1,2,3… naj naš bazen spet veselo zaživi!

naslovna-slika-bazeninaslovna-slika-bazeni

Pred vrati je pomlad, božajo nas topli sončni žarki in vedno višje temperature kar kličejo po tem, da uredimo tudi okolico doma. Če ste med tistimi srečneži, ki imajo v zavetju svojega vrta tudi bazen, potem prihaja pravi trenutek za pripravo vaše zvezde na dolgo in prijetno kopalno sezono.

Četudi ste za vaš bazen dobro poskrbeli pred zimo, pa se v obdobju prezimovanja v njem naberejo listje, smeti ter ostale nečistoče. Zato je potrebno temeljito spomladansko čiščenje, da boste lahko ponovno uživali v čarobnem objemu vode.

In če ne veste, kako se tega opravila lotiti, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih vam bo to zagotovo uspelo brezhibno urediti - v čim krajšem času in brez večjega napora.


7 korakov za pripravo bazena na kopalno sezono

Ne glede na vrsto bazena, priprava na kopalno sezono poteka bolj ali manj enako.

Če je bil vaš bazen pozimi prekrit, potem je seveda prvi korak, da odstranite pokrivalo. Očistite ga, posušite, zložite in pospravite do (upajmo) pozne jeseni.

Drugi izjemno pomemben korak je pravilen izbor ustreznih čistil in čistilnih pripomočkov, ki vam bodo zagotovili, da boste z njimi učinkovito očistili tako organsko kot anorgansko umazanijo. Organska umazanija so npr. prah, saje in maščobe, anorganska pa je vodni kamen. Če so se na stenah bazena naredile alge, jih je potrebno prav tako očistiti, preden se zasušijo. S tem bosta priprava na sezono in vzdrževanje bazena med sezono veliko lažja. Pri izbiri čistilnih sredstev je potrebno paziti, da ne bodo vplivala na kakovost vode kasneje, ko boste napolnili bazen.

Če je umazanija trdovratna, je bolje, da bazen očistite večkrat in postopoma, kot pa da uporabljate čistilne koncentrate. Za čiščenje uporabljajte posebne čistilne gobice za folije ali mehko ščetko za folijo. Pa še nekaj - raztopina čistila, ki ga nanesete na umazano površino, se ne sme posušiti.

Za čiščenje bazenskih sten in tal uporabite Planet Pool Grundreiniger, ki se učinkovito spopada z oblogami vodnega kamna. Ne škoduje plastiki, vendar odsvetujemo stik z materiali občutljivimi na kisline, kot so marmor in bazenske armature. Grundreiniger nanesite razredčenega z vodo glede na stopnjo nečistoče v razmerju 1:3 do 1:10 in dobro zdrgnite površino. Pustite učinkovati 5-10 minut, ponovno zdrgnite in temeljito sperite.

Maščobe in saje, ki so se nabrale na robu bazena, očistite s Čistilom za bazen Planet Pool. To čistilo učinkovito odstranjuje maščobe, saje in ostanke kozmetike. Gobo namočite s čistim ali razredčenim čistilom za bazen. Rob bazena najprej operite z vodo, nato pa ga zdrgnite z gobo namočeno v čistilo, pustite nekaj časa delovati in nato sperite s čisto vodo. Pri trdovratnih madežih po potrebi postopek ponovite.

Pomembno je, da za čiščenje bazena uporabljate izključno za to namenjena čistila in ne univerzalnih čistil za gospodinjstvo, ker bi to lahko vplivalo na zmanjšanje učinkovitosti sredstev za pripravo vode. Nekatere sestavine gospodinjskih čistil niso združljive s sredstvi za pripravo vode.

Za pripravo bazena na kopalno sezono, boste potrebovali tudi premaz proti algam Algicid.

Pri delu obvezno uporabljajte zaščitne rokavice in ostala predpisana sredstva za varno rokovanje ter pred pričetkom dela preberite navodila za uporabo.

Ko imate pripravljena ustrezna čistila in opremo za čiščenje, naj vaš tretji korak, dejansko čiščenje bazena, poteka takole:

  • Najverjetneje ste, glede na navodila proizvajalca bazena, pozimi v bazenu pustili nekaj vode. Če ste, potem z lovilno in talno mrežico poberite grobe nečistoče, da preprečite zamašitev odtoka;
  • Najprej očistite tisti del sten, ki so bile na suhem, saj se tam nabere največ umazanije.
  • Bazen popolnoma izpraznite, umazano vodo po čiščenju spustite iz bazena skozi talni odtok in pazite, da bo imela prost pretok in da ne bo zalila strojnice, da boste lahko učinkovito očistili obloge vodnega kamna in trdovratne nečistoče (Opozorilo: to ne velja za vgradne bazene, kjer mora biti zagotovljena stabilnost); če ste ob pripravi bazena na prezimovanje v vodo dodali sredstvo za prezimovanje, bo dele bazena, ki so bili pozimi pod vodo precej preprosto očistiti.
  • Ne pozabite očistiti tudi skimerjev in mask vseh ostalih vgrajenih elementov kot so luči, protitokovi, slapovi, masaže.

V četrtem koraku je bazen po čiščenju potrebno tudi dobro sprati, da bo voda neoporečna. Pred polnjenjem bazena vas čaka še peti korak – bazen poškropite s premazom proti algam Algicidom in počakajte, da se posuši.

Po prvih petih korakih je vaš bazen pripravljen na šesti korak – polnjenje s svežo vodo.

Za polnjenje bazena uporabite izključno vodo iz javnega vodovodnega omrežja. Ne uporabljajte vode iz studencev ali podtalnice, saj takšna voda vsebuje večjo koncentracijo kovinskih ionov, kar bi lahko povzročilo, da bi ob dodajanju sredstev za nego prišlo do reakcije in voda bi se obarvala rjavo ali zeleno.

Preverite, ali filtrirna naprava deluje brezhibno in po potrebi zamenjajte filtrirni pesek. Nato tedensko izperite filter/pesek ter po potrebi zamenjajte filtrirno kartušo!

Najprej uravnajte pH vrednost vode (pH vrednost vode vpliva na vse faktorje bazenske vode in naj bo vedno v idealnem območju med 7,0 in 7,6). Nato sledi osnovna dezinfekcija oz. sunkovito kloriranje. pH-vrednost vode tudi redno preverjajte in uravnavajte. Po polnjenju bazena dnevno, nato vsaj dvakrat tedensko ali pred dodajanjem dezinfekcijskih sredstev.

Spomladansko čiščenje in priprava bazena na novo kopalno sezono pa je tudi najboljši čas za sedmi korak - za zamenjavo morebiti poškodovanih delov bazenske opreme. Bazensko folijo in vso opremo med procesom čiščenja in priprave skrbno preglejte in po potrebi zamenjajte ali nadomestite, da bo vaš bazen lahko sijal celo kopalno sezono in vam nudil veliko sproščujočih trenutkov in veselja.

Are Your Sure?

Exit