Notranja osvetlitev

naslovna-slika-notranja-osvetlitev

Vsak element v prostoru doprinese k njegovemu končnemu izgledu. Zato lahko s pravilno izbiro različnih dodatkov, tudi svetil, pozitivno vplivamo na ambient. Enako velja tudi v nasprotnem primeru – z napačno izbiro svetila lahko še tako lepo urejen prostor pokvarimo. Svetila morajo namreč odražati prostor, a hkrati ne smejo zasenčiti njihovega dizajna.

Včasih je za opremljanje prostora ustrezno najeti notranjega oblikovalca. Ti so podkovani, da hitreje pridejo do boljših in zanimivih rešitev, hkrati pa v prostoru najdejo element in primerno izpostavijo njegove prednosti. Ker pa je to dodaten strošek, ki si ga velikokrat ne moremo privoščiti, ali preprosto želimo narediti sami, smo za vas pripravili vse pomembne informacije, ki vas bodo vodile do popolne ureditve prostora.


Delitev svetil

Svetila na prostor in tudi nas same vplivajo s svojo obliko kot tudi svetlobo, ki jo oddajajo. Načeloma naj bi veljalo, da je dobro, če je osvetlitev zasnovana na več virih in tipih svetil. S tem se učinki vsakega svetila združijo, hkrati pa lahko oblikujemo različne ambiente.

Grobo se svetila delijo v štiri skupine:

  • osnovna osvetlitev : To je vir svetlobe, ki se uporablja za vsakodnevno uporabo. Njena lastnost je enakomerna in intenzivna osvetlitev prostora. Po navadi z njo ne pridobimo izrazitih senc in kontrastov med osvetljenimi in neosvetljenimi predmeti.

  • namenska osvetlitev : Uporablja se za osvetlitev manjših delov prostora. Te osvetli močneje ali pa omogoči direktno osvetlitev na izbrano delovno področje. 

  • poudarjena osvetlitev : Ta osvetlitev izpostavi umetniške detajle v prostoru.

  • ambientalna osvetlitev : Nanjo vpliva namembnost prostora, ki določa potrebo po količini svetlobe v njem. Ta je velikokrat umirjena in pridušena. Glede na svojo funkcijo je nasprotje osnovni osvetlitvi, saj ta tip osvetlitve ustvarja sence in kontraste med različno osvetljenimi predmeti. 
slika-1
Z uporabo vseh elementov svetlob se ustvarita harmonija in ravnovesje v prostoru.

Z ambientalno svetlobo do dobrega razpoloženja

V prostoru uporabite ambientalno svetlobo in si ustvarite boljše vzdušje, polepšajte prostor, hkrati pa v njem poudarite elemente, za katere želite da izstopajo.

Z ambientalno svetlobo boste dosegli dekorativnost prostora, saj v svojem oddajanju svetlobe zajema obliko svetilke in jo uporabi za poseben učinek senc. Vsaka osvetlitev, ki ni funkcionalna, je ambientalna osvetlitev. Njena glavna naloga je sooblikovanje prostora in ustvarjanje vzdušja. Večinoma se zato uporablja toplo belo barvo, odločite pa se lahko tudi za barvno svetlobo. 

To ni tip svetlobe, na katerega bi mogli biti neprestano pozorni, da ga ugašamo, ko ga ne potrebujemo. Pač pa je lahko vključen neprestano, vendar bo največji učinek v času, ko v prostoru ni toliko dnevne svetlobe.

slika-2

Za ambientalno svetlobo so primerna vsa svetila in sijalke (žarnice). Predvsem je bolj pomembno, kam jo postavimo ter kakšna je njena svetilna moč glede na prostor. Po večini so to svetila manjših svetilnih jakostih – stoječa svetila s senčnikom, vgradna svetila ob stenah, namizna svetila, …

Ambientalno svetlobo je možno uporabiti v vseh bivalnih prostorih. Primerna je tudi za kuhinjo, če je le ta povezana z jedilnico ali dnevno sobo. Tudi v kopalnico lahko prinese prijetno vzdušje. 


Kakšno svetilo izbrati

Pri opremljanju prostora z novimi svetili je glavno vprašanje kako bi svetila vključili v ambient prostora, torej kje bo vir svetlobe. Odgovorite si tudi na naslednja vprašanja:

  • Katere vrste svetil bodo v prostoru? Namizna, stropna, lestenci?

  • Kam želite, da potuje svetloba? Proti stropu ali v smeri tal?

  • Želite čim bolj razsvetliti prostor ali bi radi z njimi ustvarili tudi zanimive sence?

Za dodatno osvetlitev se odločite lahko tudi za talna svetila. Predvsem premislite, kaj boste v dotičnem prostoru počeli – bo ta namenjen za spanje, učenje, kuhanje, shranjevanje ozimnice… Vsak opravek zahteva drugačno svetlobo, zatorej potrebuje drugačne tipe svetil in sijalk. Bistvo pri izbiri svetil je ustvariti ravnotežje med kakovostjo osvetlitve in izgledom.


Barva in svetloba

Pri izbiri svetil se osredotočite še na njegovo barvo in svetlobo. Različne vrste in moči žarnic v celoti spremenijo temperaturo svetlobe.

Pri tem ne smemo zanemariti varnosti v prostoru.

Vsako svetilo ima namreč priporočeno maksimalno jakost sijalke, ki jo je možno uporabiti v dotičnem svetilu. Sijalka s premočno jakostjo lahko poškoduje svetilo. 

Kuhinja in kopalnica potrebujeta funkcijo za večjo osvetlitev, v jedilnici, dnevni sobi in spalnici pa nam zadostuje manjša količina svetlobe oz. temnejša osvetlitev.

Z barvami spreminjamo prostore v našem domu, z njimi poživimo prostor, mu damo energijo in spreminjamo razpoloženje. 

slika-3

Are Your Sure?

Exit