Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Pravilno kurjenje kaminov in kaminskih peči

Pravilno kurjenje kaminov

Si želite svoj dom ogreti z naravno toploto? V hiši ali stanovanju lahko ogrevalni sistem dopolnite z lokalnim načinom ogrevanja kot sta kamin ali kaminska peč. Za kurjenje uporabljajte trdna goriva, ki bodo s pomočjo toplote in kroženja zraka ogrela prostor in elemente v njem.


Kurjenje v kaminu in kaminski peči

Pečar, ki izdela kamin, ali proizvajalec, pri katerem kupite kaminsko peč, mora uporabniku ob predaji naprave zagotoviti tudi pisna in ustna navodila za pravilno vzdrževanje in uporabo. Pomembno je, kako začnemo kuriti – rešetko morate vsakič znova očistiti pepela in neizgorelih ostankov, prav tako pa moramo poskrbeti tudi za pepelišče.

Kratki napotki za kurjenje:

  • Na rešetko naložimo suh les in nanj položimo nekaj večjih polen. 
  • Dimno loputo na kaminu odpremo in prižgemo netilni material (kocke, papir, lesna volna). 
  • Če se ogenj ne razgori, lahko z mehom povečamo dotok zraka. 
  • Pri ponovnem nalaganju v zaprti kamin vrata odpremo počasi, da v prostor ne bi vdrl dim, in naložimo manjše količine energentov. 
  • Ko ostane le še žerjavica brez plamenov, zapremo odprtino za dovod zraka. Tako se peč ne bo shladila prehitro
  • Pepelišče očistimo in pazimo, da količina pepela ne prekrije dovoda zraka.
Napotki za kurjenje

Kaj storiti …

… če se pri nalaganju drv pojavi dim?

Pri odpiranju vrat med delovanjem peči, bi moral dimnik takoj posesati zrak in dim. Pri nalaganju drv se dim pojavi zato, ker dimnik ni ustrezen za kaminsko peč – morda nima zadostnega preseka ali pa ni dovolj visok. Če ste v dvomu, vprašajte dimnikarja, ki bo preveril peč in vam podal nadaljnja navodila, sami pa si lahko pomagate z majhnimi triki. Drva položite prečno zadaj na kurišče; preverite, če je dimna cev med pečjo in dimnikom čista ali pa vrata s počasnim gibom odprite in odprite le toliko, da lahko naložite drva.

… če les ne zgori do konca?

Če v peči po koncu gorenja najdete nezgorele delčke, to pripisujte dvema razlogoma. Morda les za gorenje ni bil dovolj suh in je zgorel le del, ki je bil neposredno postavljen na žerjavico. Drug razlog je v konstrukciji kurišča ali napačni uporabi – optimalno gorenje dosežemo, če les položimo na žerjavico.

Poiščite razlog za slabo izgorevanje, ostanke lesa pa pustite ležati.

… če peč ne 'vleče'?

Problem je v zamašeni dimni cevi med dimnikom in pečjo ali v dimniku. Težavo rešite tako, da v spodnjo odprtino za čiščenje dimnika položite papir in ga prižgite. Nenaden dvig temperature bo povzročil zagon delovanja dimnika. Svetujemo, da motnje omenite dimnikarju.


Katere materiale lahko kurimo v kaminu in kaminski peči?

Kamini in kaminske peči so zelo vzdržljive, da pa bi ohranili njihovo dolgo življenjsko dobo, se pri kurjenju izogibajte:

  • lakiranemu in barvanemu lesu

  • lesu, ki je premazan z olji

  • plastičnim izdelkom in materialom

Za kurjenje je primerna uporaba številnih vrst lesa, ki je suho in dobro skladiščeno, kurimo pa lahko tudi s peleti in briketi. Bodite pozorni, da pri kurjenju ne uporabljate nevarnih vnetljivih snovi, kot so bencin, nafta in podobno. Za prižiganje ognja niso primerni zabojčki, pohištveni les, ostanki iz obnovitvenih del, karton in trske iz pelet. Takšni materiali izpuščajo dimne pline, ki škodijo kurilnim napravam, hkrati pa so škodljivi za ljudi in okolje.

Ob nakupu kurilne naprave in pred pričetkom kurjenja preverite tudi nasvet za uporabo kaminov in kaminskih peči.


Splošna navodila za uporabo

  • Pred prvo uporabo se natančno seznanite z navodili in priporočili proizvajalca. Nanj se obrnite v primeru kakršnihkoli vprašanj, prav tako pa lahko dileme rešite s pomočjo specialistov za kurjavo.
  • Zagotovite zadostno količino zraka za popolno zgorevanje kuriva.
  • Prostor, v katerega postavite kaminsko peč ali kjer uredite kamin, naj ima ena vrata ali okno na prosto. Kamin mora imeti tudi stalno odprtino na prosto, ki jo lahko, ko kamina ne uporabljamo, zapremo z loputo.
  • Za kurjenje uporabljajte le energente, ki jih predpiše proizvajalec ali pečar. V kaminu in kaminskih pečeh se za kurjenje največkrat uporabljajo briketi, les in premog. Nikoli ne kurite svežega lesa, gospodinjskih in lesnih odpadkov (iverka, barvan les).
  • Vedno uporabljajte suha drva, ki ne vsebujejo vlage, pri odprtih kaminih pa taka, ki med gorenjem ne iskrijo.
  • Kurilno napravo redno čistite. Odvisno od predpisov jo mora na tri ali pet let pregledati serviser.
  • Da ne bi prihajalo do motenj v delovanju kurilnih naprav, morate paziti na delovanje mehanskih prezračevalnih naprav (nape, centralni sesalni sistemi, sušilni stroji).
  • Redno praznite ohlajen pepel – po 10 ali 20 kurjenjih.
  • Moč delovanja peči uravnavajte s količino naloženega goriva, a hkrati naložite le toliko drv, kot je navedeno v navodilih za uporabo.

Vgradni kamin

Prednosti:

  • klasičen izgled za romantično vzdušje
  • možnost vgradnje po meri

Slabosti:

  • zahteva precej prostora
  • težji servis in vzdrževanje
  • potrebno načrtovati med gradnjo
  • višja investicija

Kaminska peč

Prednosti:

  • prostor ogreva z vseh strani

  • lažje vzdrževanje in servis

  • preprosta montaža

  • manj komplikacij pri vgradnji

Slabosti:

  • manjša toplotna akumulacija