Vrtne borovnice

naslovna-slika-vrtne_borovnice

Že samo ime vrtna borovnica nam pove, da je to borovnica, ki raste na vrtu. Vrtna borovnica običajno na vrtu nima takšne zemlje kot jo je imela v gozdu, kjer so tla navadno zelo rahla, humusna, dobro propustna in kar je najbolj pomembno tudi kisla.

Vrtna borovnica je v zadnjih letih postala zelo priljubljena vrtna grmovnica, ki dobro uspeva le, če zanjo ustrezno poskrbimo.


Nega rastlin

90% borovnic, ki jih posadimo na vrtu, slabo uspevajo, če ne skrbimo zanje tako, kot je to potrebno. Izkopati moramo nekoliko večjo sadilno jamo, katero zopet napolnimo z ustreznim substratom. Najbolje je, da vzamemo zemljo, ki je namenjena za sajenje azalej in rododendronov in v takšno zemljo posadimo te vrtne borovnice. To je rastlina, ki potrebuje tla vedno rahlo vlažna, zato jo je potrebno poleti, ko ni dovolj dežja, redno zalivati z mehko vodo. V kolikor nimamo mehke vode je priporočljivo, da natočimo v večjo posodo vodovodno vodo, katero pustimo stati v tej posodi najmanj 24 ur. Dve tretjini vode lahko uporabimo za zalivanje, ostalo pa pustimo v posodi, saj se v tem času kalcij ne uniči, temveč se samo sesede na dno posode. Pri tem moramo tudi paziti, da vode med seboj ne pomešamo, ker bi bila tako voda zopet polna kalcija.

Vrtne borovnice je potrebno vsaj dvakrat ali trikrat temeljito pognojiti. Tudi v tem primeru uporabimo gnojilo, ki je namenjeno gnojenju rododendronov. Tako bodo naše borovnice bujno rasle, bogato cvetele, predvsem pa obrodile zelo sladke plodove. Prvo gnojenje opravimo že v mesecu marcu, tik preden se te rastline prebudijo iz zimskega počitka, drugo gnojenje opravimo tik pred cvetenjem in tretjič dognojujemo po obiranju. Te rastline je potrebno v kasnejših letih, ko postanejo večje, redno, vsako pomlad tudi nekoliko obrezati. Obrezujemo jih na ta način, da jim sproti odstranjujemo star les, ki je že izrojen.


Nega na kratko:

  • borovnice potrebujejo rahla, humusna in kisla tla
  • zemlja mora biti vedno rahlo vlažna
  • dvakrat ali trikrat letno jih pognojimo
  • ko rastline postanejo večje, jih je potrebno nekoliko obrezati
borovnica-1

Are Your Sure?

Exit