5 idej za čudovite jesenske zasaditve na balkonu ali terasi

5 idej za čudovite jesenske zasaditve na balkonu ali terasi

Na balkonu in terasi se v oktobru zgodi jesenska preobrazba. Poletno balkonsko cvetje zamenjamo z jesenskimi lepoticami, ki krasijo balkon, atrij, teraso vse do pomladi. Do prvega močnejšega mraza zdržijo tudi ciklame in krizanteme. Ostale rastline so trajne in ostanejo v posodah do naslednjega leta, ko jih lahko presadimo tudi v vrtno gredo ali predvrt.

Jesenska zasaditev v sredje veliki posodi

V srednje veliki posodi smo kombinirali 5 rastlin. V ospredju se razkazujejo drobnocetne mačehe, ki so barvno usklajene z zasaditvijo v ozadju. Ta zasaditev je harmonična in vključuje temne barve, ki se nadgrajujejo. Levo od mačeh zasledimo skimijo, v sredini rdečelistno imparato in v ozadju ognjeni dež, ki na fotografiji ni viden. 

 

Svetlejša zasaditev popestri temnejšo v sosednji posodi

Sosednja posoda je zasajena v svetlejših barvah. V ozadju kraljuje krizantema, v ospredju pa oranžne mačehe in resa. Celotna zasaditev je tako v kontrastu z zasaditvijo v večji posodi. V različnih posodah  lahko kombinirate rastline v samo svetlih ali samo v temnih tonih. V isti posodi lahko poizkusite tudi s kontrastno zasaditvijo v temnih in svetlejših barvah.

 

Foto: Jesenska zasaditev posode na balkonu

Foto: Harmonična zasaditev v oranžni barvi

 

Jesenska zasaditev korita na balkonu

Poletne balkonske zasaditve v oktobru zamenjajo jesenske. V večjem koritu smo kombinmirali jesensko reso, skimijo z zanimivimi socvetji, ognjeni dež, halacefalus in gaulterijo. V ospredje kontrasne zasaditve smo umestili še dve dobnocvetni mačehi, ki poskrbita za kontrast celotne zasaditve.

Foto: Jesenske lepotice na balkonu zamenjajo poletno cvetje

 

Prikupna ciklama je večno privlačna

Ciklama v celotni jesenski zasaditvi doda še roza barvo. V Merkurju lahko izbirate med različnimi bravami ciklam, ki so najlepše do prvega močnejšega mraza. Polega roza barve lahko kombinirate še belo in rdečo. Tudi v tem primeru smo mačehe kombinirali tako, da smo izbrali drobnocvetne mačehe z rumeno vijoličnim cvetom, ki se dopolnjujejo s ciklamo v ozadju.

Foto: Ciklama in njena družba na balkonu

Svetla strukturna zasaditev v rumeno srebrni kombinaciji

V naslednji zasaditvi smo kombinirali rumene velecvetne mačehe z rumeno zeleno vreso in pisanolistnim kolmežem. Za višino zasaditve ob stebelni vrtnici poskrbi še strukturna krivovejnata korokija, ki ne prezimi. Tudi halocefalus v srebrni barvi ni prezimen. S svojimi listi poskrbi za strukturo v zasaditvi. Svojo obliko in barvo ohrani do pomladi.

 

V zasaditev je vključen še pisanolistni kolmež, ki s svojimi suličastimi listi še dodatno popestri zasaditev.

Foto: Svetla jesenska zasaditev pod stebelno vrtnico

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Are Your Sure?

Exit