Spomladansko pospravljanje in čiščenje doma

naslovna-slika

Se generalnega pospravljanja lotevate spomladi? Počakajte na lepo vreme in se lotite pospravljanja, čiščenja doma in okolice.


Priprave na čiščenje

Najprej raziščite, kateri kotički in prostori vašega doma si najprej zaslužijo urejanje in čiščenje. Bakterije, ki se nabirajo v domu, so lahko razlog za slabost, alergije in vnetja.

  • Največ bakterij se skriva v kuhinji - v opremi za čiščenje.
  • Redno vzdržujte higieno straniščne školjke in dodatkov.
  • Če imate domače živali, tedensko čistite prostor za hranjenje. 

Priporočamo, da čistite le en prostor naenkrat. Izberite tistega, v katerega se boste po čiščenju najmanj vračali. Pospravljanje bo v prihodnje lažje, če boste za predmete in opremo v vašem bivališču določili, kje je njihovo stalno mesto.

Preden se lotite pospravljanja, si priskrbite vsa potrebna čistilametle, rokavice, vrečke za smeti.

slika-1

Sredstva za čiščenje naj bodo čim bolj naravna, kot so kis, limona ali ekološka čistila, ki so sestavljena iz popolnoma naravnih sestavin in so brez strupenih snovi.


Pospravljanje posameznih prostorov

S pospravljanjem začnite pri stropu in stenah, na katerih so se nabrale pajčevine, nato očistite visoke police in omare s krpo in šele potem nižje elemente.

Pospravljanje omar in oblačil

Prevetrite omare, preglejte oblačila in odstranite vsa, ki jih niste nosili vsaj dve sezoni. Razvrstite obleke, tiste, ki jih boste še nosili, pospravite za naslednjo sezono, kosi, katerih ne boste nosili več, podarite ali vrzite stran. Notranjost omare izpraznite in jo obrišite z vlažno krpo, na čiste police pa zložite garderobo. 

Zmešnjava v kuhinji

Če v shrambi in kuhinji že dolgo niste poskrbeli za reorganizacijo prostorov, iz vseh omar odstranite živila in posode ter jih očistite z vlažnimi krpami in s sesalcem.

Operite in posušite vso umazano posodo in odstranite vse, kar ne spada v kuhinjo. V omaricah preglejte, katerim živilom je pretekel rok, katera embalaža je prazna in razvrstite hrano glede na novejšo in starejšo.

V kuhinjskem prezračevalnem sistemu se nabirajo maščobne obloge, ki se sčasoma lahko primejo na stene in jih je težko odstraniti.

Redno pregledujte tudi kakovost hrane v hladilniku, predvsem sadje in svežo zelenjavo, pri pakiranih oblačilih pa bodite pozorni na rok uporabe. 

Spalnica in dnevni prostori

slika-2

Kavče in zofe dobro posesajte, žimnice v spalnici pa na vsake tri mesece obrnite na drugo stran. Otresite in posesajte odeje in blazine. 


Ko zaključujemo s čiščenjem, moramo prostore dobro prezračiti. V jutranjem času zračimo 20-30 min, v popoldanskem času pa po potrebi. Med zračenjem okna odpremo na široko, saj na ta način dosežemo dober učinek zračenja. Najhitreje pa prostor prezračimo s prepihom.

Ves prah in smeti, ki so ostale na tleh po čiščenju, posesamo s sesalniki, nato pa tla še pomijemo in naš dom bo zopet sveže zadihal.    


Pomembno

  • Za čiščenje stekla ne uporabljajte orodij z ostrimi robovi, temveč namenska čistila za steklo in mehke krpe.
  • Lesene površine čistite z mlačno vodo ali močno razredčeno milnico, nato pa nanesite zaščitne raztopine. 

Are Your Sure?

Exit