Presajanje in obrezovanje orhidej

presajanje in obrezovanje orhidejpresajanje in obrezovanje orhidej

Ste ljubitelji orhidej? Te tropske rastline lahko lepo uspevajo v vsakem domu, zato so ena izmed najpopularnejših vrst rastlin. Bujno cvetenje in zdravo rast boste dosegli s presajanjem in obrezovanjem vsaki dve leti oz. ko lonček postane premajhen ali pride do zgostitve substrata.


Kdaj je potrebno presajanje orhidej?

Po nakupu orhideje vsaj še leto ali dve ni potrebno presajati, saj je substrat, v katerem raste, še dovolj dober. Po največ dveh letih pa je presaditev obvezna zaradi rasti korenin in razpadanja koščkov lubja.

Lubje sčasoma izgublja zračno strukturo in preprečuje dihanje korenin, kar lahko privede do propada rastline. Potreba po presaditvi se pojavi tudi, če smo orhidejo preveč zalivali in so korenine pričele gniti.

Za presajanje lahko izkoristite zimski čas, saj večina orhidej v tem času počiva. Najprimernejši čas za presajanje je po končanem cvetenju ali pred novim obdobjem rasti. Priporočljivo je torej, da orhidejo presadimo vsaki dve leti, saj bomo tako spodbudili optimalno rast in razvoj.

Orhidejo presadite, ko …

  • korenine prerastejo posodo
  • orhideja raste v napačnem substratu (uporabite le prilagojenega orhidejam)
  • korenine gnijejo ali ovenijo
  • je niste presadili že dve leti

Kdaj je potrebno obrezovanje orhidej?

Orhidejo obrežite, ko jo boste presadili, pred obrezovanjem pa se prepričajte da je del cvetnega stebla, ki ga boste odrezali, popolnoma suh. Običajno se odreže del cvetnega stebla od tretjega ali četrtega kolenca navzgor.

 

Za presajanje in obrezovanje potrebujete


Postopek

1. Že odcveteno orhidejo vzamemo ven iz plastičnega lončka.

2. Očistimo staro lubje, ki je nabrano okoli korenin. Rastlina je trpežna, vseeno pa so okoli korenin potrebni pazljivi prijemi.

3. Preglejte korenine, preko katerih rastline črpajo vso vodo in gnojila. Pri starih orhidejah so korenine gnile in propadajo.

4. Slabe korenine porežemo stran – tudi če ostane le nekaj koreninic, bo to zadostovalo za nadaljnjo rast orhidej. Odstranite vse gnile in rjave korenine.

5. Orhidejo presadite v nov substrat, ki vsebuje vse pomembne sestavne dele za uspešno rast orhideje.

6. Orhidejo položite v plastični lonček in hkrati zasipajte s substratom in dobro učvrstite , da bo substrat zadrževal čim več vlage in hranil, orhideja pa bo lahko dobro cvetela.

7. Odrežite cvetno steblo nad tretjim ali četrtim kolencem.

8. V plastično posodo nalijte vodo in v njej raztopite gnojilno šumečo tableto. Orhidejo v plastičnem lončku postavimo v plastično posodo z raztopljenim gnojilom in jo namakamo od 30 do 45 minut.

9. Orhidejo odcedimo, nato pa jo postavimo v okrasni lonček.


Are Your Sure?

Exit