Sajenje grmastih vrtnic z golimi koreninami

vrtnice

Pravi čas za sajenje vrtnic z golimi koreninami je na začetku njihovega mirovanja ali nekoliko prej, to je pozno jeseni ali na začetku zime, dokler tla ne zamrznejo. V predelih z ostrimi zimami jih je najbolje posaditi zgodaj spomladi.

Kadar so tla preveč mokra ali zamrznjena, je treba s sajenjem počakati, dokler se razmere ne izboljšajo - do takrat pa je treba imeti korenine na vlažnem. Če se saditev preveč zavleče, je treba korenine zakopati v plitev jarek na praznem zemljišču.

cvetličnih posodah gojene vrtnice lahko posadite kadarkoli. Vse vrtnice potrebujejo za bujno cvetenje dobra in rodovitna tla, to še posebej velja za sorte, ki vse poletje ponavljajoče cvetijo. Tla naj bodo temeljito obdelana, pred sajenjem pa je treba vanje vkopati dodatno količino gnojila.

Vir: Vrtnarski priročnik


Korak za korakom: sajenje vrtnic

1. korak: priprava vrtnice

Potopite korenine približno za eno uro v vodo, da se dobro navlažijo. Odrežite vse poškodovane, mrtve ali okužene dele in na izrastišču odrežite prekrižane in preveč vstran štrleče poganjke, tako bo imela rastlina uravnovešeno ogrodje. Debele korenine skrajšajte za tretjino dolžine.

priprava vrtnice

2. korak: kopanje sadilne jame

Izkopljite sadilno jamo, ki bo dovolj široka za korenine in toliko globoka, da bo mesto cepljenja (odebelitev na steblu, kjer so bili cepiči gojene sorte vrtnic cepljeni na krepkejšo cepilno osnovo ali koreninsko podlago) vsaj 2,5 cm pod površino tal.

kopanje sadilne jame

3. korak: določitev sadilne višine

V dno sadilne jame z vilami vkopljite pol vedra vrtnega komposta in polno pest splošnega gnojila. Vrtnico postavite na sredo jame in ji enakomerno razporedite korenine. S položeno palico preverite, da bo mesto cepljenja na pravi globini.

določitev sadilne višine

4. korak: zasipanje in potlačitev

Sadilno jamo postopoma zasipajte s prstjo in vsako plast posebej potlačite najprej z roko, da iz tal iztisnete morebitne zračne žepe, in nato še nežno s podplati. Nazadnje pregrabite tla in rastlino obilno zalijte. Naslednjo pomlad nasujte okrog nje zastirko.

zasipanje in potlačitev

Are Your Sure?

Exit