Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Priprava jabolčnega kisa

naslovna-slika-jabolcni-kis

Kaj potrebujemo?

  • 10 kg narezanih ali zmletih zdravih jabolk
  • 20 l tople vode
  • 2 kocki kvasa
  • 1 pivo
  • 0.5 kg sladkorja raztopljenega v topli vodi

Postopek priprave

Vse skupaj premešamo, nalijemo na jabolka in ponovno premešamo. Potem gladino zmesi pokrijemo z gazo in pustimo na toplem prostoru pri temperaturi vsaj 20 C. V fazi alkoholnega vrenja pazimo na proces vrenja enako kot če bi pripravljali vino. Ko je alkoholno vrenje zaključeno, sledi še ocetno kislinsko vrenje, ki pa poteka daljše časovno obdobje in na nižjih temperaturah.

Če priprava kisa ni uspela, so možni naslednji vzroki:

  • Zagotoviti je potrebno, da je sadje zdravo (ni črvivo ali gnilo). Pri različnih sortah jaboljk poteka proces alkoholnega vrenja različno dolgo (sladka/kisla jabolka).
  • Zagotoviti je potrebno, da alkoholno vrenje ni prepočasno (tako kot vino, v nekaj dneh). Prostor mora biti topel in ogrevan na temperaturo vsaj 20 C.
  • Ko je kis pripravljen, se shranjuje na hladnem prostoru (v kleti).
  • Zmes mora biti obvezno pokrita z gazo, sicer bodo v sod za kisanje prišle druge bakterije in ga pokvarile.