Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Sveži kalčki - zdravju prijazna prehrana

naslovna-slika-svezi_kalcki_zdravju_prijazna_hrana

Kaleče rastlinice vsebujejo veliko snovi, ki jim omogočajo hitro rast in oblikovanje tkiv. Z uživanjem kalčkov dobimo iz rastline najboljše snovi za naš organizem.


Kalčki so izredno zdravo in okusno živilo. Vsebujejo vrsto življenjsko potrebnih vitaminov, encimov, hormonov in mineralnih snovi v visoki koncentraciji. Uživanje surovih kalčkov poživi presnovo, izboljša odpornost organizma in prispeva k notranjemu ravnotežju v delovanju telesa. Za pripravo kalčkov so primerna semena žit, vrtnin, sončnic in zelišč.


Kako do kakovostnih kalčkov?

  • za vzgojo kalčkov so v ponudbi posebni kalilniki iz več plastičnih posod. Posode so v obliki rešetke, da lahko odteče odvečna voda.
  • čas kaljenja je odvisen od vrst semen: 2 dni (kreša, kvinoja), 3-4 dni stročnice, 5-7 dni drobna semena zelenjave.

Postopek priprave kalčkov

  • semena pred pripravo prebermo, tako da ostanejo le zdrava in cela
  • semena dobro operemo in čez noč namočimo
  • semena enakomerno porazdelimo po posodi kalilnika
  • kalilnik postavimo na svetlo mesto brez direktnega sonca
  • temperatura naj bo 18 do 21°C
  • 2-3 krat dnevno kalilnik z vrha zalijemo z vodo, da navlažimo kalčke. Pomembno je, da je seme ves čas vlažno, a ne da leži v vodi
  • uporabno zrele kalčke speremo z veliko vode, da odstranimo ovojnice semen in nesklajena semena

Ali ste vedeli...

  • da ima pol kozarca kalčkov več vitamina C kot šest ozarcev pomarančnega soka
  • da kalčki kapusinc vsebujejo 10 krat večjo količino kalcija kot krompir
kalcki-1