Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Jesenski kostanjev namaz

naslovna-slika-kostanjev-namaz

Ljubitelji jeseni uživajte v razgledih na pisana drevesa, raznobarvno listje in si privoščite sprehod ter skakanje po lužah. Jesen pa lahko z jesenskimi plodovi prenesete tudi v kuhinjo in pripravite namaz iz kostanja. Namaz lahko namažete na palačinke, kruh in kekse. Domači piškoti bodo tako pridobili drugačno noto, ki diši po jeseni in pripoveduje mirne jesenske zgodbe. Dober tek! 


Čas priprave: 60 minut


Sestavine:

  • 1 kg kostanja

  • približno 250 g sladkorja

  • 100 g čokolade (70%)

  • 1 vanilijev strok

  • ščepec soli 

Korak za korakom:

1. Operemo in posušimo kozarec za vlaganje.

2. Kostanj v blago soljeni vodi zavremo in skuhamo do mehkega. Kuhanje po navadi vzame 30 minut.

3. Kostanj olupimo in s pomočjo multipraktika zmešamo v pire. Dodamo mu enako količino sladkorja in ponovno zmešamo.

4. Vanilijev strok razpolovimo z nožem, s konico pa izpraskamo semena.

5. Kostanjev pire prestavimo v posodo, prilijemo 2 dl vode, dodamo vanilijo, zavremo in počasi kuhamo. Dobro mešamo, da se sestavine premešajo in povežejo. 

6. Ohlajen kostanjev namaz damo v kozarec za vlaganje in shranimo v hladilnik.

slika-namaz

Namigi

  • Sveži kostanji so gladki, trdi in svetleče rjave barve. V dlani so težki in ne zvonijo votlo.
    Če najdemo kostanj z luknjicami, ga zavržemo, saj lahko sicer pokvari preostale kostanje.
  • Kostanj ima najboljši okus po prvi slani. 
  • Prihaja iz otočij Indijskega oceana, poznamo pa tudi mehiško vanilijo in francosko vanilijo, kjer gre za preparate, ki vsebujejo tudi zrnca vanilije.
  • Izberite bourbonsko vanilijo, ki je najbolj cenjena.
vanilija

Viri

  • Recept s slovenskega portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu kostanjev namaz Nade Duhović,z bloga JUST GOOD FOOD; naslovna fotografija z istega bloga
  • Številni drugi različni viri
  • Thinkstock: fotografije v besedilu