Rastline, ki pripomorejo k čistemu zraku

rastline ki čistijo zrakrastline ki čistijo zrak

Če v okolici doma nimate dovolj prostora, da bi si privoščili lasten vrt in na njem gojili raznovrstne rastline, si lahko hišo ali stanovanje okrasite z notranjimi rastlinami. Razporedite jih po vseh sobah in naj v vsak prostor prinesejo košček narave. Poleg estetskega učinka so sobne rastline zelo pomembne pri čiščenju zraka v zaprtih prostorih, zato naj bodo vaše domače zdravilo, prijetno na pogled in prijazno do vašega zdravja. Tudi če bivate v manjšem stanovanju, ga lahko okrasite z zelenjem in dopolnite s pisanimi lončki, saj boste tako še bolj veseli ob vsakem pogledu nanje.


Rastline v prostoru zmanjšujejo koncentracijo škodljivih in nevarnih snovi, glivic in bakterij. Večja in lepo razvita rastlina lahko očisti približno devet kvadratnih metrov prostora. Spoznajte škodljive snovi v prostoru in rastline, ki čistijo zrak in varujejo vaše zdravje. Rastline najdete v Merkurjevih trgovskih centrih, kjer lahko izbirate med pestro ponudbo raznolikih rastlin.

 
 
rastline za svež zrak 1rastline za svež zrak 1
rastline za svež zrak 2rastline za svež zrak 2

Viri onesnaženja

Zakaj v prostorih nastaja onesnažen zrak? Nanj vpliva mnogo dejavnikov – od našega dihanja, nizke zračne vlažnosti, delovanja številnih naprav, pomanjkanja kisika in negativnih ionov. Ti slabo delujejo na naše počutje in povzročajo zdravstvene težave.

Formaldehid

Sprošča se iz izolacijskih materialov, lakov, barv, čistilnih sredstev, sredstev za razkuževanje, sredstev za osebno higieno in preprog.

Benzen

Sprošča se iz gum, plastike, barv in izpušnih plinov.

Trikloroetilen

Najdemo ga v črnilih, barvah in odstranjevalcih madežev.

Toluen

Toluen se nahaja v laku za nohte, plastenkah, barvah in cigaretnem dimu. Pri vdihavanju ali stiku s kožo lahko povzroči draženje.

Ksilen

Snov se uporablja pri proizvodnjo plastenk in poliestra, vključen pa je tudi v gumarski in usnjarski industriji. Prisoten je v lakih, cigaretnem dimu in sredstvih za odstranjevanje rje.


Kako rastline čistijo zrak?

Sobne rastline prefiltrirajo zrak in škodljive delce odstranijo iz prostora ter jih pretvorijo v koristne organske kisline, sladkorje in aminokisline. Rastline skozi listne reže zvišujejo relativno zračno vlago in v procesu fotosinteze ogljikov dioksid pretvarjajo v kisik. Načeloma vse rastline pripomorejo k čiščenju zraka, posebej učinkovite pa so rastline z debelejšimi in večjimi listi.

Zelo zaželene so v zimskih mesecih, ko več časa preživimo v notranjosti stanovanj ali hiš in se manj zadržujemo na svežem zraku. Takrat v prostorih nastaja več škodljivih snovi, ki jih rastline uspešno odstranijo, poleg tega pa v prostorih dvigujejo stopnjo vlage in tako preprečijo suh zrak zaradi centralnega ogrevanja. Zdravilni lastnosti pa se pridružuje še sprostilni učinek, saj rastline zmanjšujejo stres, so alergikom prijazne in preprečujejo kašelj, slabost, omotico in glavobole.

okrasni lonec 1okrasni lonec 1
okrasni lonec 2okrasni lonec 2

Katere sobne rastline čistijo zrak?

Bršljan

Če ste bršljana navajeni predvsem v zunanjih zasaditvah, pa vedite, da ga lahko uporabljate tudi v notranjih prostorih. V slabo izoliranih in vlažnih prostorih bo odlično očistil zrak, ki ga onesnažujejo plesni. Vsrkava formaldehid, trikloroetilen, toluen in zračne spore gliv.

Fikus benjamin

Ker benjamin lahko zraste precej visoko in široko, ga postavite v sobo, kjer bo imel dovolj prostora za rast, hkrati pa ne bo motil preostalih elementov. Benjamin potrebuje svetel prostor, paziti pa moramo, da ohranjamo stalno temperaturo, saj lahko nihanje temperature povzroči šok. Benjaminovi listi vpijajo strupene škodljive snovi.

 
 
rastline za svež zrak 3rastline za svež zrak 3
rastline za svež zrak 4rastline za svež zrak 4

Taščin jezik

Rastlina preživi tudi v zelo slabih razmerah, saj je praktično neuničljiva. Je neobčutljiva na suh zrak, dobro pa uspeva tako v senci kot na sončni svetlobi. Mesnati listi iz zraka odstranjujejo škodljive snovi.

Bambus

Bambus vpije odvečno zračno vlago in deluje kot naravni vlažilec zraka. V prostoru bo vzdrževal optimalno stopnjo vlage. Za svojo rast potrebuje posredno sončno svetlobo in vedno vlažno zemljo. Je odličen čistilec formaldehida.

Klivija

Klivija je dobro poznana po svoji sposobnosti čiščenja zraka, ki za svojo rast ne potrebuje veliko svetlobe. Zrak bo takoj očistila in preprečila tudi škodljive vplive cigaretnega dima.

 
 
rastline za svež zrak 5rastline za svež zrak 5
rastline za svež zrak 6rastline za svež zrak 6

Aloe vera

Zagotovo ste aloe vero že kdaj uporabili kot pomoč pri sončnih opeklinah, veseli pa je boste tudi zaradi sposobnosti vsrkavanja škodljivih kemikalij. Če se bodo na listih pojavile rjave pike, gre za znak, da je zrak močno onesnažen. Aloe vera je enostavna za vzdrževanje, saj ne potrebuje veliko nege, le dovolj sončne svetlobe, zato ji bo najbolje ugajalo mesto na okenski polici. Postavite jo v spalne prostore ali kuhinjo.

Zmajevka (dracena)

Potrebuje le malo vzdrževanja in svetlobe, izkaže pa se kot trpežna rastlina, ki uspeva na vsakem mestu. Izbirate lahko med rastlinami nižjih in manjših rasti. V prostoru ji najbolje ugaja toplo rastišče, ki bo ugodno vplivalo na razrast palmaste oblike. Zmajevka je zelo občutljiva na preobilno zalivanje ali pomanjkanje vode, in hitro pokaže napake pri zalivanju. Velja za kraljico med ekološkimi sobnimi rastlinami, saj razgradi kar 70 % formaldehida, 80 % benzola in 20 % triklorietena v prostoru.

 
 
rastline za svež zrak 7rastline za svež zrak 7
rastline za svež zrak 8rastline za svež zrak 8

Kaktusi

Kaktusi so primerni za lastnike, ki večkrat pozabijo na zalivanje rož, iz zraka pa vsrkavajo strupene snovi in nevtralizirajo valovanje iz kopirnih strojev, računalnikov in drugih pisarniških naprav.

Citrusi za prijeten vonj

Imate radi svež vonj citrusov? Ti so primerni za prezimitev v zaprtih prostorih, zato so idealni za zimske vrtove. S svojimi barvami plodov bodo limone, pomaranče ali grenivke ljubki dekorativni spremljevalci vašega vsakdana. Za uspevanje potrebujejo veliko sonca, prezimovati pa morajo pri temperaturah 10-15 °C.

Uživajte v družbi rastlin, ki bodo poživile prostor in poskrbele za vaše zdravje. Za svež zrak v vašem domu pogosto poskrbite za prezračevanje – odprite okna na stežaj petkrat dnevno po 5 minut, tudi v zimskih mesecih. Preverite pestro ponudbo rastlin v Merkurju, med ostalimi nasveti pa si preberite še več o negi svojih najljubših sobnih rastlin.


Are Your Sure?

Exit