Kako zmanjšati porabo električne energije?

varčevanje

V gospodinjstvu je poraba električne energije precejšnja. Če želite z njo varčevati in tako zmanjšati račun, bodite pri nakupu gospodinjskih aparatov pozorni na to, kar sporoča energijska nalepka. Višji razred pomeni višji prihranek energije ter posledično manjši račun za elektriko in doprinos k bolj čistemu okolju. Res je, da so bolj varčni aparati dražji, ampak prihranek pri računu za elektriko razliko v ceni kmalu poplača. Največji prihranek pa lahko dosežete s pametnim načinom uporabe aparatov.


Pranje in sušenje perila

Pralni stroj spada med večje porabnike električne energije, saj porabi skoraj desetino vse porabljene energije v gospodinjstvu. Premišljena izbira aparata omogoča občutne prihranke elektrike in vode. Dobro izbiro predstavlja pralni stroj, ki porabi optimalno količino vode, elektrike in detergenta ob ustrezno izbranem programu ter dodatnih funkcijah pranja.

Prednastavitev, pametna senzorska tehnologija

Možnost pred nastavitve pričetka pranja do 24 ur omogoča pranje v nočnem času, ko je električna energija cenejša. Dodatno prednost predstavlja odlična izolacija, ki pralne stroje kvalificira v segment najtišjih - Super silent. Sistem za avtomatsko zaznavo količine perila, ki ga omogoča pametna senzorska tehnologija, uravnava količino vode in detergenta. S tem zagotavlja optimalne pralne učinke. Pranje perila s programi, ki zagotavljajo odlično oprano perilo že pri nižji temperaturi, tudi znatno prispeva k varčevanju.

 • Pri nakupu pralnega stroja izberimo takega, ki spada v razred varčnih porabnikov vode in električne energije, priporočamo takega, ki ima varčne programe pranja.
 • Perilo peremo le tedaj, ko ga je za poln boben. Sicer izberemo program za polovično naložen boben. Prihranek električne energije je tudi do 25 odstotkov.
 • Uporabljajmo energijsko varčne programe, za npr. normalno umazano belo bombažno perilo izberemo poseben program pri 60 stopinjah Celzija (razen tekstila za bolnike in dojenčke); pri tem prihranimo do 40 odstotkov električne energije.
 • Izberimo kakovostnejši pralni prašek, ki omogoča pranje perila pri nižji temperaturi.
 • Razen pri izredno umazanem perilu lahko predpranje izpustimo. Porabo električne energije tako zmanjšamo vsaj za 10 odstotkov.
 • Vključujmo stroj v času nižje tarife električne energije.
 • Z uporabo primernih kemičnih sredstev lahko sami preprečimo nastajanje vodnega kamna na grelnikih.
 • Pri pranju porabimo do 90 odstotkov električne energije za ogrevanje vode, čeprav lahko pri nižjih temperaturah enako učinkovito operemo skoraj vsa oblačila. Pranje pri 60 stopinj Celzija porabi samo polovico električne energije v primerjavi s pranjem pri 90 stopinj Celzija.

Popolna izraba energije in pralnega praška

Poseben program za pranje različnih tkanin v sorodni barvi (Mix); osvežitveni program (Jog-ging) ali hitri program (Quich wash) so posebej prilagojeni današnjemu načinu življenja in pomagajo varčevati energijo in čas. Enako velja tudi za program, ki omogoča enostavno likanje (Easy ironing). Napreden Eko sistem zagotavlja popolno izrabo pralnega praška. Precej energije lahko prihranite tudi če izpustite program predpranja, optimalno polnite stroj in upoštevate navodila o varčni uporabi stroja.


Dobro ožeto perilo – prihrani energijo

Tudi sušilnik perila porabi skoraj desetino električne energije v gospodinjstvu. Največji prihranek energije dosežete z dobro ožetim perilom. Nastavitev centrifuge pralnega stroja naj presega 1000 vrtljajev. Perilo ožeto s 1600 vrtljaji pa omogoča kar 30 odstotni prihranek energije v procesu sušenje. Priporočljivo je istočasno sušiti kose perila iz materialov s sorodnimi lastnostmi, saj se tako perilo najbolj enakomerno posuši. Bolje opremljeni sušilniki danes ponujajo pred nastavljene programe sušenja, ki glede na vrsto perila in na zeleno stopnjo suhosti optimizirajo čas sušenja, s tem pa tudi prihranek. Vnaprejšnja nastavitev pričetka sušenja tudi do 24 ur vam prinaša prihranke v času nočnega sušenja.


Kuhanje in pečenje

Učinkovitost steklokeramičnih kuhališč povečujejo razširjena dvojna ali trojna grela, ki omogočajo odlično prileganje velikosti posode. Dodatne prihranke pa lahko dosežete z izbiro indukcijskega kuhališča, ki omogoča večjo hitrost in moč ter zato zagotavlja profesionalno kuho. Dobrodošla lastnost varčevanja pri uporabi pečice je EcoClean emajl prevleka notranjosti pečice in pekačev, ki s svojo odbojnostjo poskrbi za enakomerno razporeditev toplote in učinkovitejše pečenje. Troslojna, temperaturno odbojna zasteklitev vrat pečice predstavlja odlično izolacijo saj toplota ostaja v notranjosti, hkrati pa zagotavlja visoko stopnjo varnosti, saj vrata ostajajo bolj hladna. Pečica, ki deluje na osnovi kroženja zraka, lahko zmanjša porabo energije do 15 odstotkov. Prihranke lahko dosežete tudi s pečenjem na treh nivojih hkrati (npr. drobno pecivo). 

Z energijo varčujete še posebej, če moč grelne plošče zmanjšate na minimum takoj, ko voda zavre. Priporočljivo je kuhanje z malo vode. Pri peki varčujete z energijo tako, da pečico izključite 15 minut pred koncem peke in čim manj odpirate vrata pečice, saj tako vsakič izgubite 20 odstotkov toplote.

Kratki namigi za varčevanje z energijo v kuhinji

 • Kuhalno ploščo izklopimo nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v plošči še dovolj akumulirane toplote, da hrano primerno skuha. Ko voda zavre, zmanjšajmo moč kuhalne plošče ali plinskega gorilnika do točke, ko voda še vedno vre. Električno pečico izklopimo približno 10 minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj toplega zraka, ki se jed speče do konca.
 • Kadar je le mogoče, uporabljajmo tako imenovani "ekonom lonec".
 • Količina vode za kuho naj ne bo po nepotrebnem prevelika.
 • Kuhajmo v pokritih posodah s pokrovi, ki dobro tesnijo.
 • Izbirajmo kuhalno posodo iz materialov, ki omogočajo dobro toplotno prevodnost in enakomerno porazdelitev toplote.
 • Velikost kuhalne plošče izberemo glede na premer posode. Če je majhna posoda na veliki plošči, je povsem neizkoriščen obod, od koder energija uhaja v zrak.
 • Pri starejših pečicah redno preverjajmo tesnjenje vrat. Kupujmo pečice z dobro izoliranimi stenami in večplastnimi stekli na vratih.
 • Vrat pečice ne odpirajmo po nepotrebnem, saj s tem znižujemo temperaturo v pečici in povečujemo porabo električne energije.
 • Če imamo v pečici na razpolago ventilator, ga čim pogosteje uporabljajmo, saj omogoča peko tudi pri temperaturi, ki je od 20 stopinj Celzija do 40 stopinj Celzija nižja.
 • Če je le mogoče, pecimo več jedi hkrati.
 • Za odtaljevanje zamrznjenih jedi raje uporabljajmo mikrovalovno pečico, če jo imamo na razpolago.
 • Jedi raje pogrevajmo na kuhalnih ploščah kot v klasičnih pečicah, še bolje pa v mikrovalovnih pečicah.
 • Poraba električne energije je pri novejših modelih pečic manjša, kar je rezultat toplotne izolacije, boljšega tesnjenja in večkratne zasteklitve vrat.
 • Za opekanje opečenih kruhkov porabimo v pečici trikrat več električne energije kot v opekaču, zato je ne uporabljajmo za pripravo manjših porcij.
 • Izkoristek navadnih električnih plošč je komajda 50-odstoten. Dosti boljše so avtomatske plošče in steklokeramične high speed plošče (halogenski grelniki), še bolj ekonomična pa je raba plinskih štedilnikov in steklokeramičnih indukcijskih plošč.

Hlajenje in zamrzovanje

Izberite hladilno zamrzovalni aparat z debelejšo izolacijo in zmogljivejšim kompresorjem. Sodobni elektronski modeli zagotavljajo stalen nadzor nad temperaturo in s tem obvladovanje porabe električne energije. Plastični predali v zamrzovalniku bolje zadržujejo nizko temperaturo v primerjavi s klasičnimi košarami, poleg tega jih je enostavneje čistiti in drobnarije ne uhajajo iz enega na drugo polico. Med posebne programe varčevanja sodijo še počitniški program Go'n'Save ter Eco. V nekaterih proizvodih najdete posebna akumulatorja mraza, ki ob izpadu električne energije podaljšata čas odtalitve aparata za 40 odstotkov. To zagotavlja tudi večjo varnost. Če ste pozabili popolnoma zapreti vrata, vas o tem v novejših modelih opomni alarm. 

Priporočljivo je, da ima prostor, kjer je zamrzovalnik, od 16 do 32 °C. Hladnejši prostor pomeni večji prihranek energije. Optimalna nastavitev temperature zamrzovalnika je -18° C, vsaka stopinja nižje zviša porabo energije za 5 odstotkov. Aparat mora biti dovolj odmaknjen od zidu. V zamrzovalnik in hladilnik nikoli ne dajajte toplih živil, ampak jih prej ohladite na sobno temperaturo. Vrata odpirajte čim bolj poredko. Poskrbite za redno odtajevanje oblog ledu in ivja v zamrzovalniku.


Hlajenje in gretje prostorov

Sodobna klimatska naprava poleti prostor hladi, pozimi pa greje. Tak način ogrevanja je najcenejši, saj lahko klimatska naprava deluje tudi kot toplotna črpalka.

Pri izbiri klimatske naprave imejte v mislih predvsem velikost prostora, pa tudi prepustnost toplote skozi stene, število ljudi, ki se gibajo v prostoru in prisotnost toplotnih izvorov zaradi delujočih električnih naprav. 

Odločiti se morate, če boste prostore hladili s posameznimi napravami ali pa s centralno klimatsko napravo. S slednjo lahko v večjih stavbah privarčujete tudi do 50 odstotkov toplotne energije, hkrati pa zagotavljate vlažnost in čistost zraka, kar omogočajo v centralno klimatsko napravo vgrajeni filtri.


Gretje vode

V gospodinjstvih so najbolj znani električni grelniki vode, ki so tudi ekološko najprijaznejši in energijsko najcenejši način segrevanja vode. Pri nakupu grelnika bodite pozorni na optimalno razmerje med izbrano temperaturo vode in porabo električne energije. Izberite grelnik, ki ima majhno porabo energije, dodatno izolacijo za zmanjšanje toplotnih izgub in dolgo življenjsko dobo. Nastavite ga na ekonomično delovanje, kar bo ogrelo vodo na 55 in 60 °C.


Razsvetljava

 S kratkimi namigi privarčujte pri uporabi razsvetljave v hiši ali stanovanju.

 • Najvarčnejša je ugasnjena žarnica, zato luči ugašajmo povsod tam, kjer jih ne potrebujemo. Uporabljajmo varčne žarnice. Porabijo štirikrat manj električne energije kot navadne z žarilno nitko in trajajo vsaj desetkrat dlje.
 • Porabo električne energije uravnavamo z domišljeno razporeditvijo luči. Prostori, v katerih se podnevi najdlje zadržujemo (kuhinja, dnevna soba), naj imajo okna obrnjena proti jugu oziroma zahodu.
 • Delovne površine, na primer pisalna miza in kuhinjski pult, naj bodo čim bližje okna.
 • Kletne prostore uporabljajmo le za kratkotrajne dejavnosti, da je bivanje v njih čim krajše.
 • Pravilna razporeditev svetil močno vpliva na porabo električne energije.
 • Pri novogradnjah načrtujmo razporeditev tako, da bo v prostore prišlo čim več dnevne svetlobe.
 • Zavese na oknih naj bodo tanke in prosojne.
 • Odvečne svetlobe se raje znebimo z dodatnimi senčili.
 • Potrebe po svetlobi so odvisne od velikosti in oblike sobe, barve sten in pohištva.
 • Temnejše prostore pobarvamo svetlo in tako zmanjšamo potrebo po osvetlitvi.
 • Velike in visoke omare razporejajmo čim dlje od okna, da nam po nepotrebnem ne jemljejo svetlobe. Prašne žarnice svetijo slabše. Kadar pri delu potrebujemo močnejšo svetlobo, raje uporabimo namizno svetilko, kot da po nepotrebnem močno osvetljujemo celoten prostor.
 • Svetloba, ki jo daje svetilka, je odvisna tudi od oblike svetilke. Več svetlobe dobimo iz odprtih in prosojnih svetilk.

Are Your Sure?

Exit