Namigi za zimsko zaščito rastlin

zimska zaščita rastlin

Rastline, občutljive na mraz, moramo zaščitit pred hladnim vetrom in nizkimi temperaturami. Nizke zimske temperature niso prijazne do ljudi, še toliko manj pa do rastlin, ki so posajene v loncih.


Zimsko zaščito potrebujejo odpornejše mediteranske rastline, ki prezimujejo na prostem (figa, oljka, lovor, rožmarin, žajbelj), rododendromi, kamelije, bambusi, fuksije, vrtnice in zelišča. Mlajše, ko so rastline, bolj so občutljive.

Rastlinam v cvetličnih loncih moramo zaščititi spodnji del, ki je v zemlji. Pri rastlinah na deblu pa je nuno potrebno zaščititi tudi nadzemni del. Rastline v manjših cvetličnih posodah potrebujejo večjo zaščito. Lahko jih skupaj s sadilnim loncem postavimo v večje lonce, vmesni prostor pa zapolnimo z lubjem, zemljo, mahom, vejicami in žagovino. Lonec ovijemo s folijo z zračnimi mehurčki, tkanino iz bambusovih vlaken ali jute, za dekoracijo pa še povežemo s trakom iz jute. Vmesni prostor lahko napolnimo s slamo ali drugim suhim materialom. Več zraka ko bo v vmesnem prostoru, enakomernejša bo temperatura. Zgornjo plast pokrijemo z zastirko iz lubja, sekancev in vejic.

Nadzemni del rastline najboljše zaščitimo, če rastlino ovijemo z zimskim flisom, ki prepušča svetlobo in vlago in hkrati rastlino zaščiti pred zimskim soncem. Za zaščito pred mrazom, ki prihaja iz hladnih tal, pozimi vse posode z rastlinami dvignemo od tal na nogice iz gline ali kamna in po možnosti postavimo v zavetje.


Pomembno

  • Vedno zelene rastline zalivajte tudi pozimi v dnevih, ko ne zmrzuje.
  • Z rastlin vedno otresajte sneg, da se veje ne upognejo ali zlomijo.
  • V deževnih obdobjih odlivajte odvečno vodo.

Are Your Sure?

Exit