Vzgoja domačih citrusov

naslovna-slika-vzgoja_domacih_citrusov

Kako vzgojiti domače citruse?

Med citruse uvrščamo limone, mandarine, pomaranče in druge.

Limone so zelo priljubljene posodovke, kar pomeni, da jih vzgajamo v posodah, saj te rastline pri nas le stežka prezimijo brez kakšnih velikih poškodb. Pomagamo si na ta način, da rastlino posadimo v ustrezno veliko posodo, v čisto običajno vrtno prst, katero smo dobro in temeljito pognojili. Čez celo poletje jo imamo zunaj na prostem in sicer od 15. maja dalje, ko mine nevarnost pozebe in jo pustimo vse tja do začetka meseca oktobra, ko jo je potrebno prestaviti v svetel, hladen prostor.

Te rastline imajo običajno istočasno na sebi tako cvetove, popke, majhne plodove kot tudi plodove, ki so v fazi zorenja. Pomembno je, da imamo te rastline v dovolj hladnem prostoru čez zimo zato, da bodo spomladi kar najkasneje pognale popke in to v tistem obdobju, ko bomo rastline prenesli že ven na prosto. Če rastline cvetijo že zgodaj spomladi v mesecu marcu, ko so še v prostoru, potem tam ni čebel, ki bi poskrbele za opraševanje, kar pomeni, da bi cvetele zaman in da te limone, mandarine ali pomaranče ne bodo obrodile.


Sočni domači pridelki

Nas pa ne zanimajo samo lepi in dišeči cvetovi, ampak predvsem lepi in slastni plodovi. Ti bodo običajno zoreli decembra, januarja, pa tja do meseca februarja. Iz tega razloga moramo imeti te rastline na temperaturi od 8 do 12 °C v prostoru, kjer je nekoliko vlažnejši zrak. V kolikor tega prostora nimamo, si pomagamo tako, da v bližino rastline postavimo posodo z vodo, ki skrbi za vlaženje zraka. Čez poletje rastlino ni priporočljivo postaviti na betonsko, asfaltirano površino ali na teraso, saj se bo tam sonce preveč uprlo v to rastlino in rastlina bo z listi, cvetovi in plodovi oddajala preveč vode. V tem primeru se bodo rastline izsušile. Najboljše je, da rastlino postavimo na vrtno trato, kjer bo že ta oddajala toliko vlage, da bodo te rastline imele čim boljše pogoje. Citruse je potrebno redno zalivati in dognojevati.

Posodovke bodo v jesenskem in zimskem obdobju čudovit okras, saj bodo poganjki imeli čudovite plodove, v pomladanskem obdobju pa bodo čudovito cvetele.


Are Your Sure?

Exit