Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Palačinke s pomarančno-limonino omako

naslovna-slika-palacinke

Palačinke za sladico ali kar tako. Kdo ne mara palačink? Če ste v svoji kuhinji že velikokrat pripravili palačinke, pa vam predstavljamo recept za malce drugačno omako. Agrumi se bodo lepo prilegli toplim in sladkim palačinkam, skupaj pa bodo prijetna popestritev na jedilniku v vsakem letnem času. Privoščite si jih pozimi, ko vaše telo potrebuje več vitaminov; ali pa poleti, ko so pomarančne najbolj sočne. Dober tek!


Čas priprave: 45 minut


Število porcij: za 6 oseb


Sestavine

Palačinke:

  • 110 g mehke moke
  • 2 dl mleka
  • 50 g masla
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica sladkorja
  • lupinica 1 pomaranče
  • ščepec soli 

Pomarančno-limonina omaka

  • 1,5 dl pomarančnega soka
  • lupinica 1 pomaranče
  • 1 limona
  • 50 g masla
  • 1 žlica sladkorja
  • 3-4 žlice pomarančnega likerja
  • 1 žlica češnjevega žganja 

Korak za korakom

Priprava palačink:

1. V kozici počasi stopimo maslo.

2. V skledo presejemo moko in ščepec soli, na sredini naredimo jamico in v njej ubijemo jajce in rumenjak. Mešamo, dokler jajca ne vpijejo moke.

3. V posodi, na katero se prilega krožnik, zavremo štiri prste vode za vodno kopel in krožnik položimo nad soparo.

4. Mleku dodamo 0,75 hladne vode in mešanico med stepanjem z metlico počasi nalijemo na moko, da dobimo gladko testo. Primešamo mu 2 žlici stopljenega masla, polovico naribane pomarančne lupinice in sladkor. 

slika-jajce

5. Ogrejemo ponev za palačinke in jo namažemo z maslom. To boste najlažje opravili s kuhinjskim čopičem ponev pa naj bo pri tem naravnana na nižjo temperaturo.

6. Na sredino ponve kapnite testo in ga z nagibanjem ponve enakomerno razlijte po ponvi. Palačinko najprej pecite po eni, nato pa po drugi strani. Masa zadošča za 15-16 zelo tankih palačink. 

Priprava omake:

1. Pomarančno in limonino lupinico drobno naribamo v ločenih posodicah.

2. Limono in pomaranče ožemimo in sok nalijte v skledo. Primešajmo preostalo pomarančno lupinico, pomarančni liker, žganje in žlico sladkorja.

3. V večji ponvi stopite maslo, prilijte pomarančno-limonino mešanico in zmes segrejemo, da blago zavre.

4. Palačinko zložimo v trikotnik in položimo v omako. Naenkrat lahko v ponev položimo tri palačinke, medtem pa jih obračamo in pustimo, da se pregrejejo v omaki. 

limone

5. Tri palačinke zložimo na eno in ponev nagnemo, da odteče odvečni sok. Po enakem postopku pripravimo tudi vse druge palačinke.

6. Če se v vas skriva gurman, lahko palačinke flambirate s pomarančnim likerjem. 


Serviranje

  • Odlični dodatek k palačinkam s pomarančno-limonovo omako je vanilijin sladoled.
  • Za okras lahko palačinke potresete s tankimi rezanci pomarančne lupinice. 

Namigi

  • Če v testu za palačinke nastanejo grudice, jih zdrobimo s kuhalnico ali pa testo precedimo skozi gosto cedilo.
  • Če je testo dovolj redko, bodo palačinke mehke, tanke in prožne.
  • Flambiranje je postopek, pri katerem jed prelijemo z aromatično žgano pijačo in jo prižgemo, da zagori. Tako na jedi poudarimo vonj in okus. 
slika-palacinke

Viri

  • recept s slovenskega portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu palačinke v pomarančno limonovi omaki z bloga What's for lunch, Honey?; naslovna fotografija z istega bloga
  • številni drugi različni viri
  • Thinkstock: fotografije v besedilu