Osvetlitev prostorov v hiši

naslovna-slika-osvetlitev-prostorov

Včasih so prostore v stanovanju osvetljevali s svetilkami, ki so bile montirane v center stropa posameznega prostora. Danes pa se je način osvetljevanja prostorov močno spremenil. Namreč osvetlitev nima več samo primarne funkcije – osvetlitev prostora, ampak se od nje pričakuje še nekaj več: več svetlobe na zahtevanih površinah, vtis toplejšega prostora, kakor tudi, da se z igro svetlobe doseže skladnost ureditve prostora, da dosežemo boljše vzdušje v posameznem prostoru. 

Pravijo, da je nekoliko bolje »pretiravati« s svetili v prostoru, saj je te še vedno možno ugasniti, če nas v času daljših dni (torej poleti) motijo. Ne pozabite, da če tudi imate v prostoru okna, te svetlobe pozimi ne bo.


Kuhinja

Zahvaljujoč raznovrstnosti svetil in žarnic prehaja osvetlitev v sožitje z ostalimi dekorativnimi elementi v stanovanju (barvo tapet oz. sten, talnimi oblogami, pohištvom, rastlinjem, slikami). Vsakdo lahko po lastni domišljiji kreira svoje originalne efekte. Še vedno pa velja, da je najboljša dnevna svetloba, zato jo izkoristimo do popolnosti. 

Kuhinja naj bi sama po sebi predstavljala vir toplote zaradi središča pripravljanja jedi. Zatorej naj bo tudi osvetlitev taka. Če je svetloba prijetna, mehka in topla, potem daje kuhinji vzdušje domačnosti. Kar jo povezuje z jedilnim delom kuhinje ali jedilnice. 

Kuhinja je lahko kot ločen prostor, kjer se samo pripravlja okusne jedi, lahko pa je v sklopu kuhinje tudi jedilni del oz. jedilnica. Kjer je prisotna slednja opcija, je velikokrat napačna miselnost, da se v kuhinji jé in zato ne potrebujemo pretirane svetlobe, da je dovolj minimalna osvetljenost.

Vendar temu ni tako, kuhinja je prostor, kjer imamo med pripravo hrane opravka s številnimi pripomočki, aparati, ki lahko povzročijo različne poškodbe ob slabi vidljivosti in nepravilni uporabi.

V tako načrtovanem prostoru je priporočljiva namestitev splošnega vira svetlobe, katerega prižgete ob vstopu vanj. To je po navadi stropno viseče svetilo nad jedilno mizo, hkrati pa osvetli cel prostor.

slika-luc

Ne pozabite tudi na gospodinjstvo, ki pa za delo v kuhinji potrebuje dobro osvetljene delovne površine (pult, štedilnik, pomivalno korito). Pulti za pripravo jedi morajo biti osvetljeni tako, da osvetljava ne slepi oči, ampak je usmerjena samo na delovno površino. Takšen način osvetlitve boste dosegli z LED trakovi, ki jih je možno vgraditi. Če te možnosti nimate, potem si nad delovno površino v strop pozicionirajte vgradne ali nadgradne svetilke, ki imajo usmerjeno svetlobo. Pomembno je, da ima vsaka od montiranih svetilk svojo stikalo, da ne bodo gorele vse hkrati, kadar to ni potrebno. Pri izbiri nape poiščite in se odločite za tako, ki ima luči že vgrajene. 


V kolikor imate vhod iz kuhinje v shrambo ali pa je shramba za živila samo večja zidna omara, vam priporočam prižiganje svetilke v kombinaciji z odpiranjem vrat. Posebno stikalo ob vratih bo poskrbelo, da se bo luč prižgala avtomatično in ob odhodu ne boste skrbeli ali ste luč ugasnili. V kolikor to ni mogoče, potem naj ima vsaj stikalo za vklop luči indikacijsko tlivko, ki vizualno opozarja, da je luč prižgana.

Na splošno je za kuhinjo priporočljivo izbrati razpršeno svetlobo, ki osvetli celoten prostor, pri tem pa ne ustvarja senc. Nad kuhinjski otok postavite visečo svetilko, ki bo poživela celoten prostor. Da se bo kuhinja povezovala z jedilnico ali jedilnim delom v kuhinji, uporabite podobno visečo svetilko tudi nad jedilno mizo. 


Jedilnica

Središče jedilnice je seveda miza. Čeprav v veliko slovenskih domov jedilna miza ni samo to, ampak hkrati predstavlja še igralno, delovno in študijsko površino, pa naj bo svetloba vseeno zasnovana za primarno dejavnost.

Glavno svetilo jedilnice je zatorej svetilka nad mizo, ki je običajno viseča. Načeloma je njena pozicija odlična pri 60 do 70 cm od površine mize. Vendar upoštevajte tudi na obliko luči, če je ta bolj odprte narave nam kaj hitro lahko sveti v oči.

Svetilo naj bo nameščeno na sredino mize, saj boste le tako dosegli enakomerno osvetlitev celotne površine mize.

Oblika, velikost in moč viseče svetilke so odvisni od oblike in velikosti jedilne mize, posledično pa tudi prostora.

  • Nad kvadratno ali okroglo mizo sodijo svetilke okroglih zaobljenih oblik večjih dimenzij ali manjša svetila, ki so s stropa spuščene na sredino mize.

slika-luc-jedilnica
  • Nad podolgovato mizo pravokotnih in ovalnih oblik, sodijo linijska svetila. 


Dnevna soba

V dnevni sobi, kjer se največkrat gleda televizijo, naj ne bi smeli pozabiti na namensko svetilko s "televizijsko žarnico". Ta je postavljena za, nad ali ob televizor. To je seveda odvisno od oblike svetila in usmerjenosti snopa svetlobe. Namen takšnega tipa svetil je, da televizije ne gledamo v pretemnem prostoru, saj je to za oči zelo utrujajoče.

Prav tako je v dnevni sobi nepogrešljiva talna stoječa svetilka, običajno postavljena za fotelj, zofo ali kavč, ki nam osvetljuje časopis ali knjigo pri branju. Priporočljiva višina svetilke je med 1,2 in 1,6 m. 

Dekorativna namizna svetilka v kotu, ob telefonu ali na klavirju ima svoj čar ob družinskih večernih klepetih. S svojo nevsiljivo svetlobo deluje pomirjujoče in urice ob takšni razsvetljavi so v hitrem vsakodnevnem tempu več kot potrebne.

slika-dnevna-soba

S posebnimi reflektorskimi svetilkami, poudarimo specifičnosti v sobi kot so oboki, kipi, slike, niše ali zanimive lončnice. V sodobno opremljenih stanovanjih niso odveč niti reflektorji na tirnicah, montirani na stropu ali steni. Njihova največja odlika je ta, da že z majhnim premikom usmeritve reflektorja spremenimo svetlobni efekt. To pa pomeni drugačnost prostora.

Osvetljevanje zimzelenih kotičkov dnevne sobe je prav poseben užitek za tiste, ki se navdušujejo za tovrsten konjiček. Posebej v zimskem času, ko je narava bolj skopa s svetlobo, je priporočena svetilka, ki se jo pritrdi na strop (in spustiti nad rože) ali pa na steno. To je svetilka z žarnico, ki oddaja posebej veliko modre in rdeče svetlobe, kateri sta za rastline življenjsko pomembni. Pod takšno svetlobo uspevajo rastline v vseh letnih časih enako dobro. 

Zavese so obvezna dekoracija vsake dnevne sobe. Še posebej pa pridejo do izraza, kadar levo ali desno ob okensko polico navpično montiramo cevasto fluorescenčno svetilo. Pomembno je, da je pritrjen senčnik tako, da je okno tudi ponoči "izvor" svetlobe. Tudi v tem primeru je dovoljeno igranje z različnimi barvami. Rdeča, zelena, modra in rumena so najpogostejše. 


Kopalnica

Ker je kopalnica prostor v katerega stopimo na začetku in na koncu dneva. Torej v zimskem delu leta po navadi nima več vira dnevne svetlobe. Zatorej potrebujemo ustrezno osvetlitev prostora.

Za urejanje izgleda pred ogledalom potrebujemo dobro osvetljeno ogledalo, ki je v višini obraza. Luči ne smejo svetiti v oči, se odsevati v ogledalu, ampak morajo prostor enakomerno osvetliti. Luči naj ne ustvarjajo slepeče svetlobe ali ostrih kontrastov. Mehki prehodi se ustvarijo z indirektno svetlobo, ki jo je mogoče pridobiti s pomočjo LED trakov ali fluorescentnih sijalk.

Jakost sijalke mora zagotavljati dovolj intenzivno razpršeno svetlobo, ki pa ne sme prihajati iz enega vira. Svetloba naj se razprši iz več virov, ki so tudi pozicionirani na različnih delih kopalnice. Ti omogočajo enakomerno osvetlitev našega telesa in tako na njem ne ustvarja nepotrebnih senc. 


Spalnica

V spalnici je potrebna dobra splošna svetloba za oblačenje, saj imamo garderobne omare največkrat v spalnici. Pri tem je smiselno, da je svetloba indirektna, kot takšna je mehkejša za oko. Zato je optimalna izbira lestenec.

Neizogibni sta tudi posteljni svetilki, ki omogočata branje v postelji. Montirani naj bi bili dovolj visoko, saj nam morata osvetljevati knjigo tako, da si pri tem ne mečemo lastne sence roke ali glave na bralno površino. Prav slednje je največkrat napaka pri postavljanju luči za branje. Svetilki naj bosta montirani na sredino stene med obema ležiščema. Z usmerjenim snopom svetlobe lahko nemoteno beremo na levi ali desni strani svoje polovice postelje. Najpomembnejše pri tem pa je, da tako posteljna svetilka ne sveti partnerju v oči, če seveda spimo na dvojnem ležišču.

Opisani lučki nadomeščata nekdaj zelo želeno tako imenovano nočno lučko, ki je stala na nočni omarici. Običajno je bila stoječa s prosojno obrobo iz blaga, opalnega stekla v obliki zvončka ali krogle, ki je imel velik dekorativni učinek. Zaradi prej opisanih razlogov jo odsvetujem pa četudi za ceno lepote spalnice. Tudi pri sodobnejših spalnicah, ki nimajo več klasičnih nočnih omaric se takšne svetilke opušča. Za intimnejšo razsvetljavo je bolje uporabiti stoječo svetilko, ki izseva samo indirektno ali pol indirektno svetlobo. Pazite le, da ima ta dovolj dolg kabel, saj je v spalnici po navadi manj vtičnic kot drugod po stanovanju. 


Otroška soba

Otroška soba je spalnica in igralnica v enem, zato se je tu priporočljivo izogniti eksperimentiranju z lučmi.

Centralna luč naj bo pozicionirana na sredini sobe. Za to lahko uporabite stropno (visečo) svetilo. Ob nakupu plafonjere, naj bo le ta bela, mat ali prosojna.

Ker je potrebno ponoči večkrat kontrolirati otroka, mu dati zdravila ali podobno, je odlična izbira lučka za nočno razsvetljavo, ki se enostavno vtakne v vtičnico. 

Takšna lučka oddaja ravno dovolj svetlobe, da se vidijo vsi predmeti.

V kolikor pa otroka takšna bela svetloba moti ali pa nimate vtičnice na primernem mestu uporabite lučko za nočno razsvetljavo, katera oddaja pomirjujočo rdečo svetlobo in ne moti spanja otroka. 

slika-luc-otroska-soba

Stopnišče

Stopnišče je del prostora, kjer je njegova osvetlitev v večini primerov nepravilna. Namreč v glavi imamo, da je to del, kjer se malo časa nahajamo, »gremo samo mimo«. Zaradi nivojskih sprememb, so stopnice velikokrat vzrok nesreče, prav zaradi slabega zaznavanja prostora oz. percepcije. Zato naj bodo stopnice vedno dobro osvetljene. Priporočljivo je, da vir svetlobe prihaja s strani, torej se odločite za stenska svetila. S pomočjo sence je možno dobiti vtis za globino prostora. Če pa se vseeno odločite za viseče svetilo, pa naj ima ta intenzivno svetlobo, torej dovolj močno sijalko oz. žarnico. Če so stopnišča zelo malo v uporabi pa je priporočljiva namestitev IR stikal, ki prižgejo luči takoj ko stopimo v prostor. IR stikalo mora pokrivati ves prostor. 


Predsoba, veža

Predsoba je prvi prostor v hiši ali stanovanju, v katerega stopijo naši gostje. Zato je priporočljivo, da je ta svetel kot dobrodošlica vsakomur, ki vstopi.

Uporabite več reflektorskih žarometov – spotov na loku ali podobnem. Taka svetila je možno poljubno usmeriti na dele prostora, ki so največkrat v uporabi.

Hodnik

Hodnik je prehodni del hiše ali stanovanja med prostori, zato iz vidika osvetlitve nima posebnih zahtev. 

Priporočljivo je, da izberete srednje intenzivno svetlobo, ki bo oblažila prehod iz prostora v prostor ne glede na to ali je tam svetloba šibka ali močna. Smiselno je namestiti reflektorsko razsvetljavo. Svetilo naj ima možnost prižiganja in ugašanja ob vseh vratih na hodniku.

slika-luc-veza

Klet

Glede osvetlitve v kleti ni nobenih posebnih zahtev ali priporočil. To je lahko vlažen ali prašen prostor, zato je priporočljivo namestiti eno ali več (glede na velikost kleti) ladijskih svetilk. Takšna svetila imajo tudi zaščitno mrežo proti mehanskim poškodbam, ki prepreči poškodbo svetilke ob ponesrečenem udarcu z orodjem, smučmi… 

Are Your Sure?

Exit