naj v vaši kuhinji zadiši po dobri domači mineštri. Jedi na žlico so vedno boljše, ko se delajo v večjih količinah, zato je to odlična izbira za večjo družbo ljudi, ki ste jih povabili na prijetno druženje. Ne, to ni klasična mineštra! S sodobnim in modernim serviranjem lahko postane prav zanimiva jed, kakršno bi dobili iz rok kuharskega šefa. Za še boljši okus pa si povrhu posujte parmezan. Dober tek!


Čas priprave: 45 min


Št. porcij: 6 oseb


Sestavine:

  • ½ pločevinke olupljenega paradižnika
  • 3 bučke
  • 150 g izluščenega graha
  • 1 drobna čebula
  • 1 srednje velik korenček
  • ½ stebla belušne zelene
  • 1 droben krompir
  • 50 g drobnih testenin
  • 2–3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 L zelenjavne osnove
  • 1 pločevinka rjavega fižola
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • majhen šopek peteršilja
  • 1 strok česna
  • 2 lovorova lista
  • 6 rezin belega kruha
  • 50–80 g parmezana
  • ekstra deviško olivno olje

Korak za korakom:

1. Neolupljene in očiščene bučke narežemo na kocke ali na koščke.

2. Belušno zeleno in korenček olupimo in grobo sesekljamo.

3. Peteršilj je potrebno osmukati, stebelca povežemo in lističe drobno sesekljamo z nožem.

4. Fižol odcedimo in oprhamo z vodo, paradižnik pa grobo narežemo.

5. Zelenjavno osnovo pristavimo in segrejemo.

6. Česen je potrebno drobno sesekljati, čebulo pa narežemo na majhne kockice. Pristavimo ju v loncu, dodamo olivno olje in počasi segrejemo. Kasneje dodamo korenček, belušno zeleno, peteršiljeva stebelca in lovorov list.

Sestavine vsake toliko premešamo, med tem pa počasi pražimo, da čebula začne stekleniti.

7. Krompir olupimo in narežemo na približno centimetrske kockice. 

8. Bučke, grah, fižol in testenine pomešamo v loncu, jim prilijemo vročo zelenjavno osnovo, zavremo in počasi kuhamo, da se zelenjava dobro zmehča. 

9. Razpolovimo kruhove rezine in jih po obeh straneh opečemo v pečici ali suhi ponvi. Za mediteranski okus jih lahko po pečenju natremo s česnom in pokapamo z deviškim oljčnim oljem.

10. Grobo sesekljamo peteršilj.

11. Mineštro lahko začinimo s poprom ali soljo, peteršiljeva stebelca pa zavržemo.

paradiznik
bucke

Serviranje

Mineštro serviramo v skodelice ali krožnike, ob stran zataknemo 2 polovički opečenih kruhkov, k jedi pa ponudimo parmezan.


Namigi

  • Ljubitelji mesa lahko skupaj s čebulo prepražite 50 g sesekljane pancete, namesto zelenjavne pa uporabite govejo juho.
  • Če v mineštri kuhate trdo skorjo parmezana, bo dobila izvrsten okus. 

Viri

  • Recept s portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu Pečen brstični ohrovt s pinjolami in sezamom z bloga Na tanjiru (srb.); naslovna fotografija z istega bloga
  • Številni drugi različni viri
  • Thinkstock: fotografije v tekstu