Pravilna pH vrednost vode v bazenu

naslovna-slika-ph-vrednost-vode

pH vrednost bazenske vode je zakon! To si velja zelo skrbno zapomniti. Pravilna pH vrednost vode nam omogoča, da bodo dezinfekcijska sredstva sploh delovala. K osnovni opremi bazena sodi tester za merjenje pH vrednosti in vsebnosti klora v vodi ter sredstva za nego in vzdrževanje vode. 


Nasvet

Ko smo vodo natočili v bazen, preverimo pH vrednost. Ta nam pove, ali voda reagira kislo, nevtralno ali bazično. Običajno zmerimo pH vrednost s pomočjo priročnega merilca oziroma testerja. Nekaj prvih dni po napolnitvi bazena je potrebno preverjati pH vrednost dnevno, kasneje, ko se voda »umiri«, pa zadošča tedensko preverjanje.

Idealna pH vrednost v bazenski vodi se mora gibati med 7,0-7,4. Če je nižja od 7, je voda kisla, to pa povzroča korozijo kovinskih delov na napeljavah, toplotnem izmenjevalcu in filtru. Kadar pa je pH vrednost nad 7, pride do izločanja mineralnih snovi (bele obloge na bazenu), srbečice kože in pekočih oči. Prav tako pri povišani pH vrednosti dezinfekcijska sredstva delujejo z zmanjšano močjo, to pa privede do problemov pri vzdrževanju higiensko neoporečne vode.

pH vrednost vode uravnavamo s pH regulatorji. Običajno so v obliki granulata, ki ga raztopimo v vodi in vlijemo v bazen ali pa so v tekoči obliki. 


Are Your Sure?

Exit