Kalilni test za preverjanje domačega in kupljenega semena

Zagotovo si želite, da bo v vrtu po setvi kalilo čim več semena. Pred začetkom vrtnarske sezone opravite kalilni test, ki vam zagotalja, da se iz semena razvijejo dobre sadike, tudi prve setve v vrtu bodo uspešnejše. Preverjanje uspešnosti kalitve je enostvno in zagotavlja dober pridelek v domačem vrtu.

Kaj potrebujemo za domač kalilni test?

 

Za domač kalilni test s katerim preverjamo kaljivost semena potrebujemo seme vrtnin, cvetlic in zelišč. Testiramo lahko domače ali kupljeno seme. Priskrbimo si plitko posodo ali krožnik, iglo, papirnato brisačo. Ne pozabite na plastično folijo za živila, pol litra vode, pršilko, papirnato brisačo in nekaj dobre volje.

FOTO 1: Osnovni pripomočki za kalilni test

FOTO 2: Papirnato brisačo in seme pršimo z vodo

Koliko semena potrebujemo?

 

Pri testiranju kaljivosti semena ni treba porabiti veliko semena. Delež semen, ki kalijo najlažje izračunamo tako, da od vsake rastlinske vrste odberemo deset semen. V primeru testiranja domačega in odprtega kupljenega semena je količina semena odvisna tudi od tega koliko semena je ostalo za setev.

 

Najprej poskrbimo za vlaženje semena in papirnate vrečke

 

Papirnato brisačo dvakrat, trikrat prepognemo in položimo v plitko posodo ali krožnik. Na papirnato brisačo razporedimo semena in pričnemo s pršenjem. Za zagotavljanje optimalne vlažnosti je najbolje uporabiti priročno pršilko, ki jo napolnimo z vodo.

Z vodo pršimo toliko časa, da dobro omočimo papirnato brisačo. Nekaj dni po pršenju ponovno preverimo, če je papirnata brisača vlažna in jo po potrebi ponovno pršimo z vodo.

Preprečite izsuševanje semena in izberite pravo mesto

 

Po zaključenem vlaženju semena poskrbite za to, da semena in papirnata brisača ne izgubljajo vlage. Plitko posodo ali krožnik zavijte s plastično folijo za živila in vse skupaj postavite na toplo okensko polico. Pred tem folijo naluknjajte z zobotrebcem ali iglo za šivanje.

 

V primeru, da je polica hladna je bolje, da jo podložite s stiroporjem, ki je odličen izolator. Uporabna je tudu navadna brisača, ki jo večkrat prepognemo. Semen ne izpostavljajte neposredni sončni pripeki.

FOTO 3: Plastično folijo za živila naluknjamo z zobotrebcem

Preverjanje uspešnosti kalilnega testa

 

V primeru, da v dobrem tednu dni na semenu opazite mlade korenine, steblo in klične liste je seme opravilo domač kalilni test. Nekatera semena kalijo tudi dalj časa. Če uspešno kali manj kot polovica semen, je bolje kupiti novo seme, saj s takšnim semenom v vrtu ne boste uspešni. V tem primeru priporočam, da si zagotovite seme v Merkurjevi spletni trgovini ali trgovskih centrih. 

 

Za dobro seme, ki zagotavlja uspešno setev vrtu velja, da kali istočasno, saj na prostem običajno uspešno kali samo seme, ki je kalilo najprej.  

Katera semena je treba testirati pred novo vrtnarsko sezono?

Pred novo vrtnarsko sezono je treba testirati vsa domača semena, ki so starejša od dveh let. Predlagamo, da kalilni test opravite tudi pri vseh odprtih semenih. Tako seme po uspešnem testu porabite za nove setve v tekočem letu. Pri kupljenih semenih, ki so ostala na zalogi iz prejšnjih let testirajte vsa semena vrtnin, ki so starejša od treh let. Pri zeliščih je treba testirati vsa semena starejša od dveh let.

 

FOTO 4: Obvezno testiramo vsa odprta in domača semena

 

Ali je treba kalilni test opraviti tudi pri novem semenu?

 

Nekatera semenarska podjetja v Slovenij imajo v semenskih vrečkah seme slabe kaljivosti, zato testirajte tudi semena, ki so kupljena v tem letu. Glede na to, da imajo ekološka semena manjšo energijo kaljivosti je treba pred setvijo testirati tudi ekološka semena. Izkušeni vrtičkarji dobro vedo katera semena so najboljša in prinesejo najboljše rezultate.

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Are Your Sure?

Exit