Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Recept: Carski praženec

recept carski praženec

Naj v času praznikov še posebej lepo zadiši iz vaše kuhinje. Lotite se priprave klasičnih božičnih piškotov, vafljev in potice, svoje domače pa presenetite tudi s cesarskim pražencem. Topla in sladka jed bo dobrodošla tako pri kosilu kot večerji, radi pa jo bodo pripravili tudi tisti, ki sicer posegajo po sodobnejših receptih.


Čas priprave: 20 minut

Čas peke: 10 minut


Sestavine za testo

  • 70 g mehke moke
  • 0,6 dl mleka
  • 0,7 dl sladke smetane
  • 2 jajci
  • 30 g sladkorja
  • Ščepec soli

Posip

  • 30 g masla
  • 30 g rozin
  • 20 g sladkorja v prahu
sestavine

Korak za korakom

Predpriprava

1. Rozine preberemo, temeljito operemo in odcedimo.

2. Za pripravo žvrkljanega testa moko presejemo v kotliček, prilijemo mleko, dodamo 2 rumenjaka in ščepec soli ter razžvrkljamo v gladko testo.

3. Prilijemo sladko smetano in še enkrat razžvrkljamo. Beljake stepemo v trd sneg, ki mu tik pred koncem stepanja primešamo sladkor. Sneg previdno vmešamo v pripravljeno testo.

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180° C.

2. ponvi segrejemo maslo, na katerega vlijemo pripravljeno testo. Potresemo ga z odcejenimi rozinami in po spodnji strani opečemo na štedilniku.

3. Ponev za dobrih 10 minut potisnemo v segreto pečico.

4. Ponev s pražencem vzamemo iz pečice. Praženec s pomočjo 2 vilic, s katerima po pekaču vlečemo v nasprotni smeri, natrgamo na koščke.


Serviranje

Praženec takoj razdelimo na segrete krožnike in potresemo s sladkorjem v prahu.

Ponudimo ga s sezonskim sadnim kompotom, z džemom, s sadno omako ali lešnikovim namazom.

Priporočamo, da v prazničnem času pripravite posebni cesarski praženec s prelivom iz vašega najljubšega lešnikovega namaza in narahlo potresite s kokosovo moko.

Dosegli boste odlične harmonične okuse, kokosova moka pa bo na pražencu in čokoladnem prelivu delovala kot sneg – ravno prav za adventni čas.

palačinke