Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Hrustljavo pečen piščanec

naslovna-slika-hrustljav-piscanec

Poskrbite, da bo v vašem domu prijetno zadišalo po okusnem kosilu. Piščanec je velikokrat na jedilniku slovenskih družin. A tokrat ga z našo pomočjo pripravite nekoliko drugače! Hrustljavo zapečena skorja naj obdaja sočno pečeno in mehko meso. Pa dober tek!


Čas priprave: 90 min


Št. porcij: 2 – 4 osebe


Sestavine:

  • 1 manjši piščanec
  • ekstra deviško olivno olje
  • sol
  • beli poper v zrnu 

Korak za korakom:

  1. Piščanca je najprej potrebno očistiti. Oprhamo ga pod tekočo vodo in posušimo.

  2. Pečico segrejemo na 190°C.

  3. Posušenega piščanca premažemo z oljem in ga nato potresemo s soljo, sveže mletim poprom, po okusu pa ga lahko tudi povežemo oz. dresiramo.

  4. V litoželezni ponvi segrejemo olje in piščanca s prsno stranjo navzdol položimo vanjo. Počasi ga pečemo 3 minute na eni strani, ga obrnemo in še na drugi strani pečemo 3 minute. 

5.  Ponev s piščancem položimo za približno 80 minut v segreto pečico. Čas pečenja v pečici je odvisen od velikosti piščanca.

6.  Ko je piščanec dovolj pečen, ga vzamemo iz pečice in pokrijemo alu folijo. Počiva naj 15 minut.

piscanec-1

7.  Piščanca razkosamo


Serviranje

Okusno hrustljav piščanec s sočno sredico se odlično prileže s krompirjevim pirejem ali prilogo po želji.

Namigi

  • Najokusnejši piščanci ponavadi tehtajo okoli 1 kg. Pri večjih kosih perutnine je razmerje med mesom in kostmi ugodnejše.

  • Za še boljši okus piščanca, lahko pred peko v njegovo trebušno votlino potisnemo košček masla.
    Odločite se pa lahko tudi za neolupljeno jabolko, vejico rožmarina, timijana ali koprca.

  • Težka litoželezna posoda dolgo zadržuje toploto in omogoča hitro in dolgotrajnejšo pripravo jedi. V njej pa ne pripravljamo zelenjave, saj se v njej uniči večina vitamina C. 

  • Najkakovostnejše pečice se segrejejo na nastavljeno temperturo, pri slabših pečicah, pa lahko pride tudi do odstopanja 30°C.

    Odstopanje pečice lahko izmerimo s kuhinjskim termometrom. 

piscanec-2

Viri

  • Recept s portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu pečeni piščanec s hrustljavo kožico s portala Best Recipe Box.

  • Številni drugi različni viri

  • Thinkstock: fotografije v besedilu.