recept orehova poticarecept orehova potica

KLASIČNA OREHOVA POTICA

Privoščite si sladke in tople praznike s tradicionalno slovensko orehovo potico. Tudi če nimate izkušenj s pripravo potice, je prav to lahko čudovita priložnost za povezovanje, druženje in navdihovanje najmlajših.

Čas za pripravo: 
140 minut


Čas za peko:
 
75 minut


Stopnja zahtevnosti: 
★★★★☆

Pripomočki, ki jih potrebujemo za delo:

- pekač za potico

- kuhinjska tehtnica

- strgalo

- kuhalnica

- primerna kuhinjska površina ali prt

- pečica

SESTAVINE ZA TESTO

  • 600 g moke
  • 40 g kvasa
  • 1 žlica mlačnega mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 120 g masla ali margarine
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 2,5 do 3 dcl mleka
  • nastrgana limonina lupina
  • žlička soli
  • moka za potresanje

SESTAVINE ZA NADEV

  • 300 g zmletih orehov
  • 1/8 l mleka
  • Nastrgana limonina lupina
  • Noževa konica zmletega cimeta
  • 3 žlice sladke smetane
  • 30 g surovega masla
  • 2 rumenjaka
  • 2 beljaka
  • 100 g sladkorja
  • 150 g sesekljanih orehovih jedrc
  • maščoba za pekač
  • 3 žlice sladkorja v prahu za posip

POSTOPEK PRIPRAVE: KORAK ZA KORAKOM

1. Rahlo ogreto moko stresemo v skledo. V sredino naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo malo mlačnega mleka, sladkorja in žličko moke s kupčka ter zmešamo s kvasom.

2. Testo za 15 minut postavite na toplo, da vzhaja.

3. Ko testo vzhaja, v novi posodi penasto vmešajte maščobo, rumenjake in sladkor.

4. Segrejte mleko – nekaj mleka prihranite, da ga boste pozneje po potrebi dodajali moki. V preostalo mleko stresite sol, rum in naribano limonino lupinico ter zmes iz maščobe (3. korak).

5. Iz vzhajanega kvasa, moke in pripravljene tekočine zamesimo rahlo testo. Po potrebi dodajamo prihranjeno mleko.

limonalimona
cimetcimet
poticapotica

6. Testo stepamo s kuhalnico tako dolgo, da se loči od posode, ga pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja.

7. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev.

8. Za nadev mlete orehe poparite z vrelim mlekom, dodajte drobtine, dišave, smetano, surovo maslo in rumenjake in pomešamo.

9. Iz beljakov stepemo sneg in ga previdno vmešamo v orehe.

10. Ko testo naraste za dvakratno količino, ga na z moko potresenem kuhinjskem prtu razvaljamo za prst debelo.

11. Namažemo z nadevom, potresemo s sesekljanimi orehi in zvijemo. Pri tem si pomagamo s prtom.

12. Model za potico premera 29 cm namažemo z maščobo. Vanj damo potico, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 70 minut.

13. Vzhajano potico postavimo v že ogreto pečico. Pri 220°C jo pečemo 75 minut.


Model vzamemo iz pečice in potico prevrnemo na kuhinjsko mrežo. Še toplo potresemo s sladkorjem v prahu.


Are Your Sure?

Exit