BOŽIČNA ZVEZDA

Primeren prostor zanjo, zalivanje ter ostala nega.


Vas zanima kako poskrbeti za božično zvezdo, da bo najlepša v prazničnih dneh? Nakup božične zvezde naj bo skrben in načrtovan. V domačem okolju ji izberite primeren prostor, poskrbite za redno pršenje substrata, zalivanje in ustrezno temperaturo. Samo tako bo obdržala liste in vas osrečevala ves praznični čas. Ob primerni oskrbi dočaka pomlad in naslednjo zimo.


Božična zvezda in navodila za oskrbo

Kvalitetne božične zvezde potrebujejo oskrbo strokovnjakov

Nasveti za nakup najboljše božične zvezde

Pred nakupom božične zvezde se je treba prepričati, da je rastlina v dobri kondiciji. Najprej bodite pozorni na liste, ki ne smejo biti oveneli. Rastlina naj bo dobro porasla tudi z zelenimi listi. Nikoli ne kupujemo suhe rastline ali razstavljene v prehladnih prostorih, saj tako tvegamo, da predčasno odvrže liste.

Božične zvezde kupujemo v trgovinah, ki imajo zaposlene vrtnarje ali agronome. Samo tako bo božična zvezda ob primerni oskrbi krasila vaš dom cele praznične dni.

V Merkurju božične zvezde primerno oskrbujejo in to je najboljše zagotovilo za “cvetoč” december.

Zavijanje rastlin po nakupu in primeren transport

Prosite prodajalca, da vam božično zvezdo zavije pred transportom. Več rastlin lahko postavite tudi v kartonasto škatlo. Samo tako bo ustrezno zaščitena pred vdorom hladnega zraka ob izhodu iz trgovine.

Rastlino v ogretem avtu odpeljite domov, da ne utrpi poškodb zaradi nizkih temperatur. Ne ustavljajte se po ostalih božičnih nakupih. Zagotovo si ne želite, da zaradi poškodb mraza predčasno odvrže liste?

Zaščita pred transportom je dobra popotnica za dolgo “cvetenje”
Božična zvezda je zadovoljna, če jo zmerno zalivamo

Božična zvezda, okrasni lonček in izbira primernega prostora

Praznično vzdušje bo lepše, če prikupno božično zvezdo postavite v dekorativen lonček. V obdobju cvetenja se najbolj počuti pri temperaturi med 18 in 22 °C. Nočna temperatura je lahko tudi 15 °C Božična zvezda se bo najbolje počutila v stanovanju s talnim ogrevanjem. Primerna je tudi svetla okenska polica, ki ni ogrevana z radiatorjem. Rastlino obvezno postavimo stran od prepiha, enojno zastekljenih oken in bližine vrat. Izogibamo se tudi bližini kamina.

Priporočamo previdno zračenje prostorov

V času zračenja božično zvezdo vedno premaknemo stran od okna, da je ne poškoduje hladen zimski zrak. Božična zvezda težko prenaša temperature pod 13 °C. Najpogostejša težava pri gojenju božične zvezde je, da listi ovenijo in odpadejo, zato se izogibamo neprimernih prostorov. Zrak v stanovanju ali hiši je v zimskem času suh. Rastlina se bo počutila bolje, če jo po substratu vsak dan pršite z vodo in tako poskrbite za boljšo kondicijo listov. Tako bo ohranila najboljši videz.

Pravilno zalivanje in gnojenje božične zvezde

Božično zvezdo zalijemo, ko je površina substrata suha. Predlagamo, da pred zalivanjem s prstom preverimo vlažnost rastnega substrata. Zalivamo jo dvakrat na teden in pazimo, da se rastni substrat ne posušiti. Upoštevajte pravilo, da jo ne zalivamo pogosto, saj ni močvirska rastlina. Odvečno vodo, ki se po zalivanju zadržuje v okrasnem loncu vedno odlijemo. Takoj odstranimo tudi na stoječo vodo v podstavku. Ste vedeli, da se na rastlini zaradi prekomernega zalivanja lahko pojavi siva plesen?

Vodi za zalivanje na vsakih 14 dni dodamo tekoče gnojilo. Z gnojenjem običajno pričnemo po božiču, saj so v trgovino prispele rastline, ki so dobro prehranjene. Ob primerni oskrbi bodo decembrske lepotice ostale lepe in krasile vaš dom v prazničnih dneh. Z nekaj nege in oskrbe pa tudi v naslednjem letu.

S primerno oskrbo bo božična zvezda še dolgo krasila vaš dom

Kako ohranimo božično zvezdo pri življenju?

Ob primerni oskrbi, ki smo jo podrobno opisali, bo božična zvezda ostala privlačna 2 do 3 mesece.

Liste bo do pomladi ohranila samo, če ji boste zagotovili dovolj svetlobe.

Ste vedeli, da se liste dalj časa obdržijo pri sortah svetlejšimi ovršnimi listi?

Božična zvezda vas z barvitimi ovršnimi listi lahko razveseli tudi v naslednjem letu, če preživi zimsko obdobje.

Pripravili smo tudi že 4 praznične trende. Preglejte našo bogato praznično ponudbo in si pričarajte čudovite praznike po svojem okusu.

Spletna koda ADVENT-30 za izbrane adventne dekoracije.

Spletna koda za 30 % popusta velja od 15. 11. do 4. 12. 2021 pri nakupu v Spletnemu centru Merkur na izbrane izdelke za advento dekoracijo. Ob plačilu v spletni košarici vnesite kodo ADVENT-30. Koda za popust se ne sešteva z ostalimi kuponi in boni. Koda velja za nakupe po rednih cenah in ne velja na ostale akcije. Kako unovčiti kodo pri spletnem nakupu, si lahko preberete tukaj.

Are Your Sure?

Exit