Recept: Zimske sanje

recept medena pitarecept medena pita

Kateri okus vas spomnijo na božič? Če ste ljubitelji medu in čokolade, je medena pita prava izbira za vas. Kombinacija sladil bo ustvarila topel občutek, slaščica pa se bo podala na vsako adventno mizo. Z lepo okrašenim krožnikom ne boste potrebovali dodatnih namiznih dekoracij, okusov pa se bodo razveselili vsi gostje.


Sestavine

Za čokoladno-kavni biskvit

  • 125 g mehke margarine ali masla

  •  

    100 g sladkorja

  • ½ vrečke burbonskega vaniljevega sladkorja

  • 1 ščepec soli

  • 3 jajca (velikosti M)

  • 200 g pšenične moke

  • 25 g kakava v prahu, rahlo razmaščenega

  • 3 čajne žličke pecilnega praška

  • 6 žlic mleka

  • 4 žlice močne črne kave (ohlajene)

  • 100 g čokolade za obliv

Za nadev s češnjami in maskarponejem

  • 175 g maskarponeja

  • 150 g manj mastne skute

  • 40 g sladkorja

  • ½ vrečke burbonskega vaniljevega sladkorja

  • 1 ščepec soli

  • 4 žlice močne črne kave (ohlajene)

  • 150 – 175 g češnjeve marmelade

Za okrasitev

  • 100 g čokolade za obliv

  •  

    3 lepe češnje s peclji

  • 3 lističi jedilnega zlata, 4 x 4 cm

medmed

Korak za korakom

  1. Pečico predgrejte na 170 °C (ventilatorsko pečico na 150 °C). Pekač za kruh rahlo namažite.
  2. Mešanica za čokoladno-kavni biskvit: margarino, sladkor, vaniljev sladkor in sol v skledi z ročnim mešalnikom ali mešalnikom mešajte 5 minut z najvišjo hitrostjo, da dobite kremno in belo zmes. Umešajte še jajca, eno po eno, približno ½ minute z najvišjo hitrostjo. Dodajte moko, kakav in pecilni prašek ter vse na hitro zmešajte še z mlekom in kavo na srednji hitrosti. Čokolado sesekljajte na koščke in jo umešajte. Zmes prelijte v pripravljen pekač in jo z lopatko za testo poravnajte. Biskvit pecite na srednji rešetki približno 45-50 minut. Vzemite iz pečice in pustite, da se na rešetki za torte hladi 1 uro. Biskvit obrnite iz pekača na tortni krožnik in pustite počivati vsaj 4 ure.
  3. Mešanica za nadev s češnjami in maskarponejem: zmešajte maskarpone, manj mastno skuto, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Biskvit vodoravno prerežite na 3 dele. Spodnji del torte položite na tortni krožnik. Pokapajte z 2 žlicama črne kave. Maskarpone nabašite v dozirno vrečko z okroglim dulcem in polovico iztisnite v obliki črt (ki se morajo med seboj dotikati) na spodnji del biskvita. Češnjevo marmelado v majhnem loncu malo pogrejte. 1-2 žlici pokapajte po maskarponeju. Čez položite srednjo plast biskvita in nežno stisnite. Ponovite korak z nadevom. Na koncu namestite še vrhnji del biskvita z odrezanim delom obrnjenim navzdol in nežno pritisnite. Preostanek češnjeve marmelade z žlico premažite po vrhu in pustite, da steče čez rob. Torto postavite na hladno za vsaj 4 ure, po možnosti čez noč, da se napije.
  4. Okrasitev (po želji): grobo sesekljajte čokolado. 2/3 čokolade dajte v skledo iz nerjavečega jekla. Skledo postavite nad lonec z vročo vodo in čokolado mešajte z lopatko. Skledo umaknite z vroče vodne kopeli in umešajte še preostanek čokolade, da dobite obliv. ¾ obliva premažite na peki papir v debelini 1-2 mm in počakajte, da se strdi, nato nalomite na večje kose. Preostali obliv ponovno stopite in počakajte, da bo mlačen. Kose čokolade naložite na torto s pomočjo staljenega obliva, da se kosi med seboj sprimejo. Na koncu češnje oblecite v zlate lističe in jih s stopljenim oblivom pritrdite na vrh. Torto postavite na hladno za vsaj 30 minut.

Časovnica

  • 65 min PRIPRAVA
  • 115 min CELOTEN ČAS PRIPRAVE
  • (5 ur počitka po peki)
  • (4,5 ur počitka po pripravi nadeva in okrasitvi)
  • STOPNJA: 3-4 od 5

Are Your Sure?

Exit