Vzdrževanje in nega orhideje

Vzdrževanje in nega orhidejeVzdrževanje in nega orhideje

Sobna različica tropskih orhidej so njihovi hibridi. Najbolj zastopane vrste so katleja, dendrobijum, epidendrum, Phalenopsis, cimpbidij in vanda. Orhideja je ena izmed zelo priljubljenih rastlin, ki jih imamo Slovenci na okenskih policah ali jedilnih mizah. Pa zares veste vse o njej? Ob pravilni negi boste njene prelepe cvetove lahko občudovali kar celo leto!

Sicer se nega in vzdrževanje razlikuje med posameznimi vrstami orhidej, a je nekaj pogojev in osnovnih prijemov vzdrževanja za vse enakih.


Svetloba in izbira prostora

Orhideje za uspešno rast potrebujejo zadostno količino svetlobe, zato je najboljša izbira prostora kar okenska polica . Vendar bodite pozorni, da jim premočan sonce ne požge liste. Zato jih pred poletnim opoldanskim soncem zaščitite s spustitvijo rolet, žaluzij ali senčil. Najboljša lega za orhideje v toplem delu leta jeokenska polica obrnjena proti zahodu.Pozimi pa jo prestavite na južno ležečo okensko polico, kjer bo svetlobe največ.


Temperatura

Orhideje najbolje uspevajo pri sobni temperaturi, zato naj bo poleti dnevna temperatura od 20 do 26 °C, ponoči pa naj ne bo nižja od 16 °C .

Zimske sobne temperature so lahko za kakšno stopinjo do dve nižje. Jeseni naj za približno dva meseca nočna temperatura pade pod 16 °C, saj bo to necvetočo orhidejo spodbudilo k ponovnemu cvetenju. A to naj se zgodi le jeseni!

Če ste se odločili za nakup orhideje v hladnejšem delu leta pazite, da jo po mrzlem zraku ne prenašate predolgo. Zaradi hladu se lahko prehladi in odvrže vse cvetove, popke.

orhidejaorhideja

Zalivanje

Orhideje bodo dobro uspevale, če jih boste zalivali enkrat tedensko. Najboljši način zalivanja je nekoliko drugačen, kot smo ga navajeni. Orhideje ne zalivajte direktno v lonček, saj lahko zaradi zadrževanja vode začnejo gniti. Zato je bolje da celoten substrat (skupaj z lončkom) za pol ure namočite v vodo in tako bodo korenine same izčrpale potrebno količino vode.

Za zalivanje uporabite postano oz. mehko vodo, ki naj bo sobne temperature. Če se vam takšen način zalivanja zdi odvečen in zanj nimate dovolj časa, jo zalivajte tako kot ostale rastline, vendar pazite, da po zalivanju v lončku ne ostane voda.

Prekomerno zalivanje pri orhideji povzroči gnitje korenin, listi izgubijo čvrstost in začnejo veneti. Ob pomanjkanju vode, pa bo orhideja odvrgla liste in s tem zmanjšala transpiracijsko površino.

zalivanjezalivanje

V poletnih dneh ne pozabite tudi na pršenje listov, katerega se poslužujte na nekaj dni. S tem boste poskrbeli za večjo vlažnost, ki jo orhideja potrebuje. Namesto pršenja se lahko odločite tudi za vlačenje listov s pomočjo vlažne krpe , s katero obrišete orhidejine liste.

Zalivanja in pršenja se v zimskem času poslužujte v dopoldanskem času, saj bo le tako imela rastlina dovolj časa da se posuši še pred večerom.


Ustrezen cvetlični lonček

Za orhideje je značilno, da razvijejo močan koreninski sistem, ki pa mora imeti dostop do zraka za boljše uspevanje. Vrtnarji priporočajo, da zanje izberete plastične lončke ali glinene, ki imajo veliko lukenj. Te omogočajo hitro odtekanje vode in dostop do zraka. Izbran lonček lahko postavite v večji okrasni lonček in mu dodajte še nekaj drobnega peska.


Gnojenje

Za uspešno rast orhideje potrebujejo zelo malo hranilnih snovi. Vsaj enkrat do dvakrat letno jih dognojite s pomočjo epruvete ali tekočega gnojila, ki ga je potrebno zmešati z vodo. V času počivanja in ko orhideja ne cveti, dognojevanje ni potrebno. V času rasti je zaželeno, da jo dognojujete enkrat tedensko.

 


Presajanje

Korenine orhidej rastejo v vse smeri, saj rastlina s tem išče vsa potrebna hranila za rast. Posebnost orhidej je, da za rast ne potrebujejo zemlje, pač pa poseben substrat . Presajanje opravite na vsaki dve leti in sicer v času pomladi oz. ko korenine že presegajo lonček. Orhidejo previdno vzemite iz lončka in preglejte korenine. S škarjami odrežite stare, posušene in rjave korenine , nove korenine boste prepoznali po lepi beli in svetli barvi. Na dno novega lončka je potrebno posuti substrat, nanj postavite rastlino in ji dodajte preostali substrat. Po končanem presajanju pa jo zalijte še s hranilno raztopino. Nikoli je ne presajajte med cvetenjem, ampak počakajte, da vsi cvetovi odpadejo iz nje.


Razmnoževanje

Orhideje na cvetnih steblih, kjer so predhodno že bili cvetovi, razvijejo majhne rastline. Če te »majhne rastlinice« razvijejo še koreninice, potem jih lahko odre žemo iz stebla in posadimo v substrat ki naj bo še nekoliko bolj fin kot pri odraslih rastlinah. Ko rastlina odcveti, pojav »majhnih rastlinic« ni nujen.

Vzroki za slabo cvetenje:

  • prekomerno ali prešibko zalivanje

  • zalivanje s premrzlo vodo

  • prenizka temperatura v prostoru, predvsem nočna temperatura

  • premalo zračne vlage, ki povzroči sušenje popkov in nato njihovo odpadanje

  • premočna svetloba, ki ožge popke in cvetove

  • prekomerno gnojenje, ki povzroči odpadanje popkov in prehitro sušenje že odprtih cvetov

orhidejeorhideje

Škodljivci in bolezni

Tudi orhideje niso imune na škodljivce in bolezni. Preverite, katere so najpogostejše in kako se spopasti z njimi.

Volnata uš

Pojavijo se kot posledica toplega in vlažnega okolja ter poskrbijo za odpadanje popkov. Hranijo se s sesanjem rastlinskega soka in rastlino s tem oslabijo. Skrijejo se v listne pazduhe, vršičke ali cvetove.

Glivična obolenja

Pojavijo se v vlažnem vremenu in lahko prizadenejo tako mlade poganjke kot odraslo rastlino. Velikokrat je takšno rastlino težko rešiti pred nadaljnjim obolenjem. Poskusite pa lahko, tako da odrežete obolel del in na novo odrezan del posipate s fungicidom. Če se glive pojavijo v substratu, te rastlini ne bodo škodovale, vam pa bodo jasen pokazatelj, da je substrat prevlažen in ste orhidejo preveč zalivali.

Kapar

Gre za enega izmed najbolj trdovratnih škodljivcev, ki se pojavijo na orhidejah. Hrani se s sokom rastline in le to postopoma slabi. Naselijo se v nedostopne dele rastline, ker se razmnožujejo. Kaparja se dokončno znebite z rednim škropljenjem, ki naj poteka več mesecev. Pomembno je, da insekticid nanesete enakomerno po listih in steblu, a pri tem ne smete poškropiti cvetov.


Are Your Sure?

Exit