Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Juha iz pečene zelene

naslovna-slika-juha

Topla domača juhica se prileže v vsakem letnem času, najlepše pa nas pogreje v hladnih mesecih. Juhe so dober začetek vsakega kosila, privoščite pa si jo lahko tudi kot samostojno jed za večerjo ali z njo pogostite prijatelje. Privoščite si lahko, dišečo zelenjavno poslastico kremne teksture, ki je dodelana s korenčkom, čebulo, papriko in sladko smetano.


Čas priprave: 60-90 minut


Število porcij: za 6-8 oseb


Sestavine:

  • 1 kg zelene
  • 2 srednje velika korenčka
  • 1-2 manjši rdeči papriki
  • 1 srednje velika čebula
  • 3-4 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 3 dl sladke smetane
  • 2 l zelenjavne osnove
  • sol
  • 3-4 stroki česna
  • 3-4 vejice timijana

Korak za korakom:

1. S peki papirjem obložimo pekač in pečico ogrejemo na 200 stopinj.

2. Olupimo in na koščke narežemo zeleno.

3. Očistimo korenčka in ju podložno razpolovimo.

4. Olupimo čebulo in jo razkosamo na četrtine.

5. Razpolovimo papriko in ji odstranimo semena ter olupimo česen.

6. V pekač položimo pripravljeno zelenjavo, vmes dodamo česen in timijan, vse skupaj pa pokapamo z olivnim oljem. Pekač v zadnjem koraku pokrijemo z alu folijo, nato pa ga za 30 minut položimo v pečico.

7. Folijo odstranimo, temperaturo pa znižamo na 180 stopinj in zelenjavo pečemo do 30 minut, da se zmehča.

slika-cebula

8. Zelenjavo vzamemo iz pečice in jo pustimo počivati 15 minut.

9. Zavremo zelenjavno osnovo.

10. V posodo stresemo zelenjavo in prilijemo toliko zelenjavne osnove, da jo prekrije. Mešanico s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladek pire.

11. Mešanici prilijemo smetano in dobro premešamo. Nato dodajamo zelenjavo osnovo, da dobimo želeno gostoto.

12. Juho pristavimo, solimo in zavremo. 


Namig

  • Zelenjavno osnovo lahko nadomestimo z vodo v kombinaciji z jušno kocko ali s čisto govejo juho.
  • Za zelo fino kremno juho moramo zmiksano pretlačiti skozi fino cedilo ali kuhinjsko sito.
  • Zeleno najbolje kombiniramo s čebulo, česnom, drobtinami, gobami, jabolki, orehi, lešniki, paradižnikovo mezgo, pomarančami, porom, smetano in timijanom.
slika-juha

Viri

  • Recept s slovenskega portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu kremna juha iz pečene zelene z bloga O slanom & slatkom: o svemu. (hrv.); fotografija z istega bloga
  • Številni drugi različni viri
  • Thinkstock: fotografije v besedilu