Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Recept: Orehova potica

recept orehova potica

Privoščite si sladke in tople praznike. Naj v vašem domu zadiši po okusni potici, ki bo razvajala goste, družino in prijatelje ter se popolnoma prilegala praznični dekoraciji.


Čas priprave: 140 minut

Čas peke: 75 minut


Sestavine

Za testo

  • 600 g moke
  • 40 g kvasa
  • 1 žlica mlačnega mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 120 g masla ali margarine
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 2,5 do 3 dcl mleka
  • nastrgana limonina lupina
  • žlička soli
  • moka za potresanje

Za nadev

  • 300 g zmletih orehov
  • 1/8 l mleka
  • Nastrgana limonina lupina
  • Noževa konica zmletega cimeta
  • 3 žlice sladke smetane
  • 30 g surovega masla
  • 2 rumenjaka
  • 2 beljaka
  • 100 g sladkorja
  • 150 g sesekljanih orehovih jedrc
  • maščoba za pekač
  • 3 žlice sladkorja v prahu za posip

Korak za korakom

limona
cimet

1. Rahlo ogreto moko stresemo v skledo. V sredino naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo malo mlačnega mleka, sladkorja in žličko moke s kupčka ter zmešamo s kvasom.

2. Testo za 15 minut postavite na toplo, da vzhaja.

3. Ko testo vzhaja, v novi posodi penasto vmešajte maščobo, rumenjake in sladkor.

4. Segrejte mleko – nekaj mleka prihranite, da ga boste pozneje po potrebi dodajali moki. V preostalo mleko stresite sol, rum in naribano limonino lupinico ter zmes iz maščobe (3. korak).

5. Iz vzhajanega kvasa, moke in pripravljene tekočine zamesimo rahlo testo. Po potrebi dodajamo prihranjeno mleko.

6. Testo stepamo s kuhalnico tako dolgo, da se loči od posode, ga pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja.

7. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev.

8. Za nadev mlete orehe poparite z vrelim mlekom, dodajte drobtine, dišave, smetano, surovo maslo in rumenjake in pomešamo.

9. Iz beljakov stepemo sneg in ga previdno vmešamo v orehe.

10. Ko testo naraste za dvakratno količino, ga na z moko potresenem kuhinjskem prtu razvaljamo za prst debelo.

11. Namažemo z nadevom, potresemo s sesekljanimi orehi in zvijemo. Pri tem si pomagamo s prtom.

12. Model za potico premera 29 cm namažemo z maščobo. Vanj damo potico, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 70 minut.

13. Vzhajano potico postavimo v že ogreto pečico. Pri 220°C jo pečemo 75 minut.

potica

Model vzamemo iz pečice in potico prevrnemo na kuhinjsko mrežo. Še toplo potresemo s sladkorjem v prahu.