Vrste žarnic

naslovna-slika-zarnice

Sijalke so nujen del opreme v odprtih in zaprtih prostorih, saj skrbijo za primerno osvetlitev. Poznamo več vrst sijalk, ki se razlikujejo glede na moč svetlobe, ekološko noto in izgled, namenjene pa so za različne prostore in namene osvetlitve.

Če želite kakovostno osvetliti vsak prostor vašega doma in zunanjost, preberite nasvete o izbiri sijalk, ki pomembno vplivajo tudi na vaše razpoloženje. 


LED sijalke

LED sijalke odlikuje dolga življenjska doba do 100.000 ur, kar pomeni 11 let neprekinjenega delovanja. To si najlažje predstavljate tako: če imate LED žarnico prižgano 8 ur na dan, bi potrebovali približno 20 let, preden bi jo morali zamenjati. Dolga obratovalna doba pomeni, da z eno LED sijalko prihranimo material in čas za izdelavo 25 klasičnih žarnic. LED sijalke se od običajnih razlikujejo tudi po tem, da približno 80 % električne energije pretvorijo v svetlobo, ostali del pa se spremeni v toploto, medtem ko je pri običajnih obratno. Poleg tega so tudi ekološko prijazne, saj ne vsebujejo strupenih kemikalij kot običajne fluorescentne sijalke. 

Mogoče jih je 100 % reciklirati, hkrati pa so izdelane iz trpežnih sestavnih delov, odpornimi proti udarcem, vibracijam in zunanjim vplivom.

Dodatno ekološko noto jim daje tudi dejstvo, da LED osvetlitev proizvaja malo infrardeče svetlobe in je skoraj brez UV emisij. LED svetloba je primerna za blago in materiale, ki so toplotno občutljivi, prav za to pa so pogosta in zaželena vrsta osvetljave v galerijah, muzejih, arheoloških najdiščih in podobno.

LED svetila lahko uporabljamo tako v zunanjih kot notranjih prostorih, prav tako pa jih lahko po želji vklapljamo in izklapljamo brez večjega vpliva na življenjsko dobo. Pomembna prednost LED sijalk je, da imajo regulator vhodne napetosti in niso občutljive na prenapetost omrežja, kar so največkrat razlogi za odpoved žarnice ali njen kratek rok delovanja. 

slika-led-sijalke

Halogenske sijalke

Halogenske sijalke so izboljšana različica navadnih sijalk na žarilno nitko. Volframovo nitko obdaja bučka iz kremenčevega stekla, ki je napolnjena z žlahtnimi plini (kripton, ksenon) in s halogeni (fluor, klor, brom, ...). Elementi dodani plinom omogočajo, da se volframova nitka obnavlja, zato je življenjska doba teh sijalk daljša.

Porabijo skoraj 25 % manj energije kot klasične sijalke, njihovo izžarevanje toplote pa je 30 % manjše. Halogenske sijalke odlikuje širše področje uporabe, manjša dimenzija in svetloba, ki je zelo podobna dnevni. Slabe stran halogenskih sijalk pa so višja nabavna cena. Praviloma se nameščajo samo v optični sistem, regulacija svetlobnega toka pa ni priporočljiva, saj občutno zmanjšuje življenjsko dobo žarnic. 


Fluorescenčne sijalke

Revolucionarno novost v razvoju žarnic so fluorescenčne žarnice oz. sijalke, ki ne oddajajo svetlobe z žarčenjem, ampak s sevanjem. Energetsko so izredno učinkovite, svetlobni izkoristek je v primerjavi s klasičnimi žarnicami 5-krat boljši, življenjska doba pa do 10-krat daljša. Ker porabi večino energije za sevanje, se seveda bistveno manj greje. Navoji žarnic so enaki kot pri klasičnih, zato je uporabna za večino svetilk. Nekajkrat višja cena varčnih žarnic v primerjavi s klasičnimi se po nakupu relativno hitro povrne. 


Varčne sijalke

Varčna sijalka ima v primerjavi z običajno sijalko daljšo življenjsko dobo in porabi precej manj elektrike, polovico energije pa pretvori v svetlobo.

Prednosti varčnih žarnic so nizka poraba energije, manjši stroški, manjša toplotna izguba in daljši rok trajanja.

Ob pritisku na stikalo tok elektronov vzbudi pare živega srebra, ki oddajajo nevidno UV svetlobo – brez živega srebra ta vrsta sijalk ne bi delovala. 

S številom vklopov in izklopov se krajša življenjska doba.

Med pomanjkljivosti varčnih sijalk sodijo elektromagnetno polje z zgornjimi valovanji, migetajoče frekvence, slaba umetna svetloba, živo srebro, popuščanje svetlobnega učinka, cena in ekološko kritična proizvodnja.

Pri uporabi bodite pozorni na razbitje – če se sijalka razbije, prezračite prostor, še preden ga očistite z vlažno krpo, hkrati pa se izogibajte stiku z delci. 

slika-varcne-sijalke

Klasične sijalke z žarilno nitko

Svetlobni viri, ki se še danes zelo pogosto uporabljajo v stanovanjskih prostorih, so klasične sijalke z žarilno nitko, za katere je značilna nizka nabavna cena, enostavna montaža, enostavna regulacija svetlobnega toka in temperaturna neobčutljivost.

Ena od najizrazitejših negativnih lastnosti klasičnih sijalk je njihova neekonomičnost, saj je njihov svetlobni izkoristek samo 10 %, ostalih 90 % energije pa se sprošča v obliki toplote. Klasične sijalke v bližnji prihodnosti ne bodo več v rabi, saj bodo v EU v uporabi varčne LED sijalke. 


Kako znižati stroške pri uporabi sijalk?

Ob presihajočih in čedalje dražjih virih energije, je uporaba varčnih sijalk ekonomična rešitev, poleg tega pa energijo prihranimo tudi tako, da:

• izberemo svetila, ki so prozorna;

• uporabljamo žarnice z manjšo močjo;

• uporabljamo reflektorska svetila, ki dosežejo večjo svetilnost pri nižji moči žarnice;

 ugašamo svetila; 

• uporabljamo senzorje;

• namestimo manjša svetila na posamezne delovne površine;

• izberemo svetle barvne odtenke sten;

• redno čistimo žarnice in svetila.

slika-zadnja

Varčevanje z energijo in problem globalnega segrevanja postajata vedno bolj odmevna in pereča tematika v sodobnem svetu in tudi pri nas. Vsaka privarčevana kilovatna ura električne energije zmanjšuje globalno segrevanje planeta, ki je posledica industrijskega življenjskega sloga. 

Vir: http://www.slonep.net/dom-in-oprema/svetila/svetlobni-viri


Are Your Sure?

Exit