Zvijanje listov in pokanje plodov na paradižniku

Vas zanima zakaj se pri paradižniku zvijajo listi in pokajo plodovi? 

Za zvijanja listov in pokanje plodov ni kriva bolezen. Vzrokov je več in prav je, da jih spoznate ter pomagajte paradižniku, ki vas bo nagradil z bogatim pridelkom.

Ali je zvijanje listov na paradižniku bolezen?

 

Zvijanje listov na paradižniku ni bolezen, zato naj vas ne moti. Ta pojav, ki v mislih ogroža veliko vrtičkarjev, ni težaven za paradižnik in naj vas ne vznemirja. Plodovi paradižnika in pridelek v tem primeru niso ogroženi. V primeru, da ga v mokrem poletju ni napadla krompirjeva plesen, se v avgustu veselite obilja domačega paradižnika.

Foto: Zvijanje listov na paradižniku ni bolezen

Kdaj je zvijanje listov najbolj opazno?

 

Zvijanje listov na paradižniku zaradi sončnega obsevanje je najbolj opazno na rastlinah, ki jih primanjkuje magnezija. Ta pojav lahko množično spremlajmo predvsem na spodnjih listih, ki jih po obiranju plodov izrežemo, zato to ne ogroža samega pridelka. Rastlina tako ne trpi, ne izbuglja hranil in je ne motimo v razvoju. 

Foto: Spodnje-zvite-liste-izrežemo-po-obiranju

Kaj povzroča pokanje paradižnika v času zorenja?

 

Pokanje paradižnika v času zorenja je posledica neenakomernega zalivanja ali namakanja. V času zorenja paradižnika je treba dnevno skrbeti za zalivanje, najbolje z namakalnim sistemom. Pomaga tudi zastiranje tal, da se zmanjša izhlapevanje vode.

Foto: Pokanje plodov je največkrat posledica neenakomernega zalivanja

Drugi vzroki za pokanje plodov

 

V vročem poletju, ko se temperature hitro dvigajo, je pokanje plodov lahko posledica velikih temperaturnih sprememb. Pokanje zaradi močnih temperaturnih skokov opažamo predvsem v rastlinjakih. V vrtu teh težav ne opažamo pogosto.

 

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Are Your Sure?

Exit