Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Domači pustni krofi

naslovna-slika-krofi

Pust je čas veselja, razigranih otrok v zanimivih in ustvarjalnih kostumih, nikakor pa si ga ne moremo predstavljati brez krofov, pravih pustnih krofov. Letos jih pripravite kar sami. Domači krofi bodo slastnejši in tudi bolj zdravi. Verjemite, da bodo v trenutku zmanjkali, navdušili pa bodo tako mlajše kot tudi starejše družinske člane. Posladkajte se!


Št. porcij: 25 krofov


Sestavine:

  • 0,5 kg ostre moke

  • 0,5 kg gladke moke

  • 5 rumenjakov

  • 0,5 l mlačnega mleka

  • 3 žlice ruma

  • 6 dag svežega kvasa

  • 1 vaniljin sladkor

  • 6 dag stopljenega masla

  • 7 dag sladkorja

  • čajna žlička soli

  • naribana lupina 1 limone 

slika-sestavine

Nasvet

Pri pripravi krofov je ključnega pomena topla kuhinja, kjer ni prepiha. Zato vam priporočamo, da zaprete vsa okna in vrata, prostor pa dobro segrejete. Tudi sestavi naj ne bodo hladne, zato jih še pred začetkom pripravljanja testa postavite iz hladilnika. 


Korak za korakom:

1. Moko stresemo v posodo in vanjo naredimo jamico. V jamico nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja ter 10 žlic mleka. Sedaj pustimo, da kvas vzhaja.

2. V preostalo mleko zmešamo rumenjake, limonino lupino, vaniljin sladkor, sol, rum, preostali sladkor in maslo.

3. Pripravljeno mešanico tekočin sedaj zlijemo v posodo z moko ter kakovostno pregnetemo. Testo se mora ločiti od posode.

4. Testo sedaj pustimo počivat 45 minut na toplem.

5. Testo nato narahlo razvaljamo na pomokani površini. Debelina testa naj bo cca 3 cm. Razrežemo ga s pomočjo modela za krofe, lahko pa namesto modela uporabite tudi kozarec ali kateri drugi okrogel obod.

6. Krofe nežno položimo na pomokano površino, pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati še 45 minut. Tudi tokrat naj bodo krofi na toplem. Nekje na polovici krofe obrnemo na drugo stran.

7. Krofe cvremo v olju, na zmerni temperaturi okoli 3 minute na vsaki strani. Uporabite lahko globji lonec ali cvrtnik. Njihova površina mora postati zlatorumena. Pečene krofe položimo na papirnato servieto, da popivna odvečno olje. 

8. Ko se krofi ohladijo, jih s pomočjo brizgalke napolnimo z marmelado, čokoladno ali drugo kremo.

9. Preden jih postrežemo, jih potresemo še s sladkorjem v prahu. Sladkor pripravite samo s pomočjo kavnega mlinčka

slika-krofi