Zunanja osvetlitev

naslovna-slika-zunanja-osvetlitev

Z zunanjimi svetili osvetljujemo zunanje dele hiše, vrtov, balkonov, teras in dvorišč. Predvsem prijetna osvetlitev je v času poletnih dni, ko so dnevi dolgi, noči so tople, družba pa je več kot prijetna. Da vas temna noč ne prežene se opremite z ustreznimi svetili. Odločite se za toplo belo svetlobo, ki bo prijetna ter nemoteča za oči. 


Funkcionalnost

Tako kot imajo notranja svetila funkcijo osvetlitve prostora, imajo tudi zunanja svetila svoje funkcije. Njihova primarna lastnost je poskrbeti za primerno osvetlitev, ki omogoča varnost pri gibanju okoli hiše. Osvetljene stavbe manj privabljajo nepridiprave, osvetlitev okolice pa pripomore k orientaciji naših obiskovalcev. Poleg funkcionalnih lastnosti pa seveda ne smemo pozabiti še na estetske lastnosti svetila. Vrtu, dvorišču ali hišni okolici dodajo poseben pečat.

Zunanja svetila so zaradi uporabe na vrtu, hišni okolici izpostavljena številnim vremenskim razmeram (vlaga, dež, sneg, močno sonce, toča, korozija…), zato morajo biti le ta narejena kakovostno in proizvedena z ustrezno UP zaščito. 


Dva načina zunanje osvetlitve

Osvetlitev okolice se razlikuje na dva načina:

  • želite okolico hiše razsvetliti zaradi boljše vidnosti ali

  • želite vrt osvetliti zaradi prijetne večerne atmosfere.

Način osvetljevanja je v obeh primerih drugačen. Če želimo doseči prvi način, potem v posamezni objekt usmerite močan snop svetlobe. To je mogoče s pomočjo reflektorja. Gre za klasičen način zunanje osvetlitve. V drugem primeru pa okolico osvetlimo z več manjšimi svetili, ki nimajo intenzivnega vira svetlobe. 

Primerno je, da sledimo arhitekturi samega objekta. Za to se uporabljajo posebni svetlobni efekti, nežna in pritajena svetloba.

slika-1

Poudarite detajle

Ponoči vrt ni viden v celoti, pač pa opazimo samo osvetljeni del. Zatorej vrta in okolice hiše ne obravnavajte kot en element. Pač pa ga razdelite na več manjših enot, ki jih tudi kasneje pri osvetlitvi obravnavate posamično kot zanimive dele in lastnosti.

Poglejte, zagotovo imate na vrtu kakšne zanimive rastline, drevesa ali skulpture za katere bi želeli, da so videni tudi ponoči. Osvetlite lahko tudi prostor vrta, v katerem se najraje zadržujete, počitek pa je v tem delu najprijetnejši. Osvetlitev osredotočite na izbrana mesta vrta. Zaradi zanimivih organskih senc, ki jih ustvarjajo svetila in rastlinje, lahko prostor deluje še lepše in mogočnejše kot podnevi, saj naše oči zaznavajo samo izbrane detajle. 


Vrtna atmosfera

Tako kot v prostoru želimo s pomočjo svetil vzpostaviti poseben in zanimiv ambient, je enako tudi na vrtu in okolici. Atmosfero boste oblikovali s pomočjo različnih svetil. Za razgiban in raznolik vrt izberite pisana svetila, ki vsebujejo barvne sijalke. Ste bolj za umirjen ambient, kjer boste nabirali energijo po napornem dnevu? V tem primeru uporabite svetila ene barve in manjših jakosti. 

S svetili ne pretiravajte. Postopoma začnite z njihovim postavljanjem. Uporabite svetlobo šibkejše jakosti, manjše število usmerjenih svetilk.

Počakajte, da pade noč, poglejte kako ambient deluje ponoči in nato popravljajte prvotno postavitev. Pretirana svetloba lahko kaj hitro osvetli še tiste elemente vrta, kateri prvotno niso bili mišljeni.

slika-2

Priporočljivo je, da vrtna svetila čim bolj skrijete, saj ta ne bo tako bodla v oči. Namreč ponoči ima lahko že šibka svetloba velik učinek. Predvsem pozorni bodite na osvetlitev mesta, ki je namenjen počitku. Nikakor tu ne uporabite ostre direktne svetlobe, ki bi svetila v oči. 


Izbira svetila

Izbor zunanjih svetil je velik. Nekatere so primerne za vgradnjo, druge se pritrdijo na steno ali strop, spet tretje položimo na tla ali jih zapičimo v zemljo. Na vrtu so zanimivi reflektorji, talne luči in tudi podvodne. Odločite se lahko za osvetlitev ribnika ali bazena. Plavajoče luči bodo ribniku dale poseben pečat, voda pa bo dobila zanimiv sijaj. Za nočno kopanje v domačem bazenu pa vanj vgradite talne ali stenske vodoodporna svetila.


Osvetlitev vrta

Kakšen model svetila boste izbrali, je odvisno od celotne ureditve vrta in stila hiše. Temu prilagodite velikost, materiale in izgled svetila. Izbirate lahko med lesenimi vrtnimi lučmi, klasičnih ali zanimivih oblik. Za dodatno skrb okolja pa izberite solarne luči, ki bodo energijo nabirale s pomočjo dnevne svetlobe. 

Vedno bolj postajajo popularna talna vgradna svetila. Vendar moramo biti pri njihovi uporabi previdni. Namreč vrt je živ element, rastlinje se skozi leto neprestano spreminja, vsako sezono pa lahko postavitve spremenimo.

Zato so od talnih vgradnih svetil nekoliko bolj primerni fleksibilni reflektorji, ki jih lahko obračamo po potrebi glede na element, ki ga želimo poudariti. Naj bo to skalnjak, grmovnica ali markacijska potka.

slika-3

Večinoma pa imajo Slovenci na svojih vrtovih še vedno klasična svetila z bučkami, ki svetlobo razpršijo naokoli, kar ni najbolj primerno. Bolj priporočeno je, da izberete svetilo, ki bo svojo svetlobo širilo v določeno smer in na izbrane elemente vrta. 


Vhodna osvetlitev

Osnovno vodilo pri izbiri svetil za osvetlitev vrta je dekoracija. Na vrtu v temni noči po navadi ne beremo, zato je svetloba lahko pritajena in ne preveč intenzivna. Nekoliko drugačen tip svetlobe je na primer na dvorišču okoli hišnih vhodnih vrat. Da se ne spotaknemo ob morebitne stopnice, dekoracijo okoli vhoda, da hitro najdemo ključe, preko videofona vidimo kdo je pozvonil, ipd. potrebujemo nekoliko intenzivnejšo svetlobo. A tudi ta ne sme biti tako intenzivna kot jo imate na primer v stanovanju nad jedilno mizo ali na pisalni mizi. Namreč oči se same prilagajajo glede na količino svetlobe, ki jih fotocelice lahko zaznajo. Zato bi nas ob prižigu luči z zelo intenzivno svetlobo verjetno zabolele oči in bi potrebovali nekaj sekund, da se te privadijo na večjo količino svetlobe.

Zato vam priporočamo, da uporabite talno dekorativno osvetlitev z LED žarnico. Prednost tega svetila je tudi majhna poraba stroškov in energije, četudi ta sveti dan in noč. 

Are Your Sure?

Exit