Posebni žari

naslovna-slika-posebni-zari

Posebni žari so namenjeni pripravi jedi nad odprtim ognjem. Izdelani so iz kovine, kotlovne pločevine ali litega železa, ki se segreje na visoko temperaturo in jo dolgo časa ohranja. Površina za peko ali kuho je lahko prevlečena s higienskim emajlom, ki preprečuje sprijemanje hrane in omogoča lažje čiščenje.


Podpeka ali sač

Za pečenje hrane nad odprtim ognjem uporabljamo podpeko ali sač. Sokovi in vonji sestavin se pod pokrovom premešajo, kar končni jedi da značilen okus. Jed ostane sočna in ohrani aromo začimb. S podpeko lahko pripravimo celo vrsto jedi: od pečenk, piščanca, hobotnice, do kruha in pice.

Podpeko postavimo na sredino ognjišča in jo povsem obložimo in pokrijemo z žerjavico. Občasno preverimo, kako peka napreduje in po potrebi dodamo ali odstranimo žerjavico. 


Kotliček

Litoželezni kotlički so odliti iz enega samega kosa kovine, kar zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote po vsej površini. Tradicionalno jih uporabljamo nad odprtim ognjem, danes pa vse več nad plinskim gorilnikom, s katerim lahko povsem nadzorujemo in uravnavamo temperaturo.

Pri kuhanja v kotlu morate vzdrževati konstanten ogenj, enakomerno mešati vsebino, skrbno izbrati sestavine in začimbe in biti potrpežljivi, da se sestavine, meso, ribe, zelenjava fino podušijo, njihovi okusi premešajo in vonji razvijejo.

V kotličku lahko pripravimo enolončnice, značilne za številne nacionalne kuhinje: golaž, bograč, ričet, ribja juha in z malo domišljije še mnoge druge jedi »na žlico«. 


Pekač za kostanj

Kdo se ne bi veselil jesenskih darov narave, med katerimi ne sme umanjkati kostanj? Nad varno ograjenim odprtim ognjiščem spečemo dišeč kostanj za vso družbo, ki se je zbrala na zadnjem pikniku v letu.

Pekači in ponve za kostanj so narejeni iz močne pločevine, ki se ne zvija. Na dnu imajo luknjice, zaradi katerih se kostanj dobro zapeče.  Pred pečenjem kostanj navlažimo, potem pa mu prečno prerežemo lupino. Med pečenjem ga večkrat premešamo z leseno kuhalnico, tako da se dobro speče z vseh strani. Ko je pečen, ga zavijte v krpo, kjer se počasi ohladi in se ne izsuši. H kostanju se prileže tudi kozarec mladega vina. Dober tek!


Are Your Sure?

Exit