Razsvetljava v kopalnici

razsvetljava v kopalnici

Čeprav v kopalnici preživimo malo časa, pa je zmotno misliti, da potemtakem ne potrebujemo močne in ustrezne razsvetljave. Kopalniška razsvetljava se običajno deli na dva dela:

 • na splošno (ta razsvetljuje prostor),
 • na lokalno (nad ogledali).

Splošna razsvetljava

Za splošno razsvetljavo običajno služi plafonjera, ki je pritrjena na stropu ali na steni kopalnice in daje dovolj svetlobe za običajna opravila. Seveda je to samo ena od možnosti, ki je odvisna od velikosti, opremljenosti in potreb. Druge najpogostejše možnosti so vgradne halogenske svetilke, stenske in tudi viseče svetilke. Pri vseh je pomembna pravilna montaža, tako da je njihov odsev, ko se gledamo v ogledalo, čim manjši. Priporočljiva je uporaba svetilke z zastrtimi oz. pokritimi izvori svetlobe z matiranim steklom.


Lokalna razsvetljava

Zelo pomembna je pravilna razsvetljava ogledala. Svetloba mora biti enakomerna razpršena po celem obrazu, glavi, kar je zagotovljeno le, če prihaja z vseh strani. Pri tem je treba paziti, da ne pride do bleščanja in da ohranja naravno barvo kože.

Načini za boljšo lokalno osvetlitev

 • več točkastih izvorov svetlobe nad ogledalom
 • cevaste svetilke, pritrjene nad ogledalom, najbolje po celi dolžini ogledala
 • več točkastih izvorov levo in desno ob ogledalu

Razporeditev svetil

Če so svetilke v neposredni bližini kabine za prhanje, jakuzija ali kopalniške kadi, je zaradi varnosti potrebno uporabiti svetilke na 12 V napetost.

Na ta način se prepreči možnost neželenih nesreč. Pri montaži kakršne koli svetilke v neposredni bližini kopalne kadi ali česa podobnega (zunaj prepovedanega območja montaže) je potrebno paziti, da se uporabi svetilka z ustrezno povišano zaščitno stopnjo.

Zelo pomembno je, da so vse svetilke, ki imajo kovinske dele, priključene na zemeljski vodnik, kakor tudi, da se uporablja ustrezno in predpisano zaščitno diferencialno stikalo (FID).

Stopnja zaščite svetil v kopalnici

Glede na stopnjo zaščite preverite, katera svetila izbrati za nameščanje v kopalnici.

 • Cona 0: območje znotraj kadi ali prhe. Svetila v tem območju morajo biti nizke napetosti (največ 12V) in s stopnjo zaščite vsaj IP67.

 • Cona 1: prostor nad kadjo do višine 2.25 m od tal. V tem območju je potrebno izbrati svetila s stopnjo zaščite vsaj IP44. Svetila morajo biti varovana z zaščitnim stikalom na diferenčni tok 240V 30mA (FI stikalo).

 • Cona 2: območje razteza 0,6 m izven oboda kadi do višine 2,25 od tal. V tem območju je potrebno izbrati svetila s stopnjo zaščite vsaj IP44. Upoštevajte tudi območje v polmeru 60 cm od vsake pipe umivalnika za cono 2.

 • Cona 3: kjerkoli zunaj con 0, 1 in 2 (za katere veljajo posebne omejitve) in kjer ni verjetnosti vodnega curka. Cona 3 ne zahteva posebne stopnje IP zaščite.

Če obstaja verjetnost curkov vode, morajo vse električne naprave iz con 1, 2 ali 3, ustrezati stopnji zaščite najmanj IP65.


Okrasna svetila

Če imate dovolj prostora, si lahko privoščite dekorativna svetila. Z visečimi svetili ambient deluje bolj luksuzno, lestenec pa lahko namestite celo nad prostostoječo kad, a pri tem pazite na ujemanje z drugimi dodatki v prostoru. Priporočamo, da se izogibate svetilom z obarvanim steklom, saj popačijo vašo podobo v ogledalu.


Ali ste vedeli …

 • da imajo navadne žarnice imajo zelo majhen svetlobni izkoristek, saj se manj kot 10 % električne energije pretvori v koristno svetlobo, preostanek pa v toploto. Zato jih je smiselno zamenjati z varčnimi.
 • da varčne sijalke lahko dajejo bolj belo svetlobo kot navadne žarnice, njihova življenjska doba pa je 10-krat daljša od navadnih žarnic.
 • da pravilna razporeditev svetil pomembno vpliva na porabo električne energije.

Are Your Sure?

Exit