Fotovoltaika - energija s pomočjo sonca

naslovna-slika-fotovoltaika_energija_s_pomocjo_soncne_energije

Eden najbolj obetajočih virov energije novih generacij je fotovoltaika. Ta izkorišča energijo s pomočjo sonca. Energija sonca je brezplačna in okolju prijazna, saj ne povzroča nobenega izgorevanja in škodljivih emisij. Fotovoltaika je proizvodnja električne energije s pomočjo sonca. To počno posamezne celice, ki zbirajo sončno energijo in jo pretvarjajo v električni tok. Ko svetloba posveti v solarno celico, pride do premikanja elektronov v materialu in tako nastane električna napetost.


Najpreprostejša in najbolj poznana primera uporabe sončnih celic sta napajanje žepnih kalkulatorjev in parkirnih ur.

Fotovoltaični zaprti sistemi, proizvodnja za lastne potrebe, so rešitev za zanesljivo oskrbo z električno energijo na področju, kjer ni možnosti priklopa na javno omrežje, npr. počitniške hiše, bivaki v gorah, vrtičkarske hiše, hiše na otokih, itd.

svetilo-1

Manjše solarne vrtne svetilke

Namenjene so dekorativnemu osvetljevanju vrta, balkona, promenade, ribnika... Svetilke so manjše moči enega ali dveh LED vira in služijo kot orientacijske svetilke. Uporabne so predvsem v času od zgodnje pomladi do pozne jeseni in izjemoma tudi pozimi.

Solarna vrtna svetilka

Primerna je za osvetlitev vašega dvorišča ali parka. Svetilka deluje tako, da se avtomatsko vklopi ponoči in izklopi zjutraj. Ob polnih baterijah je osvetlitev možna minimalno 6 ur.

Solarni kit za razsvetljavo

Namenjen je predvsem uporabi na področjih, kjer ni možen priklop na električno omrežje. Solarni modul polni baterijo podnevi in omogoča osvetlitev z dvema svetilkama preko 4 ure, z eno pa preko 8 ur.


Are Your Sure?

Exit